BRIKS-samit-brazil-1ФОТАЛЕЗА – На самом почетку самита групе БРИКС чланице су потписале  споразум о формирању Развојне банке БРИКС-а и договор о формирању пула условних девизних резерви. Банка ће бити један од највећих института тог типа у свету. Развојна банка БРИКС је формирана тако што су права управљања једнака уделу капитала.

Шангај, финансијски центар на истоку Кине је и званично проглашен за седиште нове Развојне банке БРИКС.

„Захваљујем се на томе што је Шангај изабран за седиште Развојне банке БРИКС“, рекао је на пленарној седници председник Кине Си Ђипинг.

Он је рекао да ће се Кина потрудити да банка што пре почне са радом.

Лидери БРИКС потписали декларацију о пулу условних девизних резерви

Документи су потписани и први дан самита који се одржава у бразилском летовалишту Фирталеза. По традицији се у декларацији даје оцена текуће светске политичке и економске ситуације и изражавају основни ставови земаља БРИКС у односу на актуелна питања.

ФОРАТЕЛЗА (БРАЗИЛ), 15. јули – РИА Новости. Лидери земља чланица БРИКС су усвојили заједничку декларацију и у њиховом присуству је потписан пакет докумената, укључујући и договор о формирању пула условних девизних резерви.

Документи су потписани први дан самита који се одржава у бразилском летовалишту Фирталеза. Овај самит је најнеобичнији по својој логистици, јер су активности другог дана форума пренесене у Бразилију због мањка хотелских места.

По традицији се у декларацији даје оцена текуће светске политичке и економске ситуације и изражавају основни ставови земаља БРИКС у односу на актуелна питања. Осим тога, у присуству лидера је потписан и меморандум о узајамној подршци и сарадњи експортно-кредитних агенција земаља БРИКС и споразум о сарадњи у области иновација, који подразумева финансијско учешће развојних банака у подршци сарадње земаља БРИКС у тој области.

Углавном се ради о подршци малом и средњем бизнису који ради у иновационој области, првенствено у фармакологији и биотехнологијама. Директор ВВЕБ Владимир Дмитријев је навео пример пројекта формирања фармацеутског предузећа у Бразилу, које се процењује на $100 милиона.

Пул валутних резерви

У присуству лидера је потписан и договор о формирању пула условних девизних резерви. Са руске стране докуменат је потписала директор ЦБ РФ Елвира Набулина. Пул валутних резерви са почетним капиталом од $100 милијарди ће служити као ефикасна заштита националних валута од колебања на финансијским тржиштима. Механизам ће омогућити земљама БРИКС да у случају потребе превазиђу недостатак краткорочне ликвидности, да оперативно компензују буџетни дефицит у периоду економске нестабилности. Ресурсима пула ће координирати Централне банке земаља по ротацији.

Путин позвао на решавање међународних проблема по примеру ситуације са хемијским оружјем у Сирији

Председник РФ Владимир Путин је на самиту БРИКС, говорећи о позитивном искуству прошлогодишње заједничке сарадње приликом уништавања сиријског хемијског оружја, позвао стране партнере да се на такв начин односе и према другим међународним проблемима, саопштио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Приликом разматрања најоштријих питања међународног дневног реда председник Владимир Путин је посебно истакао да се најбољи резултати постижу када постоје заједнички напори свих водећих држава“, рекао је Лавров новинарима после завршетка сусрета лидера БРИКС у уском кругу.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Формирање развојне банке БРИКС-а

* Обавезна поља