han-skopljeБРАТИСЛАВА – Комесар за преговоре о проширењу ЕУ Јоханес Хан изјавио је да одлуке Уставног суда БиХ морају да се поштују и даби требало још једном размислити о референдуму који намеравају да организују власти Републике Српске.

Хан, који је током викенда учествовао на састанку министара спољних послова Уније у Братислави, рекао је за Радио Слободна Европа (РСЕ) да „признаје да то није први пут да се одлуке суда не поштују“.

„Важно је да развијемо извесно разумевање о владавини права и задацима које институције имају. Ипак надам се да ће се наћи начин којим ће бити разрешен овај проблем. Мислим да би требало размислити о референдуму, али са друге стране и још једном понављам – одлуке суда се морају имати у виду и оне се морају поштовати. Не желим да се даље мешам у ово, али још једном наглашавам – одлуке суда се морају уважавати“, рекао је Хан.

На констатацију РСЕ да је „између Србије и Хрватске недавно дошло до извесних размирица“ и питање да ли „страхује да ће Хрватска наставити да кочи наставак преговора ЕУ и Србије, ако се има у виду оно што се дешавало током лета у вези поглавља 23 и 24“, европски комесар је одговорио да „свих шест земаља у региону, које још нису чланице ЕУ, имају међусобни договор да се подржавају или барем не спутавају у активностима које се тичу перспективе уласка у ЕУ“.

„Рекао бих и да би оваква врста договора и такав дух би требало да завлада целим регионом, па и међу државама чланицама ЕУ, односно онима које већ јесу у Унији. Сви смо свесни да перспектива будућег чланства у ЕУ зависи од доприноса безбедности и миру у региону и да би требало да буде и у интересу Хрватске која већ јесте чланица ЕУ. Наравно, постоје ране из прошлости, тензије међу народима али још једном – на одговорним политичарима је да поведу рачуна о овоме и ту видим разлику између политичара и државника“, казао је Хан.

Он је навео да би „саветовао колеге и људе који су на одговорним позицијама у региону да се одупру вербалним нападима зато што то изазива реакције и производи нервозу и проблеме“.

„Потпуно разумем да су у току кампање, али ипак би и у току предизборне кампање требало бити свестан да постоји и дан након избора и да треба сарађивати“, оценио је Хан.

јоханес хан

Упитан да ли „мисли ли да је могуће да се питање визне либералализације за Косово реши ове или можда следеће године“, Хан је казао да „то сада пре свега зависи од самог Косова“.

„Један од важних услова је решавање конфликта о разграничењу са Црном Гором. Са њом постоји договор о томе од августа прошле године и Црна Гора је већ усвојила неопходне законе. Још увек чекамо да и Косово то учини. Прошлог четвртка требало је да буде гласање (у парламенту Косова), али то је суспендовано без најаве икаквог новог датума. Дакле, на Косову је да реши ову ситуацију. То је услов који не можемо да занемаримо и ако не може да реши то како треба, неће бити ни позитивног извештаја са наше стране, односно од стране Европске комисије, и самим тим ће на Европском савету и Европском парламенту бити да предузму неопходне одлуке“, рекао је комесар за преговоре о проширењу ЕУ.

На питање „да ли је Европска комисија можда мало пожурила у погледу визне либерализације са Косовом, стављајући га у групу са Украјином и Грузијом“, Хан је одговорио одрично.

„Када смо донели тај позитиван извештај он је требало да се схвати као увод у последњи извештај. Наведено је да Косово треба да испуни све услове, тада је још било неиспуњених захтева и решавањем тих питања на адекватан начин од нас би добили зелено светло и позитиван извештај. Тако да поштујући то, иницијативе јесте било, она је још ту, а на грађанима Косова је да је реализују“, казао је Хан.

Упитан „да ли је убеђен да ће се избори у Македонији одржати у децембру“, Хан је рекао да су се у тој земљи „договорили око датума (11. децембар)“.

„Мислим да су сада схватили да су у овом тренутку дошли до веома озбиљне тачке у развоју земље, али нису ту само избори у питању. Они такође морају да имплементирају приоритетне реформе. Дакле, избори јесу важни јер се дошло до извесних закључака и у одређеној су фази али још нису при крају неопходног реформисања и то је нешто на шта их морамо подсетити. Све њих“, закључио је Хан за РСЕ.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Хан упозорио Српску

* Обавезна поља