Borut-PahorЉУБЉАНА – Словенци би на референдуму требало да се изјасне о томе да ли грађани желе да буду у ЕУ с највишим степеном интеграције, каже словеначки председник Борут Пахор. У држави коју предводи више нема фасцинације Европом, додаје Пахор.

Словеначки председник Борут Пахор изјавио је да очекује да ће Словенци на референдуму морати да одлуче да ли желе да буду у Европској унији с највишим степеном интеграције, будући да ће се кроз неколико година успоставити „Европа с више брзина“.

Пахор је упозорио да Словенији прети да неприпремљена дочека ситуација у којој ће кроз четири, пет година о томе морати да одлучује на референдуму.

Шеф државе је додао да ЕУ идућих година чекају два паралелна процеса – ширење, али и продубљивање у коме ће се напредније државе још више повезати.

„Доћи ће до до селекције на оне који ће остати у групама прве, друге и треће брзине. Мислим да би Словенија требало да се нађе у групи с првом брзином интеграције. То би захтевало изузетан напор, али донело и велике користи“, тврди Пахор, признајући да то мишљење због растућег „пасивног евроскептицизма“ не дели добар део грађана.

Председник Словеније истакао је да у држави коју предводи више нема фасцинације Европом, преноси Хина.

„Не кажем да ми који смо за концепт сједињених европских држава морамо да намећемо своје гледиште, али смо дужни да упозоримо на европски контекст који Словенији омогућава напредак“, истакао је Пахор и додао да се у ЕУ примећују бирократске тенденције.

У Бриселу је, тврди, премало политичке, а превише бирократске Европе, што „може да постане опасно“.

„Немам ништа против професионалног рада европских службеника, али они не могу да преузимају политичку одговорност“, указао је Пахор који себе сврстава међу велике присталице европске идеје.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Европа са више брзина

* Обавезна поља