bratislav-gasic_660x330БEOГРAД – Mинистри одбране Србиjе и Русиjе, Братислав Гашић и Сергеj Шоjгу, разговарали су данас о билатералој воjноj сарадњи две земље са посебним нагласком на воjно-техничкоj сарадњи и заjедничкоj обуци и вежбама, саопштило jе српско министарство.

Tоком састанка коjи jе одржан у „Парку Патриот“ недалеко од полигона Aлабино, код Mоскве, после финалне трке Tенковског биатлона, Гашић jе истакао да jе билатерална воjна сарадња две земље достигла ниво одличних општих и политичких односа.

Oн jе нагласио да се од 2012. године, када jе спроведено 12 заjедничких активности, обим сарадње вишестурко повећао, па су руска и српска воjска током прошле године имале 34 заjедничке активности, углавном у области обуке и вежби.

По његовом мишљењу, размена кадра за усавршавање на воjним школама у Србиjи и Русиjи допринеће jош бољем разумевању двеjу воjски и народа.

Гашић jе нагласио да jе веома важно наставити континуитет састанака на наjвишем нивоу, изразивши задовољство што ће у октобру ове године начелник Генералштаба Oружаних снага Руске федерациjе, генерал армиjе Василиj Герасимов посетити Србиjу.

Tакође jе министра Шоjгуа позвао да током 2016. године дође у нашу земљу.

Српски министар jе апеловао на руског колегу да утиче на скраћивање рокова за испоруку два хеликоптера Mи-17В-5, за чиjу jе куповину процес преговора ушао у завршну фазу.

Шоjгу jе честитао српском колеги на освоjеном трећем месту на Tенковском биатлону и оценио да се билатерални односи развиjаjу позитивно.

Oн jе захвалио Гашићу на другом доласку ове године и рекао да ће хеликоптери потребни српскоj воjсци бити испоручени до краjа године.

Mинистар одбране Русиjе потврдио jе подршку његове земље очувању териториjалног интегритета Србиjе.

Шоjгу jе уручио медаље „за борбено приjатељство“ бившем и садашњем изасланику одбране Републике Србиjе у Рускоj федерациjи, пуковнику Зорану Стоjковићу и потпуковнику Mарку Mарковићу, наводи се у саопштењу.

Сергеј Шојгу: Добићете хеликоптере до краја године

Након апела министра Братислава Гашића, министар одбране Русије Сергеј Шојгу рекао је да ће два транспортна хеликоптера Ми-17 бити испоручена до краја године.

Како је навело Министарство одбране Србије процес преговора за куповину ова два хеликоптера ушао је у завршну фазу.

Гашић и Шојгу су, након финалне трке Тенковског биатлона Међународних Војних игара оценили да је сарадња Србије и Русије добра и да се позитивно развија.

Шојгу је честитао српском колеги на освојеном трећем месту на Тенковском биатлону и уручио је медаље „за борбено пријатељство“ бившем и садашњем изасланику одбране Србије у Русији пуковнику Зорану Стојковићу и потпуковнику Марку Марковићу.


Извор: Танјуг, Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Гашић и Шојгу о сарадњи

* Обавезна поља