dacic-eston-taci-502БЕОГРАД – „Српско-косовски“ дијалог биће настављен у уторак у Бриселу. Две године од потписивања Бриселског споразума, договор Београда и Приштина није у потпуности спроведен.

Влада Србије, како наводи шеф канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, остаје привржена нормализацији односа са Приштином.

Александар Вучић и Иса Мустафа поново за истим столом у Бриселу. Две године од споразума Београда и Приштине многе договорене тачке још нису заживеле, међу њима и Заједница спрских општина.

„Ми смо имали један застој у том процесу нормализације односа због избора који су били у Приштини то је доста, доста дуго потрајало, малтене годину дана али имамо констатну опсртукцију Приштине која је хтела да прихвати само оно што њој одговара рецимо правосуђе, косовска полицијска служба, учешће Срба у локалним изборима а првих шест тачака које дефинишу ЗСО Приштина некако жели да гурне у страну“, каже Милован Дрецун, шеф одбор за Косово и Метохију.

Међу темама би ненадно могао да се нађе на столу је долазак Хашима Тачија у Београд.

Позив да дође на конференцију једне невладине организације за српску страну није прихватљив јер како наводи шеф српске дипломатије Ивица Дачић нису испуњени услови за овакву врсту посете.

„Тачи као министар спољних послова Републике Косова не може да дође у Србију. Да то дозволимо, ми бисмо прекршили нашу државну политику када је реч о Косову. Постоје јасни начини на које се дефинишу међусобне посете. Уосталом Хашим Тачи се није ни обратио за било какву дозволу“, рекао је за Политику Ивица Дачић, министар спољних послова Србије.

Нови састанак у Бриселу могао би према мишљењу Драгана Ђукановића из Центра за спољну политику да убрза решавање српско албанских спорних тачака.

„Очекујем да ће се превасходно инсистирати на даљем спровођењу свих досадашњих договора и да ће то бити кључна одлука као и да ће се у перспективи утврдити нека врста динамике будућег тока дијалога између власти у Београду и Приштини. Дакле у овом тренутку мислим да ће се инситирати на имплкеметацији Бриселског споразума односно конкретно одредби о Формирању ЗСО“, каже Ђукановић.

За српску страну осим Заједнице српских општина проблем је и што Приштина одлаже решавање питања у области енергетике, Телекома и авио саобраћаја.

Косовска страна поручује да Србија кочи остварење кључног циља споразума, који је, по њему, био „историјски договор Србије и Косова.

Текст Бриселског споразума

ЦЕОПОМ-Истина подсећа на изворни текст Бриселског споразума који је србске властодршце увео у спиралу процеса дефинитивног одрицања од Косова и Метохије и опасну авантуру која данас кулминира захтевом да у Београда угосте Хашима Тачија, у Србији осуђеног ратног злочинца.

1. Формираће се Удружење/Заједница већински српских општина на Косову. Чланство ће бити отворено за све друге општине, ако се о томе сложе чланови.

2. Заједница ће имати оснивачки статут. Може бити укинута само одлуком општина које су у њеном саставу. Гаранције за Заједницу су важећи закон и Уставни закон.

3. Организација Заједнице ће бити заснована на истим основама као и Асоцијација косовских општина, односно имаће председника, потпредседника, скупштину и веће.

4. Општине чланице, у складу са Европском повељом о локалној самоуправи и косовским законима биће овлашћене да сарађују вршећи своје надлежности колективно преко заједнице. Заједница ће имати пуни надзор у областима економског развоја, образовања, здравства, урбаног и руралног планирања.

5. Заједница/Асоцијација има и додатне надлежности, које ће на њу пренете централне власти у Приштини.

6. Заједница ће имати представничку улогу при централној власти, као и место у локалним, саветодавним телима у ту сврху. Како би се наведено спровело, предвиђа се функција мониторинга.

7. Полиција ће бити јединствена и то ће бити косовска полиција. Читава полиција са севера Косова треба да буде интегрисана у оквире косовске полиције. Плате ће исплаћивати једино косовска полиција.

8. Припадницима других безбедносних српских структура биће понуђено место у одговарајућим косовским структурама.

Ивица Дачић, Кетрин Ештон, заменик генералног секретара НАТО Александар Вербшоу и Хашим Тачи у седишту НАТО у Бриселу

9. У овој тачки, која је била спорна у последњим рундама дијалога наводи се да ће Заједница преко четири општине бирати регионалног командира полиције, Митровица ће имати другог регионалног командира за Јужну Митровицу, Србицу и Вучитрн. Тиме је одбачен предлог да ове три општине буду повезане са општинама на северу чиме била нарушена етничка слика, односно у ком случају би Албанци поново чинили већину.

10. Предвиђа се да правосудне власти буду интегрисане и раде у оквиру косовског правног оквира. Апелациони суд у Приштини ће успоставити панел у којем ће у већини бити судије косовски Срби који ће се бавити пословима у свим општинама са већинским српским становништвом. Одељење Апелационог суда, укључујући административно особље и судије, имаће стално седиште у северној Митровици. Сваки панел имаће у саставу већину судија који су косовски Срби.

11. Предвиђа се одржавање локалних избора у 2013.

12. Потписници се обавезују на израду плана за имплементацију договореног до 26. априла.

13. Потписници се обавезују на постизање споразума о телекомуникацијама и енергетици до јуна 2013.

14. Две стране се обавезују да неће једну другу блокирати, нити подстицати друге да блокирају европске интеграције друге стране.

15. Предвиђа се формирање комисије за имплементацију, у којој ће бити представници обе стране, којима ће представници ЕУ пружати подршку.

Копију споразума, на основу којег је урађен превод, парафирао је данас у Бриселу премијер Србије Ивица Дачић уз пропратни текст: „Овиме потврђујем да је ово текст предлога о чијем ће прихватању или одбијању обе стране поднети своје одлуке. И. Д.“


Извор: Б-92, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Две године од Бриселског споразума

* Обавезна поља