garda ohaja-vucicБЕОГРАД – Национална гарда Охаја ће помоћи у изградњи центра за мултинационалне операције у бази „Југ“, најавила командант Гарде генерал мајор Дебора Ешенхерст. База „Југ“ има тенденцију да прерасте у центар за обуку Партнерства за мир, рекао генерал мајор Војске Србије Ђокица Петровић.

Командант Националне Гарде Охаја генерал мајор Дебора Ешенхерст, најавила помоћ изградњи центра за обуку јединица за мултинационалне операције у бази „Југ“. Центар би, према њеним речима, требао да задовољи и потребе Војске Србије и других војски у региону.

Једна од главних тачака сарадње Војске Србије и Националне гарде Охаја је изградња центра за обуку јединица за мултинационалне операције у бази „Југ“ на брду Цепотина код Бујановца.

Командант Националне Гарде Охаја генерал мајор Дебора Ешенхерст, је гостујући на РТС-у напоменула да пројекат сличан бази „Југ“ постоји и у Охају, и нада се да ће пружити стручну помоћ у изградњи објекта, који ће задовољити и потребе Војске Србије и потребе за обуком снага у региону.

Ешенхерст се састала и са министром одбране Небојшом Родићем.

Програм државног партнерства Охајо-Србија званично је почео 2006. године, а Ешенхерст је подсетила на заједничке пројекте са Војском Србије, као што су развој подофицира и академије за подофицире, професионализација војске, заједничка обука специјалних снага и хуманитарни пројекти.

Ешенхерст је задовољна због све већег броја жена које дипломирају на српској Војној академији.

У Србију је стигао и први свештеник Националне Гарде Охаја, који, према њеним речима, треба да помогне у формирању и обуци војног свештенства у Војсци Србије.

Говорећи о планираним активностима, командант Команде за обуку Војске Србије генерал мајор Ђокица Петровић наводи да ће се поред обуке и учешћа у војним вежбама, сарадња са Националном Гардом Охаја одвијати и у областима обуке руководећег кадра, унапређења верске службе и подофицирског кора и посебно у области изградње на бази „Југ“.

Петровић истиче значај размене искустава у употреби војске у природним непогодама и другим несрећама, као и у професионализацији војске, посебно када су у питању жене.

Центар за обуку Партнерства за мир

Генерал Петровић напомиње да база „Југ“ има статус националног центра за обуку јединица за мултинационалне операције, са тенденцијом да до 2015. године прерасте у регионални центар, а до 2017. године у центар за обуку Партнерства за мир.

Што се тиче учешћа српских војника у мировним мисијама, Петровић каже да је 121 војник ангажован у осам мултинационалних операција.

Поред Либана и Кипра, где је ангажовано највише војника из Србије, они су и у мисијама у Конгу, Либерији, Обали Слоноваче и Сомалији, наводи Петровић и најављује да ће до краја године, у складу са одлуком Скупштине, у Либан бити упућен још један контигент, јачине једне пешадијске чете, који би се налазио у оквиру шпанског батаљона.

Говорећи о пројекту изградње и обнове школа, болница и вртића „Хуманитарна асистенција“, Петровић подсећа да су Војска Србије и Национална Гарда Охаја реализовали тај пројекат у Лапову, Соко Бањи, Прокупљу, Прањанима и Краљеву и најављује наставак „Хуманитарне асистенције“ и у будућности.

Генерал Петровић каже да ће гости из САД-а присуствовати свечаности поводом завршетка 134. класе Војне академије у суботу 14. септембра, као што је то био случај и претходних година.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Гарда Охаја на југу Србије

* Обавезна поља