Председник Србије Александар Вучић изјавио је, након нове рунде разговора у Бриселу, да је договорено да се дијалог настави до краја јула, али и констатовао да оваквом састанку није присуствовао, због, како каже, одсуства одговорности и реалности са приштинске стране.

„Договорено је да се до краја јула настави дијалог и надам се да је то једна важна ствар, која би могла да гарантује очување мира и стабилности, а све друго би било излишно киментарисати”, рекао је Вучић новинарима.

Пренео је да приштинска делегација не жели да испуни уговоре који су Албанци потписали и не жели да разговара о Заједници српских општина.

„Они су тражили хитно и одмах да чују када ћемо да признамо независност Косова. И називају инцидентима и провокацијама чињеницу да Срби желе да присуствују литургијама у својим цврквама. Био сам веома благ, јер нисам желео да укажем на друге ствари, због потпуног одустсва реалног одговора”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће у наредним данима разговарати са Србима са КиМ, јер је, каже, веома уплашен, видевши са колико неодговорности ћемо морати да се суочавамо у будућности.

„Спремни смо да прихватимо сваки датум и дан за наставак разговора, то је веома важно и не постоији ништа важније за нас од обезбеђивања сигурности и безбедности за наш народ на КиМ и поштовања свега потписаног”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

„Прихватили смо оно што је рекла ЕУ, не знам о чему даље да разговарамо, да ли о томе да ли је Вељко Одаловић Гебелс или Геринг”, казао је Вучић новинарима након трилатералног састанка у Бриселу.

Представници ЕУ су интервенисали пар пута

Вучић је навео да су се представници ЕУ понашали коректно на састанку, а на питање новинара да ли су интервенисали, Вучић каже да су интервенисали пар пута, али да неће о томе да прича.

„Били су коректни и Борељ и Лајчак, поготову Борељ. Не могу ништа да му замерим, човек је све разумео од првог тренутка”, казао је Вучић.

Подсећа и да је приштинска и београдска делегација имала јутрос припремне састанке и каже да су га позвали и рекли да за 10 минута почиње трилатерални састанак.

„Идемо одмах, ми смо спремни. Целу ноћ нисам спавао, размишљао сам шта ћемо да радимо, ушао сам спреман на састанак, онда сам схватио да су они изашли са нечим што уопште нису рекли представницима ЕУ на припремном састанку да ће да покрећу”, истиче председник.

Вучић пред новинарима након састанка у Бриселу – Фото: Политика/инстаграм-Будућност Србије

Нагласио је да је приштинска делегација предложила да се уместо формирања Заједнице српских општина уведе национални савет за Србе на КиМ онако како је Србија увела националне савете за мањине.

„Ви станете и не знате да ли да се смејете, плачете… Разумете да имате посла са људима који нису озбиљни и одговорни”, каже Вучић, преноси Танјуг.

Вучић је новинарама, након састанка у оквиру дијалога Београда и Приштине, казао да је за Србију важно да сачува стабилност и мир.

„Уплашен сам за судбину Срба много више него што сам био јер сада разумем ко управља у Приштини и нисам превелики оптимиста”, казао је Вучић, преноси Танјуг.

Додаје да ће Београд ипак дати све од себе да се дијалог настави и да се обезбеди сигурност за грађане Србије на Косову и Метохији.

Провоцирали су, био сам оштар према Куртију

Председник Србије Александар Вучић рекао је је на данашњем састанку у Бриселу био оштар према Аљбину Куртину, али да није прешао границу, да на том састанку није било апсолутно ништа око чега су се њих двојица могли сложити, као и да је пришстинска страна покушала да нас испровоцира како бисмо ми окончали дијалог.

Председник Србије је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише да се могло чути да је било бурно током састанка са Куртијем.

Вучић је истакао да није изговарао увреде на рачун Куртија, нити да га је опсовао, али да је оштро реаговао на то што је Курти усред проблема говорио о шефу комисије за нестале особе Вељку Одаловићу као о „Герингу и Гебелсу из Милошевићеве партије”.

„Апсолутно се ништа нисмо могли сложити. Човек је дошао да се не би договарао ни о чему и да каже – дошао сам да те питам када ћеш да признаш независно Косово. Мој одговор је био – никад. И онда се он детонирао”, казао је председник Србије, после трилатералног састанка представника Београда и Приштине са европским посредницима.

Како је рекао, ово што су Албанци данас радили у Бриселу био је покушај да се оконча дијалог.

„Они су веровали да ћемо ми после њихових речи љутито да напустимо собу, да изађемо и да се више никада не вратимо, јер би за то било безброј оправдања. Наравно да то нисмо урадили, посвећени смо дијалоги и наставићемо да радимо на дијалогу, али само желим да разумете да ово није личило на дијалог већ на изношење личних политичких ставова”, казао је Вучић, преноси Танјуг.

Суштина у садржају, понашање Куртија мање битно

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу након трилатералног састанка у оквиру дијалога Београда и Приштине да је незадовољан суштином разговора, док је форма и понашање премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија мање битна.

„Суштина је у садржају, понашање је мање-више битно”, казао је Вучић новинарима.

Према његовим речима, на Куртијеве претње да ће поднети тужбу за геноцид против Србије, рекао му је да учини то више и да престане само да прети.

„Није то проблем, проблем је садржај, увек је суштина битна, а не форма. Верујте много је мање рекао од онога што ће да каже да је рекао, али то њему остављам. Данас су расписали неке изборе на Косову, нека се хвали и нека прича шта год пожели, за нас је важно и оно чиме нисмо задовољни је суштина”, казао је Вучић, јавља Танјуг.

Истиче да је суштина у томе да ли хоће да се постигне нешто или не, односно хоће ли дијалог и компромис или не.

„Али, ако дођете и кажете дошао сам само да те питам када ћеш да признаш независно Косово, онда вам је јасно да није дошао на дијалог, већ да провоцира и да изазове реакцију Београда или моју личну да напусти ту просторију и каже да напушта дијалог”, наводи председник Србије.

Додаје да Београд неће да напушта дијалог.

„Ми смо за дијалог, наставићемо да разговарамо”, нагласио је Вучић и замолио новинаре да питају европске представнике ко је био конструктиван, а ко не.

Лајчак: Дијалог није био лак

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак оценио је да дијалог у Бриселу није био лак, али да је важно да се догодио.

„Оба лидера су имала врло отворену и директну размену ставова у вези са оним шта сваки од њих очекује од дијалога. Оно што је важно за Европску унију је да су оба лидера потврдила да нема другог пута за нормализацију односа осим нормализације односа између Косова и Србије“, изјавио је Мирослав Лајчак након трилатералног састанка у Бриселу између Београда и Приштине, с европским посредницима.

Лајчак напомиње да су се обе стране обавезале да ће радити на свеобухватној нормализацији односа кроз дијалог и да ће се процес дијалога наставити до краја јула.

„ЕУ, као и грађани Србије и Косова, имају висока очекивања од двојице званичника да ће превазићи наслеђе прошлости и усмерити Косово и Србију ка заједничкој европској будућности“, поручио је Лајчак.

Делегацију Београда предводи председник Србије Александар Вучић, а приштинску страну премијер привремених институција Аљбин Курти, док ЕУ представљају шеф дипломатије Жозеп Борел и специјални представник за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Куртијева четри предлога

Аљбин Курти је након састанка у Бриселу изјавио да се учесници нису сложили са његовим предлозима дневног реда наставка дијалога. Између осталог, предложио је да Београд и Приштина потпишу заједничку мировну декларацију којим се обавезују да неће нападати једни друге.

Курти је на Фејсбук налогу објавио да је понудио четири предлога, а први је да „шест земаља Западног Балкана напредује из ЦЕФТА-и у СЕФТА-и (Споразум о слободној трговини Југоисточне Европе), према моделу ЕФТА-ЕЕА, односно споразуму који Лихтенштајн, Норвешка и Исланд имају са ЕУ“.

Други предлог је да Београд и Приштина одмах потпишу заједничку мировну декларацију којом се обавезују да неће нападати једни друге.

„Ово је важно као никада раније, дан након самита НАТО-а у Бриселу и тамошњих једногласних порука“, написао је Курти.

Трећи предлог је да „након узајамног признавања, имамо билатерални реципроцитет, укључујући и питање мањина“.

„Дакле, Срби на Косову могу да имају своје Национално веће, као што то имају Албанци и Бошњаци у Србији“, пренео је Курти.

Аљбин Курти у Бриселу – Фото: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD/POOL

Четврти предлог се односи на питање несталих лица, за које Курти тврди да су „нестали насиљем“ и да шефа српске комисије за расветљавање несталих особа Вељка Одаловића треба уклонити са тог места, јер је по Куртијевом мишљењу, „1997-1999 био начелник штаба Косовског округа и управљао окупираним Косовом заједно са Зораном Анђелковићем“.

„На мој први предлог није одговорено, док су остала три предлога одбијена. Надам се да ће по повратку у Београд господин Вучић и господин Селаковић више размислити и озбиљно размотрити прихватање ових предлога“, написао је Курти.

Иначе, Аљбин Курти  је данас, након састанка у Бриселу, истакао да је проблем што не постоји међусобно признање Приштине и Београда.

Курти је, у изјави новинарима, казао да је с његове тачке гледишта овај „први састанак о будућем дијалогу” био је конструктиван.

„Биће тешко, али ја сам оптимиста, не зато што сам то увек, већ што сада имамо искрени приступ проблемима и суштина нашег конфликта је недостатак међусобног признавања. Нити Србија признаје Косово, нити Косово Србију”, истакао је он.

Курти је подсетио да је и амерички председник Џозеф Бајден јасно рекао да је неопходно међусобно признавање.

„Мислим да заједно можемо много брже него што други мисле да кренемо европским и евроатлантским путем. Наши односи би требало да се побољшају принципом реципроцитета”, поручио је он.

С тим у вези је казао да, пошто у Србији постоје национална већа Албанаца и Бошњака, Национално веће Срба може да се успостави на Косову.

„Тај реципроцитет, додаје, може допринети смањењу тензија и прекиду лоших односа”, додао је он, јавља Танјуг.

Курти сматра да би било добро да „Косово и Србија потпишу декларацију о миру, уз јасну поруку да ниједна страна неће напасти другу”.

Предлаже да се такав документ потпише дан после Самита НАТО у Бриселу, и да би то допринело сигурности и миру у региону и шире.

На коментар новинара Танјуга да ли у прилог томе иду и радикални ставови косовских званичника који подстичу нападе на Србе и верске објекте Курти је узвратио тврдњом да на КиМ нема међуетничких проблема на Косову, али да Косово има проблема са Србијом.

Указао да на Косову постоје места у којима раде заједно Албанци, Срби, Бошњаци, Турци, Горанци.

„Мислим да и Срби и Албанци и сви у региону, не само на Косову и у Србији, имају два главна захтева, а то су запошљавање и правда. То је највећа брига, а не то што Србија жели да злоупотребљава Резолуцију УН 1244 и каже да никада неће признати Косово”, објаснио је он.

Рекао је да не види боље и другачије решење од међусобног признања и да мисли да што се то пре деси боље и за Србију.

На примедбу новинара да то мисли он и амерички председник Бајден, Курти је рекао:

„Мој став је био и да је потребно ослобођење Косова и догодило се. Ако смо пре 13 година ми прогласили независност од Србије, дошло је време да и Србија прогласи независност од Косова, да се не бави нама и сарађује на европском путу. Уверен сам да наше две републике могу почети ново поглавље у најновијој историји Балкана и бити пример другима у региону”, подвукао је он.

Када је реч о томе како је протекао сусрет са председником Вучићем Курти тврди да није било никаквих инцидената, нити ситуација на рубу инцидената на данашњем састанку.

„Држали смо дистанцу више од два метра. Атмосфера је субјективна ствар. За мене је дискусија била конструктивна и суштинска. Најважније је да не идемо около и не видимо слона у соби. Недостатак међусобног признања је суштина проблема”, додао је он.

Курти је пренео да грађани Косова не маре много за дијалог.

„Они траже правду и запослење. Када се вратим тамо нећу моћи да се бавим много овим питањем”, истакао је он.


Извор: Политика. Танјуг, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Фијаско преговора у Бриселу

* Обавезна поља