Petro PoroshenkoБРИСЕЛ – Украјина, Молдавија и Грузија потписали су партнерске споразуме са Европском унијом у Бриселу и тако у јеку кризе начиниле историјски отклон од Русије.

Три земље су се потписом политички и економски приближиле Западу, а власт у Украјини види тај корак као почетак придруживања ЕУ.

“Ово нису обични споразуми, већ беочузи у нашим односима”, изјавио је председник Европског савета Херман ван Ромпеј на свечаној церемонији и нагласио да је циљ ЕУ пуна интеграција ових земаља у заједничко европско тржиште.

“Људи су умирали, у Кијеву и другде, за боље односе са ЕУ”, рекао је Ван Ромпеј и нагласио да се те жртве не смеју заборавити.

Председник Савета је истакао да споразуми нису уперени против Русије, упркос претњама Москве да ће увести економску блокаду земљама које их потпишу.“ Спремни смо да разговарамо са руским партнерима како бисмо отклонили све неспоразуме”, рекао је Ван Ромпеј.

Председник Европске комисије Жосе Мануел Барозо назвао је потписивање споразума историјским чином који ће омогућити Украјини, Молдавији и Грузији да успоставе слободно тржиште и стабилну демократију. “Ово није крај, него почетак пута”, рекао је Барозо на церемонији.

Украјински председник Петро Порошенко изјавио је да је данашњи дан “најважнијим у историји Украјине од проглашења независности”. “Било је много покушаја да се ово спречи, а Украјина је платила највећу цену”, казао је он и оптужио Русију да је извршила “спољну агресију” на његову земљу.

Порошенко је изразио очекивање да ЕУ заштити украјински суверенитет и територијални интегритет, али и да јој отвори перспективу пуноправног чланства, уколико испуни критеријуме. “Декларација о перспективи учлањења не би вас коштала ништа, а нама би много помогла”, рекао је он.

Грузијски премијер Иракли Гарибашвили нагласио је да у његовој земљи консензус и политичка воља да се споразуми спроведу и такодје затражио перспективу учлањења у ЕУ, а сличну изјаву дао је и молдавски премијер Јури Леанча.

Порошенко: Потписивање споразума са ЕУ историјски дан за Украјину

У Бриселу данас потписан Споразум о придруживању између Украјине, Молдавије, Грузије и Европске уније.

Непосредно пред стављања потписан на овај документ, у говору, украјински председник Петро Порошенко је изјавио да потписивање споразума о придруживању са Европском унијом представља „историјски дан“, који нуди његовој земљи прилику за нови почетак након вишегодишње политичке нестабилности.

Тај споразум, помоћу којег ће Украјина продубити политичке и економске односе са ЕУ, нуди „апсолутно нову перспективу за моју земљу… то је историјски дан, најважнији од стицања независности“ од Русије 1991. године“, рекао је Порошенко по доласку у Брисел на церемонију потписивања тог документа, пренела је агенција АФП.

Украјина ће искористити „прилику да се модернизује“, рекао је Порошенко, наглашавајући важност мира и безбедности у циљу боље будућности будућности Украјине и региона.

„Споразум представља израз европске солидарности“, истакао је украјински председник.

Украјина ће почети да примењује Споразум о придруживању са ЕУ одмах по његовом потписивању, изјавио је јуче украјински председник Петро Порошенко у Парламентарној скупштини Савета Европе у Стразбуру.

„Питали су ме о мојим реформама. Оне су све садржане у Споразуму. Ми ћемо почети да га примењујемо одмах“, рекао је Порошенко говорећи на украјинском који није званични језик у Савету Европе, јавио је Итар-Тасс.

Он је додао да Украјинци желе мир и да је путујући земљом сретао мирољубиве људе који имају пријатељска осећања према Европи.

Споразум о придруживању између Украјине и Европске уније треба да буде потписан данас у Бриселу.

Бивша влада у Кијеву је 21. новембра 2013. суспендовала припреме за потписивање Споразума о придруживању, што је изазвало грађане да изађу на улице Кијева и других градова како би подржали евроинтеграције, што је потом довело до масовних протеста и свргавања тадашњег председника Виктора Јануковича и владе.

Та одлука владе је и изазвала људе да изађу на улице Кијева и других градова како би подржали евроинтеграције што је потом довело до масовних протеста и свргавања председника и владе.


Извор: Б-92, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕУ потписала са Украјином, Грузијом и Молдавијом

* Обавезна поља