Frankfurt-antiglobalizamУ Франкфурту је јутрос испред седишта Европске централне банке (ЕЦБ) дошло до сукоба између антиглобалистичких демонстраната из покрета „Блокјупај“ и полиције, при чему је употребљен и сузавац, јавља извештач сајта „Раша тудеј“ са лица места. Приведено је преко 500 људи, а више од 80 полицијајаца је повређено.

Полиција сузавцем растерује демонстранте, а на улице су изведена и борна кола. Изнад града надлећу хеликоптери.

Рејон седишта банке је блокиран, док се локалне банке и супермаркети раније затварају, а власници кафића на Опернплацу, где се одржава протест покрета „Блокјупај“, склонили су столице са тераса. Полиција је употребила сузавац против демонстраната који пале гуме.

Левичарски активиста окупљени у међународни покрет „Блокјупај“ су претходно најавили да је циљ њихових активиста да, у складу са противљењем владиним мерама штедње, данас блокирају ново седиште ЕЦБ, пред отварање зграде.

„Изнад глава нам лети хеликоптер, а ваздух је пун сузавца. Полицајци су барикадама и бодљикавом жицом оградили нову зграду ЕЦБ“, навео је извештач из центра Франкфурта.

Више од осамдесет полицајаца рањено је током недозвољеног протеста у Франкфурту на Мајни, изјавио је новинарима представник градске полиције Хесер Кошиг.

Полиција је јуче у Франкфурту барикадама и бодљикавом жицом окружила ново седиште Европске централне банке.

Како је саопштено, то је урађено да би потенцијално насилне демонстрације против мера штедње и капитализма биле спречене.

„Осам полицајаца има последице од ударца каменом у главу, док је 80 особа задобило опекотине, тровање гасом и сличне повреде“, рекао је Кошиг.

Он је додао да су веома рано јутрос избили први сукоби између полиције и демонстраната, као и да је запаљен један полицијски аутомобил, па су полицајци испалили сузавац како би растерали окупљене људе.

Више од хиљаду прекршаја забележено је током протеста, док је више од 70 полицајаца рањено.

„Забележено је више од хиљаду прекршаjа… Рањено је 70 службеника полиције“, саопштио је представник полиције.

„На нашој страни има много рањених због водених топова и сузаваца које је употребила полиција“, изјавили су РИА Новостима представници радикалног левог покрета „Блокјупај“ који стоји иза јутрошњих протеста.

Активисти из покрета „Блокјупај“ су блокирали централни мост преко реке Мајне, као и један важан кружни ток на истоку града. Поред тога, широм града су запаљене канте за смеће, а на западу града је запаљено и неколико аутомобила.

Очекује се око 10.000 демонстраната на главном тргу Ремерберг у Франкфурту, пошто су организатори унајмили посебан воз за превоз активиста из Берлина, као и аутобусе за превоз из осталих делова Немачке и других европских земаља.

ЕЦБ, заједно са Европском комисијом и Међународним монетарним фондом, део је такозване „тројке“ која надзире поштовање услова за добијање кредита у финансијски проблематичним земљама, попут Грчке.

“Влада у Грчкој је показала да је и другачија политика могућа“, рекао је један Хенри, стар 54 године, који је из Париза дошао данас у Франкфурт да то каже и демонстрира против свих недаћа савременог капитализма и неолиберализма, док је једна тридесетогодишња Тања из Беча немачким новинарима рекла да је она ту да искаже незадовољство због мера штедње.

Она има пријатеље у Грчкој и са таквом политиком, како је рекла, њени пријатељи немају више перспективу у својој земљи.

Једна Кристина из Берлина, која се спонтано одлучила да са пријатељицом дође у Франкфурт и демонстрира, рекла је да то чини због своја три посла и сина.

„Људи изнад банака, друштво изнад тржишта, човечанство је важније од профита“

Она, наиме, у Берлину мора да ради чак три посла, како би са сином преживела. „Зато сам ту“, нагласила је четрдесетчетворогодишња Кристина.

Када је реч о граду Франкфурту, он је више пута био место жестоких демонстрација, а један од најпознатијих демонстраната тога града је и бивши немачки шеф дипломатије Јошка Фишер, који је ту био од демонстрација из 1968. преко протеста против проширења аеродрома и заштите животне средине и једном, пуно касније, признао “ да, био сам милитантан“.

Ово је највећи антиглобалистички протест у Немачкој у последњих неколико деценија.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Франкфурт гори у антиглобалистичком протесту

* Обавезна поља