САРАЈЕВО – Бурно поздрављен од више хиљада Турака из дијаспоре у сарајевској Зетри и уз вишеминутно скандирање, турски председник, Реџеп Тајип Ердоган, је позвао сународнике на јединство, на отпор „срамним кампањама” које се у неким европским земљама воде против Турске, и поручио да је БиХ, домаћин овог скупа, на делу показала да је права демократска држава.

„Ми смо данас у Сарајеву и БиХ је показала на делу да је демократска држава за разлику од оних европских које су пале на испиту, а сматрају да су колевка демократије”, поручио је Ердоган, којем је маса громогласно скандирала његово име и „Султан, султан…”.

Захвалио је домаћинима, који су омогућили у Сарајеву одржавање Шестог конгреса Уније турских европских демократа, учесницима конгреса пожелео успех у раду.

Турски председник је истакао истинско пријатељство и братство Турске и БиХ које се, како је рекао, показало и данас и поново испричао причу о томе да му је први председник БиХ Алија Изетбеговић оставио БиХ у аманет.

„Рекао ми је Ердогане синко, ви се побрините за ово подручје. Никада Босну нисмо сматрали другим подручјем. Били смо и увек ћемо бити уз БиХ”, рекао је Ердоган.

За Европу је рекао да није „неко ново место”, те да су тамо преци Турака живели пре хиљаду година, у време Османске државе „Након распада османског царства повукли смо се у Тракију, али смо увек били на подручју Европе”, рекао је шеф турске државе и председник АК партије.

Истакао је да се у Европи већ рађају „четврта колена” Турака, који покушавају да остваре своје снове у земљама Европе.

Некада смо их, казао је, називали „курбетићима”, а сада их зовемо европским Турцима.

Он је турску дијаспору позвао да се уједине, јер само уједињеним Турцима може бити лакше и истакао да ова власт мора свој народ поново да споји са прошлошћу.

„Ви сте европски Турци и ви на том путу имате задатак”, рекао је Ердоган, који је дијаспору позвао да обавезно узму држављанства у државама у којима живе, те поручио да је турска држава развила формуле које ће им омогућити да узимањем држављанства не губе права у држави матици. Поручио им је да чувају своју веру и свој језик.

Позвао их је и да образују своју децу тако да знају турски, али, како је рекао, и немачки и енглески и босански…

Говорећи о многим погодностима којима је турска држава прибегла како би омогућила лагоднији живот турској дијаспори и бољу комуникацију са државом матицом, Ердоган је рекао да „ако Бог да ниједна европска држава неће остати без представништва, или амбасаде Турске”.

„Ви имате право гласа, а ми смо омогућили да можете то право да искористите у свим представништвима, амбасадама, па и граничним прелазима”, рекао је.

Посебно се обратио и младима у турској дисјапори истакавши да је у плану велики број пројеката који ће им омогућити да уче матерњи језик у оквиру редовног система образовања, а нево је и да су смањене казне за турске држављане због неслужења војске са 4.000 на 1.000 евра.

Ердоган је своје сународнике позвао да не наседају на прљаву пропаганда медија у земљама у којима живе, а која се води против њега лично и против турске државе.

Обећао је да ће учинити напор да се побољша и медијска ситуација, а пензионерима у земљама Запада је рекао да ће по повратку у Турску моћи да наставе да раде.

Припадницима полиције у другим земљама који не дозвољавају истицање турске заставе, назвао је бестидницима и позвао дијаспору да буде свесна, како је рекао, свих „игара и замки”.

„Уједините се без обзира на различитости, јер од тога ћемо сви имати користи. Ако сте у малим групама газиће ваша право, а ако се уједините и они ће се понашати другачије”, рекао је.

„Парламенти појединих европских држава показују изразито непријатељство према нашој држави и ми то морамо да осујетимо. У државама у којима живите активно учествујте у политичким партијама, да у њима не буду турски издајници, већ ви”, казао је и додао да је у заједништву милост, у подели зло.

„Ако се држимо овога пут ће нам бити отворен. Није битно ко је Турчин, Курд или Черкез…. И у прошлости смо били заједно, а у будућности имамо заједнички циљ..”,, поручио је Ердоган.

Он је предстојеће ванредне изборе у Турској назвао историјским, јер ће, како је рекао, на њима бити одређена будућност Турске за наредни век.

Подсетио је и на покушај пуча, истакавши да Турска није „погнула главу”, те да Турци то чине само пред Богом и да ће тако бити и убудуће.

Ердоган је обраћање дијаспори у Сарајеву завршио, као је рекао, традиционалним поздравом: „Један народ, један барјак и једна држава. Нек вам је срећан пут”.

Ердоган: Аутопут Београд – Сарајево биће пут мира

САРАЈЕВО – Турски председник Реџеп Тајип Ердоган и председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић разговарали су данас у Сарајеву о низу значајних питања за сарадњу двеју држава, а једна од главних тема је била и изградња аутопута Београд – Сарајево – Београд, о чему је потписано писмо о намерама.

Изетбеговић је на заједничкој конференцији за новинаре саопштио да су надлежни министри данас потписали писмо о намерама које се односи на изградњу те саобраћајнице.

То писмо о намерама ће, најавио је, бити предочено јавности, а након потписивања са председником Ердоганом и најближим сарадницима конкретизована су нека питања попут питања модела и динамике изградње ове саобраћајнице.

Изетбеговић је рекао и да физибилити студија није баш најоптимистичнија када је у питању јужни крак аутопута, па ће се, како је рекао, највероватније ићи на варијанту „брзог пута”.

Рекао је да је договорено да се већ на лето распише тендер, који ће одредити градитеље аутопута.

Ердоган је подсетио да је изградњу аутопута Београд – Сарајево – Београд укључен тројни механизам Србије, БиХ и Турске, а његова изградња ће, истакао је, имати посебан значај и представљаће прави „пут мира”

Шеф турске државе је казао да је отежавајућа околност за градњу пута инфраструктура и географски положај, те да ће будућа саобраћајница имати велики број тунела и мостова.

Приметио је да предели у БиХ кроз које треба да прође траса аутопута доста личе на Црноморску регију, где је он рођен, али, додао, је ова у БиХ је комплекснија.

„Када се оконча тај пројекат цео Балкан ће имати корист и задовољство. Сам пројекат ће себе исплатити”, рекао је Ердоган. Говорећи о инвестицијама, турски председник је казао да је пројектовани ниво од три милијарде евра, те да ће бити неопходна и подршка ЕКСИМ банке.

Према његовим речима, директна инвестиција ће бити између 15 и 20 одсто, док ће остало бити кредит.

Подршка БиХ посебно у односима са Србијом и Хрватском

САРАЈЕВО – Председник Турске, Реџеп Тајип Ердоган, који борави у радној посети Сарајеву, где ће учествовати на предизборном митингу уочи ванредних председничких и парламентарних избора у Турској, једином који се одржава ван Турске, поручио је да његова земља подржава БиХ на свим пољима, посебно у односима са суседима – Србијом и Хрватском.

Ердоганове присталице у Сарајеву (Фото АП)

Ердоган је на заједничкој конференцији за новинаре са својим домаћином, председавајућим Председништва БиХ, Бакиром Изетбеговићем, рекао да Турска посебну важност придаје регионалним односима, посебно односима БиХ и Србије и БиХ и Хрватске.

Указао је на потребу да се настави са праксом примене тројних механизама у односима Турска, БиХ и Србија и Турска, БиХ и Хрватска. Изразио је велико задовољство напретком и испуњеном обавезом БиХ на европском путу, те обећао подршку Сарајеву на активирању плана за чланство БиХ у НАТО.

„Велико задовољство је да је БиХ испунила обавезу у процесу ЕУ интеграција, да је предала одговоре на Упитник и надам се да ће ово постигнуто убрзање бити настављено”, рекао је Ердоган.

Шеф турске државе је рекао да ће Турска наставити да пружа подршку БиХ на свим пољима и да притом, како је рекао, његова земља није имала, нема и неће имати никакве „скривене намере”, осим успостављања просперитета, економског развоја, одржања мира и стабилности у БиХ и региону.

Говорио је о повећању економске сарадње са БиХ , посебно у области извоза меса у Турску, као и брашна, шећера и уља.

„Разговарали смо о војним, политичким културним, туристичким, транспортним и пољопривредним питањима, шта можемо да урадимо и које ћемо кораке направити да сарадњу у свим тим областима побољшамо”, рекао је Ердоган.

Упитан да појасни шта је мислио када је рекао да је у разговору са делегацијом БиХ било речи о наменској индустрији, Ердоган није одговорио.„

„Турска ће пружати подршку миру, стабилности, очувању територијалног интегритета БиХ, која је састављена од два ентитета. Подржаћемо јачање мира, просперитета и стабилности”, казао је Ердоган.

Констатовао је да ће ванредни парламентарни избори у Турској бити одржани 24. јуна, као и да ће у октобру избори на свим нивоима бити одржани у БиХ.

„Надам се да ће ти избори (у БиХ) бити одржани у демократској атмосфери, миру и да ће бити спроведени на фер и праведан начин”, рекао је Ердоган.

Турски шеф државе је рекао да су измене Изборног закона унутрашње питање БиХ и да га треба решити у складу са међусобним разумевањем.

Додик о посети Ердогана

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да нема никаквих проблема са посетом председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана Сарајеву, али да не треба дозволити било какво мешање у унутрашње ствари Босне и Херцеговине , преноси Клиx.ба.

Додик је поручио да је политичко организовање и деловање у БиХ слободно и да са самим доласком турског председника у Сарајево нема проблема.

„Ердоган је велики државник једне велике земље и све је то у реду до оног момента док не осетимо да представници те земље покушавају да се на неки начин укључе у унутрашње односе у БиХ. То је оно место где се треба зауставити и рећи да је то неприхватљиво“, нагласио је Додик, преноси АТВ.

Шпирић – Све што не може у Европи може у БиХ

БАЊАЛУКА – Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изјавио је данас Срни да посјета предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана Сарајеву, за коју поједини чланови Предсједништва БиХ кажу да су чули из медија, говори да све што не може у Европи може у БиХ.

„И када не би изговорио ниједну ријеч, његов долазак шаље најмање три поруке – једну за Бошњаке, другу за Србе и Хрвате и трећу за Еропљане. Какве ће поруке послати Ердоган из БиХ остаје да чујемо, али тешко да ће допринијети интеграцији ове све подјељеније земље какве год оне биле“, рекао је Шпирић.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган боравиће данас у радној посјети БиХ током које је планиран сусрет са предсједавајућим Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем.

Током боравка у Сарајеву, Ердоган ће учествовати на предизборном скупу у сарајевској дворани „Зетра“, гдје ће бити организован 6. конгрес Уније европских турских демократа.

Аутобуси из Сјенице и Новог Пазара на митинг Ердогана

Више од десет пуних аутобуса грађана из Новог Пазара, Сјенице и Тутина, у организацији Санџачке демократске партије и СДА Санџака, које чине власт у градовима Нови Пазар, Тутин и Сјеница, запутило се рано јутрос у Сарајево на скуп турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Како сазнаје Танјуг, из Новог Пазара у организацији Санџачке демократске партије кренуло је пет аутобуса, а СДА Санџака организовала је такође пет аутобуса.

Из Сјенице су пут Сарајева јутрос кренула два аутобуса на скуп подршке турском председнику, из Тутина три аутобуса, док су из Пријепоља и Прибоја кренула два аутобуса.

На транспарентима којим су дочекали Ердогана, писало је: „Нови Пазар поздравља вођу!“

Турски председник у сарајевској дворани Зетра данас ће одржати предизборни скуп на којем се очекује долазак више хиљада његових присталица са Балкана и из западне Европе.


Извор: Танјуг, Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Ердоган у Сарајеву

* Обавезна поља