kina-srbija-samitНа самит Кине и 16 земаља централне и источне Европе 16. децембра, чији ће домаћин бити Београд, долазе готово сви премијери из региона, док из већине земаља чланица ЕУ још нема потврда на ком нивоу ће бити заступљене, сазнају “Новости”.

С обзиром на то да самит “пада” у моменту када спољнополитичка позиција Србије Бриселу није сасвим по вољи, оклевање појединих земаља да потврде долазак подстакло је спекулације да европска администрација надзире и њих, односно, какав ће наступ имати на овом скупу.

Наиме, под бриселским рефлекторима био је и прошлогодишњи кинески самит чији је домаћин био Букурешт, и тада су земље учеснице из ЕУ биле упозорене да приликом закључивања економских споразума са Пекингом не прекрше прописе ЕУ.

“Новости” су у уторак анкетирале представништва 16 земаља позваних на самит и потврђено нам је да у Београд стижу премијери Словеније, Хрватске, Чешке, Албаније и председник Савета министара БиХ. Још се не знају састави делегација Пољске, Словачке, Мађарске, Естоније, Литваније, Летоније, Црне Горе, Македоније, Румуније и Бугарске.

– Стигао је позив српске стране, али немамо потврду о доласку премијера Пољске – рекла нам је трећи секретар амбасаде ове земље Агњешка Маршалек Гунија.

Амбасадор БиХ у Србији Ранко Шкрбић каже за “Новости” да ће званичници Сарајева бити присутни на овом значајном скупу:

– Делегацију ће предводити председавајући Савета министара Вјекослав Беванда.

Румунски премијер Виктор Понта има у плану да присуствује, али његов долазак није званично потврђен, као ни присуство његовог имењака и колеге Орбана из Будимпеште.

Професор Драгана Митровић из Центра за азијске и далекоисточне студије каже да ЕУ и те како прати наступ Кине у Европи:

– Један део Уније сматра, чак, да Пекинг настоји да изгради Кинески зид унутар ЕУ којим би одвојила источне чланице од остатка, што се тумачи као разбијање преговарачке моћи Уније на глобалном плану. Сигурно да има и оних који не гледају кроз ову призму, већ разумеју да земље попут Србије и других заинтересованих за кинеске инвестиције желе да обезбеде сопствену економску стабилност.

kina-zastava4803Митровићева каже да је ЕУ покушавала да спречи своје чланице да дају гаранције за кредите које им је нудила кинеска влада и да су једино Мађари успели да реше проблем, па је сада пројекат брзе пруге Београд – Будимпешта известан.

Потпредседник скупштинског одбора за европске интеграције Ласло Варга сматра да ЕУ нема разлога да зазире од одржавања “кинеског самита” у Београду:

– Биће тешко разлучити да ли ће се иза евентуалног одсуства премијера неких земаља ЕУ крити притисци Брисела или неки други разлози. На пример, балтичке земље, које имају антируски став, и са којима наши односи нису баш најбољи, можда неће доћи због тога, а не због директива из ЕУ.

ПОСЕТА ПОСЛЕ ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ

Да домаћин овогодишњег самита буде Београд договорили су се премијер Александар Вучић и његов кинески колега Ли Кећијанг, а долазак Кећијанга уједно ће бити прва посета шефа Владе из Пекинга после скоро 30 година.

СТИЖЕ 300 НОВИНАРА

Шеф Владине канцеларије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић, који је одређен да руководи медијском организацијом самита, каже нам да је Београд у контакту са свим земљама учесницама и да се очекује још потврда доласка високих званичника:

– Скуп ће имати два дела – привредни форум и самит премијера, а већ сада знамо да ће га пратити више од 300 страних новинара.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕУ зазире од кинеског самита

* Обавезна поља