„Према споразумима из дијалога о слободи кретања из 2011. и 2016. године, Косово има право да постепено укине КМ таблице“, казао је за Танјуг портпарол ЕУ, Петер Стано. Већ овог јутра му је стигао одговор из Београда. „То је апсолутно нетачно и у најмању руку лицемерно“, казао је директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић. Тврди да Стано не чита споразуме и да ствари посматра једнострано. Критике шаљу и српска премијерка и министар унутрашњих послова.

Приштина је у среду одлучила да се српским регистарским таблицама са ознакама градова на Косову омогући пререгистрација на РКС од 1. августа до 30. септембра. Осим тога, грађани који на Косово желе да уђу са српском личном картом, а не поседују косовска документа, према овој одлуци, на прелазима ће добијати декларациони документ.

И док је ова нова одлука за власти у Приштини само увођење реципроцитета, за српску страну је претња „општим нападом“ на Север и то уз подршку Квинте, као и кршење споразума и дијалога који је сада „шупља прича“.

Међутим, након навода Приштине, па и Београда огласио се портпарол ЕУ, Петер Стано.

„Према споразумима из дијалога о слободи кретања из 2011. и 2016. године, Косово има право да постепено укине КМ таблице. Споразуми су јасни да се на Косову користе само таблице које издаје Косово“, навео је за Танјуг портпарол ЕУ, а пренео РТС.

Међутим, казао је да је „важно да се за имплементацију овог плана да довољно времена“, те да се он „припрема и спроводи уз блиске консултације са грађанима и у складу са добром европском праксом“.

„Слобода кретања је камен темељац Европске уније. Очекујемо да и Косово и Србија промовишу слободу кретања у региону и да делују конструктивно у том погледу и да не постављају било какве неразумне препреке које би ограничавале слободу кретања“, поручио је Стано.

Он је уједно казао за Танјуг да је Брисел раније ове недеље „био обавештен, али не и консултован“ о плановима власти у Приштини које се односе на регистарске таблице и слободу кретања на територији Косова, а о чему је уједно специјални представник, Мирослав Лајчак, разговарао и са председником Србије, Александром Вучићем.

Стано је у име ЕУ поновио позив „обема странама“ да користе дијалог који води ЕУ као платформу за решавање свих отворених питања, укључујући и она у вези са слободом кретања и регистарским таблицама.

„ЕУ очекује да и Косово и Србија негују окружење погодно за помирење, регионалну стабилност и сарадњу у корист својих грађана. Ово је кључно за постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији њихових односа, на шта би стране сада требало да се у потпуности фокусирају“, закључује Стано у изјави за Танјуг.

Петковић: То је апсолутно нетачно и у најмању руку лицемерно

Петар Петковић – Фото: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић, прокоментарисао је данас за ТВ Пинк наводе Мирослава Лајчака који је непосредно пре доношења нове одлуке косовске владе о пререгистрацији казао да је лопта у дворишту Приштине.

„Када то кажете ви сте на неки начин подржали одлуку Приштине“, поручио је Петковић.

Са друге стране, демантовао је наводе портпарола ЕУ и казао да очигледно он не чита споразуме.

„Видимо да је то јуче и најотвореније урадио Петер Стано, портпарол Европске уније, који је потпуно невероватно, очигледно нечитајући споразуме који смо постигли, рекао да Приштина има право да укида КМ таблице. То је апсолутно нетачно и у најмању руку лицемерно“, казао је Петковић.

Оцењује да би ЕУ као посредник у дијалогу Београда и Приштине морала да зна који је садржај свих споразума који су постигнути у Бриселу.

„Господин Стано потпуно једнострано ствари посматра и чита и вади из споразума искључио оно што му одговара, па тако каже да на основу споразума од 2011. и 2016. Приштина има право да укине КМ таблице. То је апсолутно нетачно“, подцртао је још једном Петковић.

Није хтео да „оптерећује“ јавност са свим техничким детаљима, али је казао:

„У споразумима који су договорени о регистарским таблицама стоји да ће се извршити пререгистрација свих регистарских таблица на простору КиМ тако што ће народ имати могућност да бира између РКС и КС“, навео је Петковић.

Међутим, подсећа да је септембра 2020. године Приштина укинула статусно неутралне КС таблице.

„Због укидања тих таблица ми смо имали касније све те проблеме, укључујући и тринаест дана озбиљну кризу на Јарињу и Брњаку, када је наш народ био на улицама, бранећи своје право на слободу кретања“, поручио је Петковић.

А с обзиром на то да су укинуте КС таблице, Петковић пита „шта наш народ сада има да изабере када је реч о пререгистрацији? Остају само таблице лажне државе Косово“.

Каже да се ЕУ не оглашава када Приштина крши споразуме и да је то казао и Лајчаку током јучерашњег састанка.

„Али они кажу то је прошлост, то се десило, хајде да видимо како ћемо даље. А ја сам му рекао, знате како, и пре 10 година је потписан споразум о формирању о ЗСО, па се тај споразум не спроводи и шта ћемо сад да радимо„, поручио је Петковић.

Са друге стране, каже да у споразуму из 2011. године стоји да ће и једна и друга страна радити на томе да се постигне решење и пронађу статусно неутралне таблице.

„Да ли су РКС статусно неутралне таблице“, упитао је Петковић.

Он каже да Курти не жели само да овом одлуком укине таблице, већ „предвиђа да ће 30. септембра када се навршава тај рок који је оставио за пререгистрацију кренути у правцу конфисковања свих возила на северу КиМ“.

„Па чију ћеш ти имовину да конфискујеш“, упитао је Петковић, те казао да су то аутомобили грађана Србије, приватна својина – преко 10.000 возила на Северу КиМ где је стање „за неиздржати“.

„Не само да (Курти) крши све споразуме већ отворено и директно жели сукобе са српским народом на северу КиМ“, сматра Петкоивћ.

Каже да Београд то неће да допусти, а да „српски народ неће да дозволи да буде угњетаван, нити да му се отима имовина, нити да буде убијан“.

„Борићемо се за наш народ, слободу кретања и све споразуме које смо постигли“, рекао је Петковић.

И он је подрцтао да Србија неће да дозволи нови Олује и погроме.

Оценио је и да одлуком о таблицама Приштина води процес три корака уназад.

И данас је казао да је споразум о енергетици у корист Срба и Србије, подцртао је да би требало да се разговара о несталима, али и оптужио Приштину за несарадњу, односно неспремност да се врше ископавања по захтеву Београда.

Оптужио је Куртија и да прети изазивањем кризе јер, како каже, не одговара му дијалог, односно споровођење споразума где и Београд остварује интересе.

Прецизирао је и да запад подржава Приштину и да им чак даје сугестије и идеје шта све треба да раде када је реч о нападу на Србе и државу Србију.

Вулин: Колико још уцена и напада треба да стигне из Брисела

Александар Вулин – Снимак екрана/РТС

Изјаву портапрола ЕУ прокометарисао је и министар унутрашњих послова Србије, Александар Вулин.

Каже да његови наводи о томе да Приштина има право да једнострано укине српске таблице, те да је ЕУ обавештена и консултована о овој одлуци „сасвим приличи Европској унији и њеној политици гажења свих споразума за које је сама својим потписом гарантовала“.

Каже да Стану „није пало на памет да помене оснивање Заједнице српских општина нити да тражи поштовање Бриселског споразума“, али јесте да „правда лажи Приштине“ и да „припрема оправдање за насиље над Србима на Косову и Метохији“.

Позвао је председника Србије да „настави да говори и ради као председник свих Срба и да не поклекне пред силом и лицемерјем Европске уније“.

„Председниче, изборили сте се за војну неутралност, колико још уцена и напада треба да стигне из Брисела, пре него се одлучите да питамо Србе да ли желе и политичку неутралност. Предуго нас лажу и уцењују, нека преузму и одговорност за своје лажи“, изјавио је Вулин.

Брнабић: Изјава Стана потврђује све што је пре два дана рекао Вучић

Ана Брнабић – Снимак екрана/РТС

Премијерка Србије, Ана Брнабић, оцењује да суштина најновијих потеза Приштине није у регистарским таблицама, већ у „сталном малтретирању и терору над Србима на Косову и Метохији“, преноси ФоНет.

„Србија се не понаша лицемерно и једина је земља која се држи међународног права“, рекла је Брнабић за ТВ Прва. Са друге стране, каже да изјава портпарола Европске комисије, Петера Стана, потврђује све што је говорио Александар Вучић пре два дана.

„Све што је рекао – све стоји, све је апсолутна истина. Не постоји нико озбиљан ко може да спори иједну реч и тезу из његовог обраћања“, рекла је Брнабић.

Она је указала да се међународна заједница понаша лицемерно када говори о неповредивости територијалног интегритета међународно признатих држава, алудирајући на Украјину, док нико не помиње да су погрешили у случају Србије.


Извор: КоССев

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕУ подржала Приштину око таблица

* Обавезна поља