jelena guskovaДобре односе Русије и Србије могао би да наруши само улазак Србије у НАТО, изјавила је данас академик Јелена Гускова оцењујући да би се од тог тренутка, када је реч о односима две земље, све променило.

“Припадност државе неком војном савезу у значајној мери мења њену спољну политику. Србија је у окружењу чланица НАТО или кандидата за чланство у том војном савезу, зато очекујем да ће бити под притиском да у будућности приступи НАТО“, рекла је Гускова за „Вечерње новости“.

Руководилац Центра за изучавање савремене балканске кризе Руске академије наука додајући да верује да ће, ипак, Србија остати војно неутрална је додала да је Србија много важна Русији, а да у садашњим тешким и напетим међународним односима и околностима Русија зна ко јој је прави пријатељ.

Наводећи да ниједан Србин никада није пуцао у Русију, она је истакла да је зато за њену земљу Србија јединствен пријатељ у свету, можда чак и једини, најискренији.

“Односи Србије и Русије су се вратили у свој стари колосек. То се најбоље потврдило у тешким тренуцима великих притисака на Србију, када је Русија јасно показала да стоји иза Србије и у Уједињеним нацијама и у Савету безбедности, као и сада у заједничкој борби да тзв. „Косово“ не буде примљено у Унеско“, рекла је Гускова.

Она је подсетила да, са друге стране, Србија није подржала санкције Русији што руководство и народ те земље изузетно цене.

Говорећи о недавној посети српске делегације предвођене премијером Александром Вучићем Москви, она је истакла да, иако нису откривени сви детаљи разговора Вучића и председника Русије Владимира Путина, јасно је да су постигнути важни договори у области економије, енергетике и одбране.

На питање како види однос Европске уније према Србији, Гускова је одговорила:

„Врло критички, будући да ЕУ непрекидно условљава Србију, доводећи је пред тешке одлуке и изборе“.

“Али, ЕУ има своје интересе и циљеве и жели да их оствари. Док их не остари неће престати са политиком условљавања која страховито отежава живот целој српској држави“, рекла је Гускова.

Гускова верује да ће Руси и Срби спасити свијет – Руси због своје јачине и моћи, а Срби зато што су увек били борци за правду и добро, не само своје него и добро свих који их окружују.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Гускова о односима Русије и Србије

* Обавезна поља