oliver-ivanovic4Данас је тачно годину дана од када је притворен лидер ГИ СДП “Оливер Ивановић”, некада најутицајнији српски вођа са Севера Косова. У време хапшења, Ивановић је био кандидат за градоначелника током четвртог круга косовских локалних избора у Северној Митровици, који су се први пут – од 3. новембра 2013 кроз четири круга, организовали у овом граду, али и на Северу Косова. Једанаест дана пре његовог хапшења, убијен је још један кандидат за градоначелника у Северној Митровици, Димитрије Јанићијевић, иначе, Ивановићев дугогодишњи близак пријатељ, кум и сарадник. А након Ивановићевог хапшења дошло је и до серије хапшења Срба са Севера Косова, као и покретања истрага, укључујући и против садашњег градоначелника општине Зубин Поток, Стевана Вуловића и бившег председника ове општине, Славише Ристића. Ивановић је оптужен за ратне злочине 1999. и 2000. године, укључујући и тешко убиство. Суђење је почело тек у децембру, а наставља се у фебруару. Поводом дванаест месеци од како је Ивановић притворен, Ивановићеви партијски саборци и адвокати данас су затражили његово пуштање, како би се бранио са слободе, наглашавајући да се ради о политичком хапшењу и наводећи неконзистентност изјава сведока које су се могле чути током досадашњег тока суђења, а на којима заснива оптужница. Они су се у просторијама своје странке обратили јавности заједно са градоначелником Северне Митровице, Гораном Ракићем, који је затражио да Ивановић и притворени Срби буду пуштени да се бране са слободе, наглашавајући да се и сам уверио да су они невини, али и да је сигуран да ће сви они Срби доказати своју невиност.

“Већ годину дана се наш суграђанин Оливер Ивановић налази у притвору, а ништа мање притворског стажа немају ни остали неправедно заточени Срби, а то су Драгољуб Делибашић, Небојша Вујачић и Александар Лазовић. Тужилаштво је одлучило да тек након политичког притиска, покрене судски процес, а имали су пуних петнаест година да учине то,” навео је Ракић и додао:

“Лично сам био присутан пар пута у судници и оно што сам видео и чуо је само још један у низу доказа мом уверењу да су сва та лица невина. А сматрам и сигуран сам да ће и судско веће бити непристрасно и доказати њихову невиност. Међутим, та лица се и данас налазе у притвору и користим ову прилику и инсистирам да, не мешајући се у рад тужилаштва и судског већа, ова лица буду пуштена да се бране са слободе. Судски процес нека тече, нека иде својим путем и сигуран сам да ће успети да докажу своју невиност.”

ГИ СДП првенствено очекује од судског већа да преиспита све изјаве које су сведоци дали, како би Оливер Ивановић био ослобођен, рекла је Ивановићева партијска заменица, Ксенија Божовић. Она је додала да су до сада саслушана три сведока оптужбе против Ивановића, чије изјаве ова странка оцењује као “лажне” и “исконструисане”.

“Само нам потврђује оно што се од самог почетка знало – да је судски процес против лидера Грађанске инцијативе СДП – Оливера Ивановића, политички мотивисан,” нагласила је Божовић.

Божовић се, такође, захвалила у име странке и у име Оливера Ивановића на подршци коју су добили током протеклих дванаест месеци, колико је он у притвору.

Оливер Ивановић ухапшен је на велики српски празник – Светог Саву, а пре него да 12. марта буде пребачен у Северну Митровицу, био је у притворској јединици у Приштини, због чега је и девет дана штрајковао глађу, захтевајући да буде пребачен због лоших услова и ризика којима је био изложен. Све жалбе адвоката да буде пуштен из притвора и да се брани са слободе, до сада су одбијене, уз званично образложење да би могао да утиче на сведоке.

oliver-sudnica

Из притвора је више пута, посредством адвоката, давао интервјуе за медије у Србији, у којима је понављао да се ради о монтираном судском поступку и позитивно је оцењивао подршку коју добија од актуелне власти из Србије. Свакодневно прати политичка дешавања у Приштини, на Северу Косова и у Београду. Такође су га у притвору, поред редовних посета чланова породице, обилазили и представници Владе Србије, политички званичници, адвокати из Србије и представници Цркве.

Оливер Ивановић је у децембру био пуштен кући да на непун километар даље од своје притворске ћелије, на неколико сати, са породицом и пријатељима прослави своју славу Свети Никола.

Оптужница против Ивановића подигнута је 11. августа, а прво припремно рочиште одржано је 26. августа, када се Ивановић, са још четворицом Срба са Севера Косова, први пут појавио у судници. Припремном рочишту је тада, уз политичке представнике са Севера, присуствовао и директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић. Ивановић се терети да је учествовао у злочинима 1999. и 2000. године, укључујући и тешко убиство.

Суђење против петорице Срба званично је почело 18. децембра, а суди им се према заједничкој оптужници, коју је 11. августа, 2014. године подигао међународни тужилац Специјалног тужилаштва Косова, Сезари Михалчуку. Према овој отпужници, Оливер Ивановић се терети да је 1999. године, предводио “Чуваре моста” и “подстрекивао их на ратне злочине,” као и за ратне злочине над албанским становништвом.

За сада је одржано пет судских рочишта и очекује се да суђење буде настављено 18. фебруара.

Биће то маратонско суђење

Један од адвоката Оливера Ивановића, Љубомир Пантовић, сматра да сведочења сведока оптужнице нису успешна, те да ће се одбрана борити, али и да ће суђење трајати најраније до јесени. Он је, ипак, уверен да ће Ивановићу бити ускоро омогућена одбрана са слободе.

„По мишљењу одбране, појавиле су се прве пукотине у оптужници међународног јавног тужиоца, које се тичу прве тачке која се односи на господина Ивановића. Имали сте прилику да чујете сведоке, а када их испитује тужилаштво, то изгледа као да они говоре истину, али када смо их суочили са њиховим ранијим изјавама, рекао бих да ту сведочења нису била успешна са аспекта тужилаштва и као што наш народ каже да се ‘по јутру дан познаје’. Ми можемо да будемо оптимисти у погледу даљег тока поступка, али биће то маратонско суђење са јако пуно сведока, са јако пуно писаног материјала. Сигуран сам да ће суђење трајати до јесени, ако не и дуже, у сваком случају, нама из одбране остаје да се боримо, да се припремамо за свако суђење и за сваки главни претрес најбоље што можемо и наравно, да у блиској будућности покушамо да иницирамо да од судског већа издејствујемо да се Оливер Ивановић у даљем току поступка брани са слободе. Мислим да за то већ сада постоје предуслови и верујем да ће Веће, а ми немамо разлога да за сада сумњамо у њихову објективност, ускоро имати на столу захтев одбране о пуштању господина Ивановића, о укидању судског притвора против њега и омогућавању да се у даљем току суђења, он брани са слободе“, истакао је Пантовић.


Извор: КоССев

Оставите коментар

Оставите коментар на Годину дана Голготе Оливера Ивановића

* Обавезна поља