eu-bihБРИСЕЛ — Политичке вође и влада у БиХ морали би да се писмено обавежу на нужне реформе да би та земља изашла из застоја на путу ка ЕУ, сматрају шефови дипломатија ЕУ.

То је саопштено на завршетку заседања Савета министара ЕУ у Бриселу.

Шефица хрватске дипломатије Весна Пусић рекла је да је расправљано о немачко-британској иницијативи да се без снижавања мерила подстакне економско-социјални бољитак и пут БиХ ка ЕУ, што би омогућило да ступи на снагу Споразум о стабилизацији и придруживању ЕУ-БиХ, који је сад „замрзнут“.

Она је рекла да би то захтевало да политички лидери у БиХ преузму писану обавезу за спровођење списка нужних реформи, о чему би се изјаснио и парламент, и очекује се „врло активно ангажовање изабраних власти у БиХ“.

Министри ЕУ су прихватили да, према њеним речима, та иницијатива треба да буде унесена као део програма будуће владе БиХ, а у том циљу ће висока представница ЕУ Федерика Могерини отићи у Босну пре идућег заседања Савета министара Уније.

У завршном саопштењу заседања министара спољних послова ЕУ је истакнуто да је висока представница ЕУ Могерини „рекла да можда постоји шанса да се покрене нови процес на новој основи, без дирања у услове процеса проширивања, а закључено да се у том правцу предузму кораци идућих дана“.

Она је новинарима пренела да је став министара ЕУ да сад треба искористити развој у БиХ после избора и да „без мењања основних начела преговора (с БиХ) можда постоји шанса да се то покрене без мењања услова и снижавања мерила“.

Весна Пусић је рекла да је „важно што је то сад постала европска иницијатива, али је далеко од тога да је готово, већ је почетак једне мале реалне шансе да се у Босни и Херцеговини оствари помак“.

„А кроз то и да се оствари и напредак у стабилизовању Југоисточне Европе“, рекла је она.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕУ притиска лидере у БиХ

* Обавезна поља