SMER-SD: Závereèný predvolebný mítingСловачки премијер Роберт Фицо изјавио је данас телевизији ТА3 да Европа не треба да се чуди што Русија реагује својом црном листом Европљана на санкције које је Русима увела Европска унија.

– Када неко прича о листи, а нисам адвокат ни Русије, ни било чији, сећам се једне друге листе – списка политичара Руске Федерације који не могу да путују у ЕУ. Ако ми забранимо некоме да путује у Европу, немојмо се чудити што и Русија има своју листу. Ја на њој не видим ниједног премијера или људе на функцијама – казао је Фицо словачкој информативној телевизији.

Премијер је, као и раније шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак, додао да су такви спискови непожељних особа уобичајена дипломатска пракса.

Роберт Фицо одбио је оштре критике опозиције и словачких медија јер је почетком месеца путовао у Москву у овом тренутку затегнутих односа, након што је објављена црна листа 89 Европљана неподобних да уђу у Русију, додуше без иједног Словака, док је ознаком „персона нон грата“ Русија означила четворицу чешких и чак 18 пољских политичара и посланика.

– У Русију путују и други лидери ЕУ и не знам зашто би требало да се плашим да некуда путујем. Ако неко мисли да ће ме неко у Европи грдити због тог пута, љуто се вара – рекао је Фицо.

Словачки премијер одбио је и оптужбе што у Москви током сусрета с премијером Дмитријем Медведевом и председником Русије Владимиром Путином није ни поменуо контроверзни документарни филм, емитован у мају на руској телевизији Росија 1, који је инвазију трупа Варшавског пакта на Чехословачку августа 1968. године и совјетску окупацију земље дугу чак две деценије означио, уместо за злочин, за пријатељску помоћ да се Чехословачка одбрани од наводне агресије НАТО-а.

– Непрестано понављам да је 1968. године заустављен процес препорода. Никада то не могу да одобрим – рекао је данас Фицо и подсетио да је по договору шеф дипломатије Мирослав Лајчак изразио руској страни оштар протест у име целе словачке владе.

– Коме да се правдам што сам био у Русији да тргујем? Свеједно ми је да ли се то новинарима свиђа или не. За мене ја важно шта на то каже словачка јавност – казао је Фицо.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Фицо – Не чуди руска „црна листа“

* Обавезна поља