У Србији ове године нема летње рупе. Повод за то је дао председник Александар Вучић. Он је средином јула објавио есеј о Косову о којем се отада стално воде расправе. То што Вучић пише је за српске појмове исто као када би турски председник Ердоган написао да су 1915. Османлије извршиле геноцид над Јерменима. Вучић је тако прескочио мрачну сенку српске историје, на чијем настајању је некада приљежно радио. Од својих сународника је затражио да увиде да је Косово, које се 2008. уз америчку и западноевропску подршку прогласило независним – изгубљено“, пише новинар Франкфуртер алгемајне цајтунга Михаел Мартенс.

Како преноси Дојче веле, лист пише да многи Срби одавно тако мисле, при чему имају друге бриге: важна су им радна места, добре школе за њихову децу или стамбени простор који могу да плате, а не мит о вечно српском Косову.

„Нема страха од бирача“

„Но, водећи српски политичари, из страха од мале, али утицајне мањине националистичких интелектуалаца, православних владика и других демагога, до сада се нису усуђивали да назову ствари правим именом. Ако у Београду постоји политичар који ће престати да цепти од страха пред бирачима, онда је то Вучић. Од априла, када је на председничким изборима освојио апсолутну већину, тај бивши ултранационалиста, чија Српска напредна странка доминира и у парламенту, у Београду има већу моћ од било ког политичара после аутократе Слободана Милошевића у деведесетим годинама“, наводи лист.

„На појединим местима (Вучићев) текст носи интелектуални рукопис израелских саветника које Вучић већ годинама окупља око себе. Људи као што је Арон Шавив, шеф фирме Стратегy анд Цампаигнс, која је према његовим сопственим речима специјализована за победе у изборним кампањама. Шавив каже да је потпомогао изборне победе 14 председника влада или држава као и неименованим особама из Европске комисије, у Израелу, Тајланду, Пољској, Кенији или – у Србији. Један други Вучићев шаптач из Израела је маркетиншки стратег Асаф Ејсин, и када Вучић у свом есеју опширно цитира некадашњег израелског председника Шимона Переса, онда то мора да је утицај његових саветника“, наводи Франкфуртер алгемајне цајтунг.

Успео да покрене дијалог

Истиче да су „новине су пуне прилога који су за Вучићеву иницијативу или против ње, при чему је председник тиме успео да постигне то што је и хтео: да се покрене унутрашњи дијалог о Косову у коме више неће бити табуа, пре свега међу академицима и интелектуалцима. Њихов националистички огранак, додуше, очајнички узурпира за себе располагање овом дебатом, али је у све већим тешкоћама“.

После приказа типичних реакција на Вучићеву иницијативу и одговарајуће аргументације, аутор овако завршава своју анализу:

„Исти тај Вучић је пре неколико дана поновио да ће Београд учинити све да спречи пријем Косова у УНЕСЦО. За сада су Вучићеве циљане провокације пре свега само речи. Али, ипак – речи какве се из Београда досад нису чуле.“


Извор: Вести онлајн

Оставите коментар

Оставите коментар на Франкфуртер алгемајне цајтунг хвали Вучића

* Обавезна поља