Председници Јужне и Северне Кореје Мун Џае Ин и Ким Џонг Ун постигили су историјски договор о денуклеаризацији и престанку рата.

У заједничком саопштењу се наводи да „неће бити више рата на Корејском полуострву и да је почела нова ера мира“. Такође, наводи се да су се двојица лидера договорила да почну да раде на потпуној денуклеаризацији на полуострву.

„Хајде да испунимо очекивања људи и направимо бољи свет. Обећавам да ћемо бити све бољи у будућности“, рекао је Ким Џонг Ун.

Како јављају агенције, планирано је да се мировни споразум званично потпише до краја године.

Двојица лидера сагласила су се после састанка у демилитаризваној зони која дели Северну и Јужну Кореју да ће се залагати за „троструке“ преговоре са САД и „четвороструке“ проговоре са Кином на постизању коначног мира.

Две Кореје саопштиле су да очекују да се званични крај рата прогласи до краја године.

Лидери Северне и Јужне Кореје договорили су се да отворе канцеларију за комуникацију у севернокорејском граду Кесонг и омогуће привремено спајање породица раздвојених у рату од 1950. до 1953.

На састанку је договорено да ће председник Јужне Кореје Мун Џае на јесен посетити Пјионгјанг.

Две Кореје су договориле да ће појачати цивилну размену и заложили су се за заједничко учешће на спортским и културним манифестацијама.

Грађански рат у Кореји из 1953. године завршен је примирјем, а не мировним споразумом, због чега су Северна и Јужна Кореја технички до сада и даље биле у рату.

Нешто раније је Ким постао први севернокорејски лидер који је крочио у Јужну Кореју од поделе ратом 1953. године, а 2018. година би могла да уђе у историју као почетак нове ере у односима две земље и година у којој је завршен деценијски рат.

BBC пише да су се “у тренутку пуном симболике“ лидер Северне и Јужне Кореје Мун Џае Ин руковали на граници.

Грађани су потом са изненађењем гледали како Ким Џонг Ун позива јужнокорејског лидера да на тренутак крочи у Северну Кореју, што је он и учинио, након чега су се заједно вратили у Јужну Кореју, ве време држећи се за руке.

BBC истиче да је то очигледно био моменат који није био предвиђен у иначе веома детаљно испланиром сусрету.

„Нова историја почиње сада“, рекао је лидер Северне Кореје, а чак се и нашалио рекавши „надам се да ћете уживати у нудлама које смо вам донели“.

По завршетку прве рунде разговора, како се наводи, Ким и Мун су имали одвојене ручкове, а како је раније најављено севернокорејском лидеру сервирано швајцарско јело од кромпира, а јужнокорејском риба лист.

Двојица лидера су затим засадила дрво бора на линији демаркације које треба да представља симбол „мира и просперитета“, након чега су залили дрво водом донетом из реке Таедгонг са севера и реке Хан са југа, а после тога су прошетали пред почетак преговора на којима је потписан споразум.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Две Кореје договориле крај рата и денуклеаризацију

* Обавезна поља