Izjave za medije Vesne Pusic i Edite TahiriПРИШТИНА — Илузије о ЗСО су дозвољене, али она ће бити заснована на косовским законима, изјавила Едита Тахири.

„Министарка“ задужена за дијалог са Београдом Едита Тахири поручила је данас да су илузије о надлежностима Заједнице српских општина дозвољене, али, како је додала, мора да се зна да споразум предвидја да ће она бити заснована на постојећим законима Косова и да не може имати извршна овлашћења.

Тахири је у интервјуу за “Епка е ре” оценила илузорним изјаве министра за повратак и заједнице Александра Јаблановића да ће Заједница општина са српском већином имати извршна овлашћења.

„Илузије појединаца, посебно званичника који мање или више размишљају ван закона Косова и споразума у Бриселу су дозвољена, али законска основа и споразум од 19. априла јасно кажу да Заједницу треба заснивати на постојећим законима на Косову“, казала је Тахири.

Тахири је рекла и да Србија треба да заборави учлањење у ЕУ ако Косово не призна као државу.

„Србија не може да се учлани у ЕУ без признања Косова, пошто није испунила услов добросуседства са нашом Републиком“, казала је она.

Тахири је рекла да ће на првом састанку у Бриселу затражити да Србија поштује и остварује споразуме у процесу нормализације односа две земље као и да се отворе и питања репарације ратних штета и сукцесије.

Према њеним речима, поред премијера Исе Мустафе који ће руководити политичким дијалогом са Србијом у дијалогу ће учествовати и заменик премијера и министер спољних послова Косова Хашим Тачи.

Дијалог на техничком нивоу ће водити она.

Тахири је како лист преноси рекла да ће се у Бриселу разговарати и о статуту Заједнице српских општина који неће имати извршна овлашћења.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Едита Tахири о илузијама Срба и Србије

* Обавезна поља