djurdjevic01foto-fonetnenad-orevi_fБЕОГРАД – Дејан Ђурђевић, ванредни професор Правног факултета, рекордер је по броју послова које обавља а за које је плаћен новцем из републичког буџета. Он има чак шест различитих функција за које прима пет плата, па месечно заради и 454.356 динара.

Ђурђевић, иначе члан Српске напредне странке, према подацима са сајта Агенције за борбу против корупције, запослен је на Правном факултету као ванредни професор и прима месечно 193.000 динара, а повремено је и члан испитног одбора и испитне комисије при Министарству правде, за шта по испитном року прима 55.000, односно 70.000 динара.

Ђурђевић је и председник Републичке изборне комисије где му је месечна плата 39.000 динара, директор Републичког секретаријата за законодавство, где је плаћен 97.000 динара месечно, те члан Надзорног одбора јавног предузећа „Службени гласник”, али ту нема примања.

Ђурђевић каже за „Блиц” да није тачно да има шест функција, већ „само три”.

„Не можете све те послове да рачунате као јавне функције. То се пријављује Агенцији зато што постоји обавеза да се пријави сваки приход. Члан испитног одбора и испитне комисије сам захваљујући професури. То су тела која су састављена од угледних правника, судија, професора“, објашњава Ђурђевић за наш лист, и додаје да је по аутоматизму и члан НО „Службеног гласника”.

На питање шта мисли о економским мерама које се тичу смањења плата у јавном сектору, он каже:

„Погодиће и мене, али шта да се ради. Када су нужне, морамо их подржати“, закључује он.

Управо је Ђурђевић један од оних на које је министар финансија Лазар Крстић мислио када је за „Блиц” изјавио да државни функционери неће више моћи да седе у више фотеља и примају више пуних плата из буџета. Он је најавио и да ће за два месеца бити завршен регистар у којем ће се наћи сви који примају по неколико плата.

Наравно, питање је зашто људи који су на функцијама и који по аутоматизму добијају нове функције не одустану макар од оних које нису „аутоматске”, као и да ли један човек може пет и више послова да обавља квалитетно.

Поред Ђурђевића, рекордери по броју јавних функција су и дирекор „Србијагаса” Душан Бајатовић и некадашњи радикал, а данас функционер Српске напредне странке Александар Мартиновић са пет, генерални секретар Владе Србије Вељко Одаловић, председник општине Апатин Живорад Смиљанић и посланик Мехо Омеровић са четири…


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Функционери и Крстићеве мере

* Обавезна поља