fiskalni savet 1БЕОГРАД – Фискални савет Србије оценио је данас да је Србији потребно смањење пензија и плата у јавном сектору од 15 одсто у ребалансу буџета, јер су те уштеде кључне за успех фискалне консолидације. И цену струја у Србији би одмах требало повећати за око 15 одсто, изјавио је члан Фискалног савета Владимир Вучковић.

Како су навели у Фискалном савету, смањења плата и пензија донеће 800 милиона евра уштеде и једина је мера која ће пуне ефекте имати већ 2015. године.

Према мишљењу чланова Фискалног савета, опасност од избијања кризе јавног дуга налаже неодложно спровођење фискалне консолидације и Влада Србије више нема много избора, нити могућност даљег одлагања.

Јавни дуг на крају јуна достигао је 21,2 милијарде евра, односно 66 одсто бруто домаћег производа (БДП), а до краја године би могао да достигне 73 одсто БДП, што је, како су оценили, забрињавајући ниво.

Додали су да је јавни дуг Србије од почетка 2009. године до краја 2013. порастао за око 12 милијарди евра, односно за око 35 одсто БДП, што указује на неодрживост домаћих финансија.

Према оцени Фискалног савета, све то намеће потребу оштре фискалне консолидације, односно смањења дефицита буџета, који би у 2017. години требао да буде испод три одсто БДП, уз заустављање раста јавног дуга.

Дефицит буџета Србије у 2014. години износиће више од 2,6 милијарди евра, односно 8,3 одсто БДП, што ће, како је Фискални савет оценио, бити највећи дефицит у Европи, изузев можда Украјине, што је добар показатељ неодрживости фискалне позиције у којој се Србија тренутно налази.

Фискални савет је додао да фискална консолидација мора да почива на довођењу у ред јавних и државних предузећа, смањењу издвајања за пензије и плате и структурним реформама.

Повећати цену струје 15 одсто

На конференцији за новинаре у Београду на којој је представљена анализа предузећа у државном власништву, Вучковић је рекао да би то омогућило да Електропривреда Србије (ЕПС) „продише“ и да у пословном делу не бележи губитке који би се преносили на државу.

„Није добро да се изузетно високим повећањем цене струје ЕПС-у повећају приходи, што би умањило мотивацију за реформисање и смањење трошкова, али сигурно да је повећање цене струје за око 15 одсто неопходно већ одмах“, рекао је он.

Вучковић је оценио да би то повећање цене струје било довољно да ЕПС може да плати ревитализацију постројења, али да то ни било довољно за инвестиције.

„За инвестиције би у другом кораку било потребно да цена додатно порасте. То је и захтев у смислу исправљања диспаритета цене енергије у Србији и региону“, рекао је он.

Вучковић је оценио да би то у овом тренутку помогло да се отклоне последице поплава и умањило тражњу за електричном енергијом.

Струја у Србији последњи пут је поскупела 1. августа 2013, и то 10,9 одсто за домаћинства и 12,8 одсто за привреду.

Након поскупљења, просечна цена једног киловат-сата за домаћинства, без урачунатог пореза на додату вредност (ПДВ), износи 6,148 динара, а за индустрију 5,854 динара. Електропривреда Србије струјом снабдева око 3,5 милиона корисника.

Милијарду евра кошта лоше пословање јавних предузећа

Лоше пословање државних јавних предузећа годишње кошта државу око милијарду евра, а до 2017. године тај трошак би морао да се преполови, оценио је Фискални савет.

„Огромни трошкови државних јавних предузећа прете да потопе јавне финансије Србије“, наведено је у резимеу Фискалног савета у који су новинари имали увид пре конференције у Народној банци Србије.

Процена Фискалног савета је да би довођење у ред државних јавних предузећа могло до 2017. године да обезбеди уштеде од 400 до 500 милиона евра, а за то је најважније реструктурирање и решавање предузећа којима држава даје гаранције на задужења.

Највећи ризик тренутно је лоше пословање највећег државног предузећа ЕПС, наводи се у резимеу.

„Ако ЕПС не буде у стању да сам сервисира своје обавезе, то би вероватно потпуно урушило јавне финансије и фискална консолидација би била немогућа“, истиче Фискални савет.

У резимеу Фискалног савета се наводи да Србијагас генерише губитке, јер не наплаћује гас који испоручује Азотари, Петрохемији, Метанолско сирћетном комплексу, топланама…док „Железара Смедерево и даље повећава фискални трошак“.

Оставите коментар

Оставите коментар на Фискални савет као део спина поскупљења

* Обавезна поља