pogrom-foto-ap_f1КОСОВСКА МИТРОВИЦА, БЕОГРАД – У свим школа у Србији данас је одржан школски час који је био посвећен погрому Срба на Косову и Метохији 17. марта 2004. године, а министар за рад Александар Вулин поручио је да се паљења и убиства нису десила случајно и без организације.

„Погром је почео и престао на команду и време је да сазнамо ко је ту команду издао“, рекао је Вулин током посете ОШ „Бановић Страхиња“ у Београду.

Срби се сећају мартовског погрома, каже он, и оно што је урађено нашем народу не сме да се деси никоме и нигде више.

Након што су погледали филм о дешавањима на КиМ 2004. године, ученици ОШ „Бановић Страхиња“ имали су бројна питања као што су: „Да ли је неко одговарао за оно што се десило?“, „Колико се Срба вратило?“, „Да ли је нешто обновљено?“, „Шта су рекле велике силе на та дешавања?“

Министар Вулин им је о повратку Срба најсликовитије објаснио тиме што у Призрену живи само једна девојчица са мајком и да никада нису створени услови за повратак, да су сва дешавања те 2004. године почела једном великом лажи да су Срби натерали својим псима албанске дечаке у реку и да су се они удавили.

Директорка школе „Бановић Страхиња“ Татјана Новосел рекла је да већина ученика те школе није била рођена када се све то дешавало и да је на просветним радницима да се сећају и да преносе деци.

Школу је са министром за рад посетила и државна секретарка министарства просвете Зорана Лужанин која је рекла да је школа место која треба да обезбеди да будућност свих нас буде лепша и да децу науче праве вредности и да на томе раде целог живота.

„Зато нам је драго што се учи из прошлости зарад лепше и сигурније будућности“, закључила је Лужанин.

Косовска Митровица: Не смемо и нећемо заборавити наше жртве

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев поручио је данас у Косовској Митровици да „не смемо и нећемо заборавити наше жртве јер су оне пале да би ми данас живели“.

Представници Привременог органа општине Косовска Митровица и чланови породица положили су венце на спомен плоче трагично настрадалим Митровчанима – Боривоју Спасојевићу и Јани Тучев, као и на „Споменик Истине“ код главног ибарског моста.

„Они којих се данас сећамо поручују нам да је наша дужност, обавеза, да је њихов завет нама да будемо добри људи и да ову децу која су нам највеће богатство и будућност васпитавамо тако, као добре и поштене људе, као људе који треба нову светлост српског народа на овим традиционално трагичним просторима да наследе, да буду бољи, да нас буде више и да не траже превише – само нормално, достојанствено и мирно да живе као људи на нашој земљи“, рекао је Козарев.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић је подвукао да 17. март не сме никада и нигде да се понови.

„17. март је оставио неизбрисив и болан траг, не само за Косовску Митровицу, него за читав српски народ у целини, ма где се он налазио. 17. март не сме никада и нигде да се понови, а по дванаести пут ми са овог места тражимо од међународне заједнице правду за страдале, протеране и оне који су урушавали наше светиње“, нагласио је Спирић.

Он је рекао да смо одлучни да останемо на својим огњиштима, да смо се борили и борићемо се и убудуће уз све оно што се зове демократија – пре свега разговори и договори, као што то чине Влада Србије и Канцеларија за КиМ.

„Наш главни циљ је да се ујединимо, да градимо живот, јер лако га је разградити. Чинимо да будемо јединствени, ако се многима чини да то није могуће, могуће је јер ми најбоље знамо шта је јединство када су у питању тешки дани и сукоби. Вратимо се јединству и слози и будимо истрајни и стрпљиви и верујмо да ће доћи бољи дани“, рекао је Спирић.

Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић рекао је да и након 12 година остаје питање за међународну заједницу – када ће налогодавци мартовског погрома бити изведени пред лице правде.

spomenik istine-kosovska mitrovica

„На данашњи дан пре тачно 12 година десио се мартовски погром у коме су људи изгубили своје домове, породице, слободу и животе. А страдали су само зато што су Срби, што су веровали својим комшијама, међународној заједници, што су веровали у правду. Зато је наше питање упућено међународној заједници увек исто – када ће налогодавци овог погрома бити изведени пред лице правде? Наше питање увек исто – и јуче, и данас, и сутра“, рекао је Ракић.

Свим страдалима на Косову и Метохији код „Споменика Истине“, служен је парастос.

Уз пригодан културно уметнички програм црквеног хора „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице, студенткиња Факултета уметности Ивона Момировић говорила је „Видовданску беседу“ владике Николаја Велимировића.

Убијено 19 особа, протерано 4.012 Срба, порушено 800 кућа и запаљено 35 верских објеката

У таласу насиља на Косову и Метохији тада је убијено 19 особа, од којих осам Срба, док је 11 Албанаца страдало у обрачуну с припадницима међународних снага безбедности.

Данас се навршава 12 година од када је са Косова и Метохије протерано 4.012 Срба, а већина њих се до данас није вратила у своје домове.

Повређено је најмање 170 Срба, као и десетине припадника међународних снага који су се сукобили с локалним Албанцима штитећи Србе и њихову имовину. Порушено је око 800 српских кућа и запаљено 35 верских објеката, укључујући 18 споменика културе, међу којима и црква Богородице Љевишке у Призрену.

Тај храм, један од најрепрезентативнијих споменика средњовековне Србије, епископско средиште српске цркве у средњем веку, монументални облик добио је у време Краља Милутина (1282-1321), мада је и раније био архијерејско средиште призренског епископа српске цркве. Црква је унеколико обновљена, прва литургија у њој служена је шест година касније, али трагови девастације и пожара нису отклоњени. То здање је 2006. стављено на листу споменика под заштитом УНЕСКО-а. Најпре је био под заштитом Кфора, а сада га чувају припадници Косовске полицијске службе.

kosovski-pogrom-1

Према подацима Епархије рашко-призренске СПЦ, из априла 2004, укупан број уништених црквених зграда је био близу 100. Међународни тужиоци и судије на Косову и Метохији процесуирали су седам случајева уништавања цркава и 67 особа осудили на затворске казне од 21 месеца до 16 година.

Повод или изговор за погром била је кампања албанских медија у којој су локални Срби оптужени да су псима натерали преко реке Ибар групу дечака Албанаца из села Чабар код Зубин Потока од којих се један утопио у реци, што није било тачно.

Истрага УНМИК полиције утврдила је да су оптужбе биле лажне, а портпарол међународне полиције Нериџ Синг изјавио је тада да су „преживели дечаци после трагедије били под јаким притиском албанских новинара и политичара да оптуже Србе из суседног села“.

Мартовске догађаје на КиМ осудили су Савет безбедности УН, као и Европска унија, а Парламентарна скупштина Савета Европе је 29. априла 2004. донела резолуцију.

marko-djuricЂурић – Циљ погрома етничко чишћење

БЕОГРАД – Мартовски погром 2004. требало је да буде последња етапа у реализацији албанског великодржавног програма апсолутне етничке доминације, а циљ организатора и инспиратора мартовског погрома био је потпуно етничко чишћење, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

„То је спречено закаснелом, али одлучном реакцијом међународних снага, као и херојском решеношћу самих Срба да се одбране“, навео је Ђурић у ауторском тексту за Политику и додао да нема дилему да су капацитет за организовање и извођење једне тако сложене операције могле имати само политичке и безбедносне структуре проистекле из терористичке ОВК.

Ђурић истиче да до данас те структуре на КиМ нису одговарале ни за један једини злочин почињен над Србима током ратних сукоба и након доласка међународних снага.

„Аргументима се не може бранити теза да је масовни напад на Србе, њихову имовину и светиње спонтани догађај инициран револтом због утапања двоје албанске деце у селу Чабра у општини Зубин Поток, за шта је кривица неосновано приписана Србима“, навео је Ђурић.

Додао је и да чак и да међународни званичници нису недвосмислено потврдили да је погром био дуго и брижљиво планиран, данас не би било дилеме о природи тог догађаја.

„Брзина којом се рушилачки талас подигао, његова разорна снага, пажљив избор мета и чињеница да су напади били једновремени и добро организовани, те да су линч предводиле групе најрадикалнијих Албанаца које су превожене аутобусима из Дренице и других крајева Космета, јасна су потврда да иза свега стоји озбиљна логистика и припрема“, сматра Ђурић.

Према његовом мишљењу, ни српски ни албански народ не могу да напредују и остваре своје потенцијале у сенци претњи насиљем и у атмосфери мржње и неповерења.

„Ту историјску страницу морамо да затворимо и знаћемо да смо на добром путу оног тренутка када заговорници насиља и шовинизма и у једном и у другом друштву буду почели да наилазе на искрену и масовну осуду“, закључио је Ђурић.

У току мартовских погорма на Косову и Метохији 2004. година, убијено 19 особа, протерано 4.012 Срба, порушено 800 кућа и запаљено 35 верских објеката.


Извор: Р Т В

Оставите коментар

Оставите коментар на Годишњица погрома на Космету

* Обавезна поља