Климатске промене, сукоб Израела и Палестинаца, крај Европске уније, нуклеарна криза са Ираном и постепени распад америчко-азијских савеза, пет су глобалних проблема који се погоршавају, а могуће је да се решења никад неће пронаћи, пише амерички часопис „Форин полиси”.

Иако дуго нисмо били свесни утицаја човека на климатске промене, све је више забрињавајућих доказа негативних последица његовог деловања. Штавише, брзина и размере промена приближавају свет најгорем сценарију. Температура ће наредних 20 година незаустављиво расти, а према студијама стручњака УН о климатским променама, процењује се да ће штета од тога бити 54 хиљаде милијарди долара.

Према мишљењу аутора текста, професора међународних односа са Харварда Стивена Волта, суочавање са овим изазовом није лако.

Увек је тешко натерати људе да се данас жртвују за добробит будућих генерација, а развијање ефикасног глобалног одговора на глобално загревање биће најпроблематичнији политички тест за човечанство.

Као још један од проблема данашњице, Волт наводи сукоб Израела и Палестине. Он тврди да је, већ скоро три деценије, идеја о „две државе за два народа” била стандардно решење за дугу и огорчену борбу између Израелаца и Палестинаца. Иако не идеално, сматрано је најбољим компромисом, али да су сада све мање шансе да до тог решења дође. Према Волтовим речима, администрација америчког председника Доналда Трампа одбацила је сваку шансу за мир, поставивши за амбасадора у Израелу човека који је рекао да Израел има тајно оружје – он је „на страни Бога”.

Аутор чланка тврди и да је крај Европске уније близу и да се чини да будућност заједнице која је годинама подстицала економски раст у Европи и помагала ширењу демократије и толеранцији након Хладног рата, не изгледа добро. Велика Британија ће је пре или касније напустити, а САД под Трампом су отворено непријатељски настројене.

Популистичке анти ЕУ партије постају све популарније у неколико европских земаља, укључујући и Италију и Немачку, а Брисел није био у стању да обузда националисте попут Виктора Орбан у Мађарској или владајућу странку Право и правда у Пољској.

Осим тога, расте и притисак да се затворе границе у Шенген зони, а све то указује на постепено удаљавање од циља о „још дубљој унији”, констатује се у тексту.

ЕУ се, међутим, показала много „жилавијом” него што су неки предвиђали, тако да је могуће да опстане још деценијама без потпуног слома, пише аутор, али додаје да не очекује од ње да „цвета”.

Протест Палестинаца у Рамали (EPA-EFE/ALAA BADARNEH)

Четврти проблем који „Форин полиси” помиње јесте нуклеарна криза са Ираном, односно чињеница да је Трамп повукао САД из споразума који је за циљ имао да спречи Иран да развије нуклеарно оружје, а затим увео санкције Ирану, након чега су поново порасле тензије.

Максимални притисак неће срушити режим, ојачати умерене политичаре у Ирану или решити било коју од разлика које Вашингтон има с Техераном, тврди Волт и каже да је вероватније је да ће охрабрити Иран да настави с нуклеарним развојем и на крају поново покрене програм нуклеарног наоружања.

Последњи проблем на овој листи јесте постепени пад америчко-азијских савеза.

У тексту се наводи да би САД желеле да задрже безбедносно присуство у Азијско-пацифичком региону како би спречиле Кину да постане регионални хегемон, али и да утиче на политике земаља широм света.

Међутим, аутор подвлачи да управљање коалицијом која би балансирала моћ у Азији неће бити лако, а Трампова администрација је и тај посао угрозила. Антикинеска коалиција би била незграпна и крхка зато што би је чиниле земље које су прилично удаљене једне од других, даље зато што азијске земље не желе да угрозе своје економске везе с Кином, а неке од њих имају и значајне међусобне спорове. Ситуација позива на вешто и пажљиво вођење савеза, које би САД могле да обезбеде, када би њени лидери схватили колико је то важно, али Трамп је урадио све погрешно, оцењује Волт.

„Напустио је Транспацифичко партнерство, малтретирао Јапан и Јужну Кореју у трговинским споровима и неуспешно флертовао са Северном Корејом. Такође је покварио и односе са Аустралијом”, пише Волт.

Он наводи још неке потенцијално нерешиве проблеме које је изоставио са листе, попут победе талибана у Авганистану, растуће избегличке кризе подстакнуте комбинацијом демографије и климатских промена, као и погоршање политичке поларизације у Сједињеним Државама.

Само зато што ствари изгледају туробно, не значи да се не могу погоршати, закључује аутор у „Форин полиси”, али додаје да се, ипак, нада да није у праву.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Форин полиси о пет светских проблема који делују нерешиво

* Обавезна поља