nikos-kocijasАТИНАНа првој седници нове владе кабинет Алексиса Ципраса поставио је конкретне задатке и циљеве и нагласио да је приоритет ублажавање економске и социјалне кризе и испуњавање обећања датих бирачима. Такође, вођење активне спољне политике која подразумева и грчки вето када је реч о санкцијама против Русије, порука је са којом је нови шеф дипломатије Никос Коцијас отпутовао у Брисел на састанак министара ЕУ.

Прве варнице одмах по формирању нове владе севнуле су после саопштења ЕУ да су се 28 земаља чланица сагласиле да Русија сноси одговорност за ракетне нападе на Маријупољ у Украјини и да у складу са тим треба размотрити увођење нових санкција Москви. Премијер Алексис Ципрас је у телефонском разговору упозорио Федерику Могерини да је недопустиво доношење оваквих одлука без претходне консултације са свим земљама и да се Грчка ограђује од оваквог става.

То значи, како пише лист „Катимерини”, да нови шеф дипломатије Никос Коцијас – који се залаже за тешње односе Грчке са Русијом и који је Алексису Ципрасу саветовао да у пролеће прошле године у јеку кризе са Украјином посети Русију – у четвртак на састанку у Бриселу има потпуно одрешене руке да употреби грчки вето у односу на увођење нових санкција Русији.

Због тога се већ и првим анализама могућих последица промене власти у Грчкој много говори о односима Атине и Москве. Имa и закључака да је руски председник Владимир Путин заправо највећи победник недељних парламентарних избора у Грчкој.

Иначе, у сусрету Ципраса са руским амбасадором у Атини одмах по победи, пренете су честитке председника Путина у којима се наглашава потреба даљег јачања сарадње у свим областима, посебно у решавању актуелних европских и светских проблема. Овај сусрет, који је одмах окарактерисан као окретање Грчке Русији, у редовима нове владе је примљен као нормалан наставак познате проруске оријентације премијера Ципраса и Сиризе. Међутим, очигледно је да оваква политика озбиљно брине ЕУ у њеној политици санкција према Русији која је, ето, већ првог дана довела до варница са Атином.

Познат је Ципрасов став да политика санкција против Русије која је директно повезана са кризом у Украјини највећу штету наноси самој Европи која, како је рекао, „сама себи пуца у ногу“.

„С друге стране, како је рекао Ципрас, „Грчку и Русију повезује традиција заједничке борбе народа, општа религиозна убеђења, политички и културни корени”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Грчка се зближава са Русијом

* Обавезна поља