Шпански парламент изгласао је данас неповерење премијеру Маријану Рахоју, а нови премијер биће лидер социјалиста Педро Санчес.

За смену Рахоја гласало је 180 посланика, док је 169 било против, а један је био уздржан.

На том месту ће да га замени лидер Шпанске социјалистичке радничке партије (ПСОЕ) Педро Санчес који је и покренуо иницијативу за његово смењивање.

– Част ми је да оставим Шпанију бољом него што сам је добио. Хвала свим Шпанцима и срећно – рекао је Рахој, пренео је АП.

После гласања, Рахој је пришао Санчесу и пружио му руку, преноси АП.

Санчес ће, како се очекује, преузети дужност у понедељак и именовати свој кабинет следеће недеље. Како се наводи, Санчес је претходно обезбедио подршку шест малих странака у парламенту, чиме је стекао апсолутну већину потребну за смену Рахоја као премијера.

Санчес је изгласавањем неповерења Рахоју постао први шпански премијер који је на то место изабран без победе на изборима, а како се наводи, његов највећи изазов могао би да буде независност Каталоније. Смена Рахоја, који је дужност премијера обављао шест година, могла би да једну од четири најјаче европске економије уведе у политичку кризу.

Рахој је раније одбио да поднесе оставку, након што је његова Народна партија добила огромну новчану казну због узимања мита. Суд је прошле недеље испитивао тврдњу Рахоја и других високих партијских званичника да они нису знали за те нелегалне активности.

Наредни општи избори у Шпанији одржаће се средином 2020. године, а за сада није познато да ли ће Санчез расписати ванредне изборе.

Санчес је осигурао већину за гласање пошто је добио подршку више мањих странака укључујући и Баскијску националну партију. Предлог о изгласавању неповерења влади подржало је 180 посланика, 169 је гласало против, а један је био уздржан. Социјалисти имају 84 места у доњем дому парламента од 450 места.

Санчес је рекао да је Рахој, 63, није преузео одговорност за умешаност његове странке у скандалу који је прошле недеље био главна вест пошто је један од бивших благајника партије добио затворску казну од 33 године.

Високи суд у Мадриду је осудио Луиса Барсенас за примање мита, прање новца и утају пореза. Случај се водио ок тајног фонда шпанске Народне партије ПП вођеног од 1999. до 2005.

Он је био такорећи непознат када је 2014. године изабран за вођу Социјалиста. Фотогенични економиста и бивши кошаркаш освојио је чланове своје странке обећањем да ће ујединити подељену странку и вратити Социјалисте назад на власт.

Ипак странка је после тога два пута претрпела изборни пораз, 2015. и 2016. На крају је приморан да поднесе оставку када је одбио да подржи Маријана Рахоја што је увело земљу у продужену политичку неизвезсност и партију у унутрашње трвење.

Месецима касније он је збунио многе своје критичаре и вратио се и победио у унутарпартијским изборима Социјалиста.

Према шпанском уставу партија која поднесе предлог о неповерењу влади мора да буде спремна да влада и замени свргнутог премијера уколикио се тај предлог усвоји.

Према томе овај умерен али амбициозан 46-огодишњак из Мадрида је нови шпански премијер упркос чињеници што његова странка има мање од четвртине места у Конгресу, шпанском парламенту. Санчес ће положити заклетву за викенд и именовати кабинет идуће недеље.

Одлазак Рахоја убацује Шпанију, четврту по величини привреду у ЕУ у политичку неизвесност.

Иако је вођа Социјалиста Санчес није члан парламента. Дописници наводе да ће са само 84 места у доњем дому Парламента, његова странка имати тешкоће да нађе савезнике да изгласа законе.

Очекује се да ће добити подршку од Подемоса. Мање групе укључујући баскијске и каталонске националисте подржале су предлог о неповерењу, али није сигурно да ли ће подржати нову владу. Центристичка странка Сијудаданос, која добро пролази према анкетама, подржала је Рахоја.

Јункер: Имам поверење у нову шпанску владу

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер има пуно поверење у нову шпанску владу, изјавио је портпарол ЕК

„Он је послао (премијеру Педру Санчезу) писмо честитке у коме је истакао поверење у владу да ће наставити да конструктивно доприноси јачој, јединственијој и правичнијој Европској унији“, рекао је портпарол, преноси Ројтерс.

Шпански парламент претходно је данас изгласао неповерење премијеру Маријану Рахоју, а на њега је заменио лидер социјалиста Педро Санчес.

Немачка одмах пружила руку новој шпанској влади

Немачка ће понудити новој шпанској влади блиску сарадњу од поверења која доприноси пријатељству две земље, изјавио портпарол немачке владе Сстефан Зајберт. Наводи се да је Зајберт оценио да су обе земље важне чланице Европске уније.

АП наводи да се Зајберт обратио мало након што је у Мадриду изгласано неповерење влади шпанског премијера Маријана Рахоја и похвалио економске реформе које је сповео одлазећи лидер, иначе конзервативни савезник немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Наводи се да је портпарол Меркелове казао да је „Рахој за време које је провео на челу владе значајно допринео томе да Шпанија буде у стању да пронадје излаз из соптвене озбиљне економске и финансијске кризе“.

Брнабић: Честитке Санчезу

Председница Владе Србије Ана Брнабић упутила је данас честитку новоизабраном председнику Владе Шпаније Педру Санчезу.

„Желим вам много успеха у обављању одговорне дужности председника владе која захтева вредан рад, посвећеност и стрпљење у суочавању са изазовима на путу даљег напретка и благостања ваше земље и ваших грађана“, навела је Ана Бранбић у честитки.

Она је истакла да Србија остаје искрен партнер и пријатељ Шпанији.

„Остајемо посвећени неговању добрих односа и даљем јачању сарадње две земље и два народа“, наводи се у честитки Ане Брнабић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Експресна смена Рахоја у шпанском парламенту

* Обавезна поља