Замрзнут конфликт најбоље је решење за 63 одсто грађана, а више од половине је за употребу војне силе ради заштите народа на КиМ, показује анкета агенције „Фактор плус”

Да би замрзнути конфликт био тренутно најбољи развој догађаја на Косову и Метохији мисли чак 63 процента грађана, показује истраживање агенције „Фактор плус”. Петина грађана, тачније 21 одсто, сматра да би најбоље решење у овом тренутку био договор којим ће и Срби и Албанци нешто добити, односно изгубити, док девет одсто њих оцењује да треба постићи договор између Београда и Приштине по сваку цену. Њих седам одсто нема став о овом питању, које се, наглашава директор агенције Владимир Пејић, не тиче крајњег решења, него актуелне ситуације у вези с КиМ.

„Изненадио нас је висок проценат изјашњавања за замрзнути конфликт, то је заиста убедљиво. Нејасно је само да ли због тога што недостају нека друга решења која иду у прилог Србији, или је из неког страха”, објаснио је Пејић на представљању резултата овог истраживања, спроведеног од 1. до 7. јуна, на репрезентативном узорку од 1.200 испитаника с територије Србије без КиМ.

Већина грађана, њих 61 одсто, сматра да преговори о КиМ иду у лошем правцу по Србију, чак 30 одсто није знало шта да одговори, а само девет одсто је оценило да преговори иду у добром правцу. „Убедљива већина грађана Србије сматра да је одржавање статуса кво боље од решења која се помињу. То није неуспех кампање председника Србије Александра Вучића, који инсистира на превазилажењу замрзнутог конфликта, већ став грађана да нема решења које би у овом тренутку могло да задовољи Србију”, каже Пејић.

Више од половине сматра да би Србија требало војно да реагује уколико „косовске снаге” окупирају север Косова, с тим што њих 36 процената каже да би нашу војну силу требало употребити само на северу КиМ, а 16 одсто на целом КиМ. Пејић каже да грађани не виде ниједно друго решење како би се одбранио народ на КиМ – територија је у овом случају у другом плану.

Истраживање је показало и да 63 одсто грађана осећа тугу због тренутне ситуације на КиМ, а њих 40 одсто је навело и – наду. Питање на које је постојала могућност више одговора, показало је и да је њих 34 одсто бесно, разочарање осећа 15 одсто, док петина има још и нека друга осећања. „Кроз осећања туге и беса видимо да су грађани доста огорчени, а мислим и да је код оних који су рекли да осећају наду више реч о њиховој жељи да се то питање реши на повољан начин по Србију”, оценио је Пејић, додајући да је песимистично и то што је 53 одсто испитаника одговорило да у потпуности осећа КиМ као своју земљу, 28 њих је рекло „да, делимично”, а 19 одсто је дало негативан одговор.

Трећина грађана мисли да ће у наредне две године бити решено питање КиМ (20 одсто каже од једне до две године, а 11 одсто до краја ове године), док 49 одсто сматра да то неће бити решено у наредних од пет од десет година, а 20 процената не зна. Одговори на питање да ли се проблем КиМ може решити без употребе силе одишу нешто већим оптимизмом – 46 одсто одговара позитивно, 27 процената негативно, а толико их и не зна. На питање о личним одрицањима зарад КиМ, 50 одсто испитаника каже да није спремно да им лични живот трпи по било ком питању ради тога. Њих још 26 одсто није спремно на претерана лична одрицања, а тек 18 одсто испитаника одговорило је да је у великој мери спремно на то (шест одсто је дало одговор „не знам”).

Највећи број грађана, 40 одсто, сматра да би последица непотписивања споразума с Приштином била економска изолација, а чак 30 одсто да ће избити рат на Косову. Одговори о питању последица непотписивања споразума су и „наставак досадашњег стања” (12 одсто), „рат на територији целе Србије” и „укључивање Русије у преговарачки процес” (по шест одсто), „враћање институција Косова под ингеренцију Београда” (четири одсто) и „укључење УН у преговарачки процес” (два одсто).

Да Србија на крају преговора неће нормализовати односе с Косовом нити ће признати његову независност сматра 35 одсто испитаника, док 34 одсто наводи да Србија неће признати независност, али ће морати да нормализује односе. Њих 21 одсто нема став, а десетина мисли да ће Србија признати Косово у замену за чланство у ЕУ. Ови резултати показују, према мишљењу Владимира Пејића, конфузију код грађана и по питању могућег исхода, а и тога шта би актуелна власт требало да чини.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Две трећине Срба тугује за Косовом

* Обавезна поља