bjelic-kurirБЕОГРАД – Борба непрестана. Полицијски генерал Стеван Бјелић каже да му је јуче у 15 сати решење о смени уручио заменик директора полиције Бранислав Митровић пошто га је претходно потписао министар унутрашњих послова Ивица Дачић, а на предлог директора полиције Милорада Вељовића.

Бјелић, у интервјуу за Курир, додаје да је сигуран да је Дачић то учинио под притисцима јер га је Вељовић уценио „фиоком“. Тим чином је, како додаје, неправда победила, али он неће одустати од борбе за истину, зарад које ће поднети жалбу на решење о смени и, ако треба, ићи до суда.

– „Фиока“, криминал и неправда су победили истину. Ниједан ваљан разлог за моју смену није постојао, што може потврдити велики број људи с којима сам радио, и на то сам поносан и захвалан сам им. Свој посао сам радио професионално и законито, и у интересу службе. Београду сам посветио 33 године полицијског рада, од чега сам 15 година обављао посао полицајца на улици.

♦ Вељовић и Дачић вас смењују, иако су ваш рад оцењивали највишим оценама последње три године. О чему се ту ради?

– О мојим резултатима и раду сведочи то што су ме небројено пута хвалили и награђивали управо директор полиције Вељовић и министар Дачић. И баш то побија Вељовићеве неистините наводе да сам имао лоше резултате и да сам незаинтересован за рад. Међутим, све то није битно. Иза свега овога стоји нешто друго.

♦ Шта то?

– Министар Дачић је без икаквог ваљаног разлога прихватио Вељовићев предлог за смену јер га је Вељовић уценио „фиоком“.

♦ Вељовић држи у шаци Дачића?

– Не знам који би био други разлог, пошто је Вељовић пре консултација с министром Дачићем објавио свим медијима да ћу бити смењен.

♦ Чиме Вељовић уцењује Дачића?

– На то питање треба да одговоре њих двојица. Све ће једног дана изаћи на видело, и истина и правда ће победити.

♦ На шта конкретно мислите?

– Ако се Вељовић јавности представља као главни покретач борбе против организованог криминала и корупције, који су пак ушли у сваку пору овог друштва, остављам јавности да процени да ли је то баш тако. Постављам питање: где су резултати те борбе? Шта га је спречавало да у протеклих седам година, колико је директор полиције, ради свој посао, поготову што се јавно хвалио да има подршку владе Коштунице, па после Тадића, а сада и ове власти.

♦ Да ли сте се чули или видели с Дачићем у вези с вашом сменом?

– Дачић ме је синоћ (среда увече, прим. аут.) позвао у Владу. Разговарали смо сат времена. На самом почетку разговора ми је рекао: „Ја морам да потпишем ако је Вељовић предложио решење за твоју смену“.

♦ Јесте ли питали Дачића зашто мора да ради шта му Вељовић каже?

– Тражио сам само да ми наведе један једини ваљан разлог зашто морам да будем смењен, неку грешку, пропуст. Пошто није могао ништа да наведе, у другом делу разговора стекао сам чак утисак да ће одложити потписивање решења, можда организовати тројни састанак с Вељовићем да би се ситуација решила. Ујутру је решење ипак потписао, тако да је очигледно подлегао притисцима.

♦ Да ли ћете се жалити на решење о смени?

– Наравно, прво Жалбеној комисији Владе, а ако одговор буде негативан, покренућу и поступак пред судом. Нећу то чинити због фотеље, већ због истине и правде. Поносан сам што велики број полицајаца зна какав сам професионалац и човек. И када би поново требало да радим овај посао – конкретно начелника ПУ за Београд – ништа не бих мењао. Сигурно не бих прихватио да будем потчињени директору Вељовићу и сличнима. Једном полицајац – до краја живота полицајац.

Не мењам став о Вељовићевој одговорности

♦ Чула су се мишљења да је Вељовић предложио, односно убрзао вашу смену јер вам је замерио што сте рекли да је он одговоран за нападе на амбасаде САД и Немачке, као и заустављање неких истрага?

– Рекао сам да Вељовић има и да треба да сноси објективну одговорност и при томе остајем.


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Генерал Бјелић – Дачић је уцењен човек

* Обавезна поља