Plakat crveniОд наредне године почиње замена постојећих личних карата, а све личне карте убудуће ће имати чипове. Разлог је то што одређеном броју људи истичу личне карте, а при крају су количине које су раније набављене“.

Ова вест је само наставак онога што је радио Ивица Дачић као министар у жутој влади када је неко узео провизију од компаније којој је додељен овај вишемилионски посао око увођења нових личних карата. Поставља се питање зашто по овом питању Александар Вучић не истражује корупцију у вези набавке вишемилионске опреме од компаније „Моторола“ која је папрено скупо коштала грађане Србије, а о чему је тадашња јавност била упозната? Ко је цео случај заташкао и зашто? Поставља се и питање шта се то ново десило и која је то нова околност за увођење обавезног чиповања свих грађана, када смо имали јасну уредбу која је ово питање регулисала на начелу добровољности?

Поред корупционашког угла ова вест има много озбиљније последице по угрожавање приватности грађана Србије, као темељног људског права. Наиме, увођење обавезних личних карата са чипом је једна од последњих степеница небивалог угрожавања приватности после чега ћемо СВИ постати слични рибицама у акваријуму, а наши најинтимнији подаци и кретање ће као на длану бити доступни СВИМ „сродницима“ великог брата у Србији, Бриселу, Вашингтону… Подсећања ради, у Србији су већ уведене чиповане возачке дозволе, биометријске здравствене књижице и пасоши, бус плус систем градског превоза…(чиповане су домаће животиње, пси луталице, а сада су на реду људи). Поред тога, праћење мобилних телефона и телефонског саобраћаја од стране домаћих и страних служби је постала опште позната чињеница, све финансијске трансакције које се одвијају преко страних банака су познате… Паралелно са процесом обавезног чиповања направљена је и мутантска електронска база података о сваком грађанину Србије која је повезана са базом података у Бриселу.

Овим се, дакле, крше елементарна људска права од којих је право на приватност темељно. Због свега наведеног Камерунови конзервативци у Великој Британији су у потпуности одбацили целокупни систем чипованих личних карата 2011. године.

Свенародни фронт против друштва надзора

Слабије упућене подсетимо да су Двери, док су још биле невладина организација, 2006. године извојевале значајну победу у борби против небивалог технолошког тоталитаризма, који се тада покушао на мала врата спровести кроз Закон о новој личној карти. Директан резултат те борбе је доношење уредбе, којом се омогућила слобода избора, односно увело начело добровољности у прихватању или одбацивању електронског чипа при узимању нових личних карата. Јавност је анимирана и као резултат те борбе је и податак да данас милион и триста хиљада људи у Србији слободно одлучило да хоће да има личну карту без чипа! Зар је могуће да неко хоће преко ноћи да укине јасно изражену слободну вољу милион и триста хиљада грађана Србије?

Подсећамо да је и Руска Православна Цркава издала јасан саборски став против електронских идентификационих докумената са чипом, као и Српска Православна Црква која о овом питању има јасно формулисан негативан став.

Покрет Двери зато захтева од надлежних:
1. да се под хитно укину личне карте са чипом
2. да се у решавању овог питања преузме позитивна пракса која је примењена у Великој Британији 2011 и да се целокупан систем електронских личних карата стави ван снаге.

Уколико се режим оглуши на ове наше захтеве упозоравамо надлежне да ћемо организовати широки протест и формирати свенародни фронт против све снажније окупације и друштва надзора која се пред нашим очима одвија.


Извор: Двери српске

Оставите коментар

Оставите коментар на Двери упозоравају на чиповање – видео

* Обавезна поља