DACIC, HANБРИСЕЛ – Делегација Владе Србије на чијем челу је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састала се у Бриселу да европским комесаром за регионалну политику Јоханесом Ханом. Имали смо веома добар састанак, вести су добре, Европска унија ће помоћи Србији, рекао је Дачић.

Дачић је после састанка рекао за РТС да је комсар Хан важан зато што се у његовој надлежности налази генерални директорат за регионалну и урбану политику који је надлежан за Фонд солидарности.

„ЕУ ће помоћи Србији у прављењу саме апликације за помоћ пошто се ми први пут суочавамо са тим питањима“, објаснио је Дачић.

Истакао је да је битно да се што пре окончају процедуре како бисмо могли у најкраћем могућем року да користимо та средства.

Дачић је рекао и да су дезинформације да је реч о суми од пола милијарде или милијарду евра, али је истакао да је свкако реч о значајним средствима и да то нико не доводи у питање.

„Уз помоћ Европске уније и комесара Хана веома брзо ћемо поднети аплиакцију“, најавио је Дачић и још једном поновио да што пре пошаљемо апликацију, шре ће бити донета и одлука о њој.

Објаснио је да је потребно и да дају сагласност Европска комисија, Европски парламент али и Савет ЕУ.

„Имамо рок од 10 недеља, крајњи рок је август. Што раније аплицирамо то ће рокови за одлучивање и добијање средстава бити краћи. Реч је фонду где постоје јасни проценти али сигурно је реч о више десетина милиона евра“, објаснио је Дачић.

Истакао је да ће о томе бити разговора и у Београду и да је комесар Хан рихватио позив да дође у српску престоницу можда већ у суботу.

Дачић је навео и да му је комесар Хан рекао да се никад до сад се није деслио да толико политичара из света реагује да он што пре Србији пружи помоћ.

Нагласио је и да прво следи процена штете.

Комесар Хан је уочи састанка рекао да Србија има право на средства из Фонда солидарности на исти начин као и било која чланица ЕУ.

У делегацији Владе Србије били су и министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и државни секретар у Министарству финансија Никша Вушуревић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕУ ће нам помоћи да исправно затражимо помоћ

* Обавезна поља