dunja-mijatovicБЕЧ – Моја порука Влади Србије остаје иста. Активности у вези са ситуацијом у медијима треба да буду истражене и они који стоје иза њих мора да сносе одговорност. Осим тога, не смеју се хапсити људи због онога што су писали. Улога и дужност Владе је да штити и негује слободу изражавања било на интернету или ван њега, што је и њена уставна обавеза, а на институцијама да истраже, истиче у разговору за Данас Дуња Мијатовић, представница Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), поводом последњих изјава премијера Србије Александра Вучића о наводној цензури у медијима.

 

Она подсећа да је премијер Вучић уверио да је решавање ових питања приоритетна ствар и да су се договорили да се састану што је пре могуће како би размотрили ова и друга питања у вези са медијима. Према речима Мијатовићеве, њена канцеларија ће наставити да прати ова дешавања и спремна је да у овом питању помогне Србији на сваки могући начин.

„Ових дана има нових случајева који се односе на стање слободе медија у Србији. Прошлог четвртка је новинар РТВ Младеновца Драган Николић позван на информативни разговор због написа на Фејсбуку у којем је наводно вређао и штетио угледу и достојанству јавних личности. Испитивање новинара због њиховог писања као и претње тужбама нису прихватљиви. Овај случај, заједно са другим примерима на које сам указивала у својим недавним изјавама, указује на забрињавајућу ситуацију у вези са слободом медија“, оцењује Мијатовићева за на лист.

Она напомиње и да је још прошлог децембра издала саопштење за јавност у којем је изразила забринутост због напада на неколико информативних веб-страница и незаконитог уклањања истраживачких чланака са неколико интернет медија. Тада је, каже, позвала и државне органе да учине све што могу како би заштитили културу слободе интернета која постоји у Србији.

„Овај тренд је нажалост настављен са новим елементом – појединцима ухапшеним због онога што су написали на својим блоговима или у коментарима вести на интернету. То је био повод за моје саопштење за медије од 27. маја, којим сам желела да скренем пажњу Влади на ову појаву. Бројне друге институције које се баве надгледањем медијских слобода су такође јавно говориле о овом инциденту. Овакав, узнемиравајући развој настављен је нападом и блокирањем веб-странице Пешчаника“, наводи представница ОЕБС-а.

Према њеним речима, не смемо заборавити да већ дуже времена постоји одлична сарадња њене канцеларије са Владом Србије, а да је један од најбољих примера комисија за истраживање убиства новинара која је основана након њеног састанка са господином Вучићем прошле године који је тада био први потпредседник Владе.

„Моја канцеларија је наставила и финансијску и политичку подршку овој комисији која показује одличне резултате на које ја стално указујем. Заједно смо такође и радили на кампањи за борбу против некажњивости злочина почињеним над новинарима. Такође моја канцеларија је у блиској сурадњи са Министарством културе око нацрта нових медијских закона како бисмо осигурали најбоља решења. Међутим добра сарадња не значи да нећу указивати на сва потенцијална кршења медијских слобода, у Србији или у било којој другој држави чланици ОЕБС-а“, закључује Дуња Мијатовић.

Подсетимо, након саопштења Дуње Мијатовић 27. маја у којем критикује власти у Србији због цензуре у медијима, премијер Александар Вучић реаговао је тако што је затражио извињење или доказе за такве тврдње. Међутим, након тога су Мијатовићева и Вучић разговарали, након чега је саопштено да је Влада Србије уверила ОЕБС да ће се позабавити питањем цензуре. Пре два дана, ипак, премијер Србије изјавио је да и даље чека извињење ОЕБС-а и „да ће га дочекати“, износећи тврдње да се води медијска кампања против њега у коју су укључени и представници међународне заједнице.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Дуња Мијатовић – Порука влади остаје иста

* Обавезна поља