Демократија у Србији већ четврту годину бележи пад, а погоршање је забележено у свим посматраним категоријама – од независности медија и цивилног сектора, до државног управљања и локалне власти, показао је нови годишњи извештај Фридом хауса „Земље у транзицији“ о стању демократије у бившим комунистичким земљама.

Извештај којим је обухваћено 29 земаља Централне и Источне Европе и Централне Азије, показао је да је забележени пад демократије у посматраним земљама највећи од покретања пројекта 1995. године.

Ситуација је погоршана у 19 од укупно 29 земаља, међу којима је, већ другу годину, више консолидованих ауторитарних режима него консолидованих демократија.

Србија је, заједно с Хрватском, Црном Гором, Мађарском, Румунијом и Бугарском, сврстана у групу „полуконсолидованих демократија“, али је са укупним скором од 3,96 (на скали 1 до 7, при чему је 1 најбоља оцена) најлошије оцењена у тој групи.

Фридом хаус: Изборни услови у Србији све гори

Када је реч о Балкану, у извештају се оцењује да је демократија напредовала од 2005. до 2010. године, али је сада у опадању, са изузетком Македоније, након обећавајуће промене тамошње власти.

Власти „особе с неформалном моћи која превазилази њихове мандате“

„Дисфункционални институционални аранжмани“ коче напредак БиХ и њено приближавање ЕУ, док су Србија и Црна Гора међу осам земаља којима владају „особе с неформалном моћи која превазилази њихове мандате“, наводи се у извештају.

„Александар Вучић у Србији и Мило Ђукановић у Црној Гори заробили су своје државе, претварајући их у механизме који служе за јачање њихових партија“, наводи се у извештају и додаје да је националистичко подстрекивање које је довело до сукоба у Југославији, поново омиљени речник политичара.

У извештају се наводи и да иако је ЕУ (у новој стратегији проширења) издвојила Србију и Црну Гору као „предводнике“ у процесу приступања, председник Србије Александар Вучић наставља да учвршћује власт.

 

Вучић понизио институције заменивши позицију премијера председничком функцијом

Прошле године Вучић се „рокадом“ пребацио из премијерске у председничку фотељу, а потом одабрао новог премијера са ограниченом влашћу. Такви маневри подривају уставни поредак и независност институција власти у земљи, оцењује се у извештају.

Председник Вучић је, како оцењује Фридом Хаус, прошле године понизио институције заменивши позицију премијера председничком функцијом.

„У српском парламентарном систему премијер је моћнија извршна власт. Али Вучић је, након што је постао председник, лично одабрао свог наследника на месту премијера и наставио да обавља свакодневне државне послове из кабинета председника супротно Уставу“, пише у извештају.

Када је реч о региону, Словенија је једина бивша југословенска република која је сврстана у категорију „консолидованих демократија“.

Босна и Херцеговина, Косово и Македонија, заједно с Албанијом, сврстане су у „транзиционе владе или хибридне режиме“.

Од укупно 29 посматраних земаља, као „консолидоване демократије“ оцењене су Словенија, Словачка, Чешка, Пољска, Летонија, Литванија и Естонија (7).

Србија „полуконсолидована демократија“

„Полуконсолидоване демократије“ су Србија, Хрватска, Црна Гора, Бугарска, Румунија и Мадјарска (6).

У групи „транзиционих влада или хибридних режима“ су БиХ, Косово, Македонија, Албанија, Украјина, Молдавија и Грузија (7).

Најбројнија је група земаља које су оцењене као „консолидовани ауторитарни режими“ – Русија, Белорусија Казахстан, Туркменистан, Узбекистан, Киргизија, Таџикистан, Азербејџан и Јерменија (9).

Фридом хаус је независна организација која се бави ширењем слободе и демократије широм света, анализирајући препреке и заговарајући већа политичка права и грађанске слободе.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Фридом хаус о стању демократије у Србији

* Обавезна поља