rusija-eu„Од Ирана до Русије, од Африке до Северне Кореје, администрација Барака Обаме већ дуго игра на карту финансијских санкција, свог омиљеног оружја против непријатеља САД, али читаве прошле године управо амерички савезници осећају растуће негативне последице тих санкција. Можда су санкције од честог коришћења изгубиле на ефикасности, а у неким случајевима чак доводе до супротних резултата“, пише „Форин полиси“.

Амерички министар финансија Џек Лу у марту је упозорио Конгрес да ако санкције „учине бизнис окружење превише компликованим или непредвидивим или буду претерана сметња новчаним токовима у светским оквирима“, онда финансијске трансакције могу да почну да заобилазе САД.

„Морамо бити свесни ризика да претерано коришћење санкција може да поткопа наше водеће позиције у глобалној економији и ефикасности самих санкција“, рекао је Лу.

Несугласице због антируских санкција САД унеле су неслогу међу америчке савезнике у Европи, који су и без тога имали финансијске проблеме.

„Да ли су санкције имале успеха? Не! То је потпуни фијаско“, рекла је у фебруару италијанска посланица и посланица ПССЕ Дебора Бергамини. Према њеним речима, након увођења санкција САД и ЕУ Италија је 2014. године изгубила бар 1,25 милијарди евра од извозних прихода.

Осим Француске и Италије, и у Немачкој јача расположење за укидање санкција. У марту је министар привреде Зигмар Габријел позвао ЕУ да створи услове да се до лета укину санкције. Руско-немачки трговински обрт опао је за безмало 12 милијарди евра, каже Михаел Хармс, председник Руско-немачке трговинске коморе.

eu-sankcije01foto-reuters_f

Према проценама Европске комисије, због санкција БДП ЕУ је 2015. године порастао за 0,3 одсто мање него што је могао. Аустријски институт економских истраживања израчунао је да ако санкције остану на снази још неколико година ЕУ ће изгубити 92 милијарде евра и више од 2,2 милиона радних места.

Међутим, званичници Министарства финансија САД изјавили су у четвртак да ће, ако је судити по разговорима Обаме са неколико европских лидера, ЕУ у јуну продужити санкције Русији.

Истовремено, нова истраживања америчког Кејто института (Cati Institute) и Центра нове америчке безбедности (CNAS) наводе на сумњу у реалну ефикасност санкција и показују њихов негативни „талас ефекат“.

CNAS је закључио да актуелне санкције „не утичу битније на БДП земље против које су уведене“.

„Страшно је што смо тако усрдно применили тај скуп економских инструмената за кажњавање Русије — земље са огромном глобалном економијом — а да нисмо извршили темељно испитивање ефеката и последица“, констатовала је Елизабет Розенберг из CNAS.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Форин Полиси – Санкције против Русије су потпуни фијаско

* Обавезна поља