FoNet-DINKIĆ-NOVINARIБЕОГРАД – Демократска странка организовала је данас акцију прикупљања потписа за измену изборних закона, како би грађани могли директно да бирају градоначелнике и одборнике.

Акција је организована на штандовима ДС у Кнез Михаиловој улици у Београду.

Функционер ДС Жељко Ожеговић рекао је новинарима да је ДС припремила предлог закона којим ће тражити непосредан избор градоначелника и одборника, као и да ће иницијативу за измену предати Скупштини Србије.

Ожеговић је рекао да демократе желе да врате непосредан избор градоначелника јер је то у интересу грађана, који би у том случају, знали за кога гласају.

„Честим прекомпоновањима у локалним самоуправама, они не знају коме поверавају свој глас. Непосредан избор је свакако фактор стабилности”, рекао је Ожеговић.

Градоначелници, како је додао, треба да буду одговорни бирачима, а не политичким странкама, а Србија је, према његовим речима, једна од ретких земаља у Европи и једина у региону која се вратила на стари систем избора градоначелника.

______________________________

БЕОГРАД – Потпредседница Уједињених региона Србије (УРС) Верица Калановић изјавила је да нема потребе да ДС прикупља потписе за директан избор градоначелника, јер је УРС то већ учинио, и позвала демократе да подрже УРС који ће у скупштини поново поднети предлог да се лидери локалних самоуправа бирају директно.

Калановић је у изјави Танјугу подсетила да је УРС пре две године прикупио 575.000 потписа грађана који су тражили директан избор градоначелника, због чега, како сматра, нема потребе да се поново скупљају потписи.

То би, додала је, био губитак времена пошто су грађани из целе Србије већ дали подршку тој идеји.

Она је додала и да пре две године предлог закона који је поднео УРС није имао подршку у парламенту и да је ДС тада била „изразито против таквог избора градоначелника”.

„Посланичка група Уједињених региона Србије поново ће активирати тај закон у парламенту и позивамо посланичку групу Демократске странке да нам се овога пута придружи”, рекла је Калановић.

УРС, како је додала, радује да је ДС данас, после две године, схватио да је непосредан избор градоначелника једино истинско изражавање воље грађана.

Калановић је рекла и да мора да важи правило да грађани сами бирају своје градоначелнике и председнике општина, а не да их „страначке централе диктирају и намећу грађанима”.

„На тај начин елиминисаћемо ових дана више него видљив политички инжењеринг”, закључила је Калановић.

ДС је данас организовала акцију прикупљања потписа за измену изборних закона, како би грађани могли директно да бирају градоначелнике и одборнике.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на ДС и УРС за директан избор градоначелника

* Обавезна поља