kristina kicner argentinaБУЕНОС АИРЕС – Председница Аргентине Кристина Киршнер изјавила је данас да Фокландска острва служе као нуклеарна база НАТО у Јужном Атлантику.

„Ова острва представљају војну нуклеарну базу НАТО у Јужном Атлантику, и то је истина коју они (Фокланди) више не могу да крију“, рекла је Киршнер на церемонији поводом обележавања 32. годишњице почетка аргентинско-британског сукоба због Фокландских острва, а преноси АФП.

Према његим речима, тај архипелаг је „међу најмилитаризованијим областима у свету“, са око 1.500 војника и 2.000 чланова цивилног војног особља који су стационирани на тој територији, а која има само 1.000 становника.

Аргентина, која Фокландска острва назива Малвинима, тврди да тај архипелаг припада њеној територији, док и Велика Британија полаже право на та острва, због чега су две земље водиле краткотрајан, али крвави рат 1982. године.

Аргентинска председница, која је позната по контроверзним изјавама о Фокландским острвима, рекла је, такође, да британска војска одатле управља целокупним својих снагама распоређеним у Јужном Атлантику и својим електронским обавештајним системима.

Киршнер је то изјавила током свечаног обележавања сећања на аргентинске жртве поводом 32. годишњице почетка аргентинско-британског сукоба због Фокландских острва.

Аргентинске снаге су извеле инвазију на Фокланде 2. априла 1982. године, али су биле приморане да се предају 74 дана касније, пошто су британске експедитивне снаге повратиле контролу над архипелагом.

Током тог сукоба убијено је 649 аргентинских војника, међу којима велики број регрута, док је на британској страни погинуло 255 војника, као и троје острвљана, подсећа француска агенција.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Фокланди су нуклеарна НАТО база

* Обавезна поља