biljana-dikovicУредница СРБског ФБРепортера, Биљана Диковић, направила је за своје читаоце, репортажу о занимљивој манифестацији која негује српску традицију, што је прави бисер у време организоване акције поништавања српског кода којој нас излажу маинстрим медији и званичне државне институције од пето-октобарског пуча до данас.

Као портал који се супроставља глобалистичком рушењу традиционалних вредности на свим нивоима, преносимо ову сјану репортажу о једном наставнику историје (Милошу Рацићу) и деци која се не стиде својих корена. Упознајте се и ви са „Хајдуковањем“.

Шта је ХАЈДУКОВАЊЕ, ко је домаћин и ко учествује?

milos-racic-nastavnik-istorijeМилош Рацић: “Хајдуковање“ је културно-спортска манифестација која се сваког пролећа наизменично одржава у два села златиборског краја (непарним годинама у Равнима, а парним у Дрежнику). Оно што спаја ова села је ОШ “Ђура Јакшић“ која је организатор и домаћин, а чији ђаци већ пету годину учествују у овом подухвату.

* У којим дисциплинама се надмећу „хајдуци“?

Милош Рацић: Централни догађај “Хајдуковања“ је вишебој, тј. надметање дечака школског узраста у старим хајдучким дисциплинама као што су бацање камена с рамена, бацање потковице, бацање џилита, скок у вис, скок у даљ из места, трчање узбрдо, обарање руку, превлачење конопца и гађање праћком. Такмичари (хајдуци) су у прилици да се боре за титулу харамбаше.

hajdukovanje-24-maj-2013-7* Каква су правила, колико „чете“ имају „хајдука“ или то није битно, и да ли неко од наставника помаже?

Милош Рацић: Правила су следећа… За такмичење се пријављују хајдучке чете од пет ђака. Свака чета има свог четобашу (капитена) и барјактара. Онај ко победи у некој од дисциплина добија звање бећара (бећари су у Првом српском устанку били ратници Хајдук Вељка). На крају, бећари између себе бирају харамбашу јер то звање не треба да буде искључиво такмичарско него и изборно. Све ово надгледају два јатака (координатора манифестације): наставник историје и наставница физичког васпитања.

* ХАЈДУКОВАЊЕ, претпостављам, није само вишебој, како изгледа цео дан, шта раде девојчице за то време?

Милош Рацић: Наравно, “Хајдуковање“ не чини само вишебој. Све почиње уранком и доручком. Када се чете окупе, изводи се поздравна смотра у центру села, затим дефиле хајдука са заставама, у традиционалним ношњама, а често и са запрежним колима. Након вишебоја, дружење се наставља уз музику, песму и игру. Једна од занимљивости је и избор “хајдучке девојке“. Девојке у народним ношњама доносе колаче, пецива, мезе и освежење за хајдуке, а они затим тајним гласањем бирају победницу.

hajdukovanje-2012-29

* Веома лепо замишљено и остварено, честитамо. Реците нашим читаоцима шта је тачно циљ ХАЈДУКОВАЊА?

Милош Рацић: Циљ ове манифестације је неговање традиционалне културе, спортског духа и националне прошлости. Идеја је покренута како би старе српске вештине биле отете од заборава, као и због потребе да се млађе генерације више друже у природи, а мање на тзв. “друштвеним мрежама“. А најважније од свега је да су се деца из ових наших села (која су иначе веома ривалска), зближила и учврстила пријатељства и да постоји јака жеља и чврста намера да се овакви догађаји одржавају годинама. Доказано је да омладина из Равни и Дрежника може да буде сложна и солидарна, да постоји добар, креативни дух у нашим селима и да разонода и обичаји из прошлости нису заборављени.

hajdukovanje-2015-23* Да поменемо и називе „хајдучких чета“ које су учествовале на досадашњих четири ХАЈДУКОВАЊА, јер је и то у складу са србском традицијом…

Милош Рацић: Наравно. То су: Катани, Опанчари, Јатагани, Гавранови, Чаругани, Делије, Чагаљи, Крџалије, Џамбаси, Мегданџије, Ускоци…

* И да набројимо досадашње „харамбаше“…

Милош Рацић: Својим часним надметањем у Хадјуковању име харамбаше освојили су – Младен Видић из чете Чагаљи (2011), Дејан Обућина из чете Катани (2012), Миладин Петровић из чете Јатагани (2013), Михаило Лијескић из чете Делије (2014) и ове, 2015. године звање харамбаше освојио је Михаило Лијескић из чете Делије и то је први пут одбрањена титула.

hajdukovanje-2015-9

Ово је била кратка прича о ученицима из два златиборска села Равни и Дрежника, онима који здраво одрастају, у дивној природи, а своју традицију, србску – уче креативно уз свог наставника историје…

hajdukovanje-2012-19

 

Напомена ЦЕОПОМ-а:  Више фотографија на изворној страници

http://facebookreporter.org/2015/06/13/%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D1%83-%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82/


Извор: Србски ФБРепортер

Оставите коментар

Оставите коментар на Хајдуковање у селима Равни и Дрежник

* Обавезна поља