По налогу Тужилаштва за организовани криминал, ухапшени су директор „Дајрект медије“ и двоје запослених у маркетингу РТС-а, потврђено нам је у МУП-у.

Ухапшени су М. Ђ. Ј. , директорка службе маркетинга РТС-а, М. К, шеф у служби маркетинга РТС-а и Ј. С., директор „Дајрект медије“. Кривичном пријавом обухваћена је и Ј. Д., бивша директорка „Дајрект медије“, која је ван земље и за њом је расписана потрага.

Пре више од месец дана најављена је истрага због злоупотреба РТС-а и „Дајрект медије“ око реклама, чиме је оштећен буџет Србије. Следећи корак би требало да буде одлука о одређивању притвора.

До хапшења је дошло заједничком акцијом Тужилаштва за организовани криминал и полиције рекао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић на ванредној конференцији за новинаре. Истакао је да су ухапшени оштетили Јавни сервис и грађане Србије за 688 милиона динара, а кривично дело извршили у периду од августа 2009. до 2018. године.

„Укупна штета за РТС, за грађане Србије, пошто ми то финансирамо сви је 688 милиона динара. Толика је штета. Ми сумњичимо ова лица да су учествовала у озбиљним кривичним делима, у криминалу који је довео до тога да 688 милиона динара грађана Србије заврши у приватним џеповима“, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, истрага је трајала више година.

„Дошли смо до свих релевантних информација и ово је резултат рада озбиљних професионалаца из Тужилаштва за организовани криминал и из београдске Управе криминалистичке полиције и Управе криминалистичке полиције у седишту. Дакле, ово је био заједнички напор државних органа који су били у обавези да утврде где је нестао тај новац и да ли је грађанима Србије направљена штета, а некоме корист. Постоји основи сумње, Тужилаштво је донело одлуку да се ова лица ухапсе и овај случај ће са оптужницом ићи пред суд“, истакао је министар полиције.

РЕАГОВАЊА НА ХАПШЕЊА

Марија Обрадовић – Фото: Танјуг

На ванредној конференцији за новинаре потпредседница Главног одбора Српске напредне странке Марија Обрадовић истакла је да све оно што је СНС говорила о политичкој злоупотреби и криминалу Драгана Ђиласа сада полако добија доказе.

Ђилас је преко „Дајрект медије“, мимо закона и уговора, како је рекла, прибављао себи рекламни простор на РТС-у и продавао га крајњим оглашивачима, укључујући и минуте које је добио бесплатно.

„Та велика разлика у цени, дакле прво попусти које је он добијао на рекламни простор, на секунде, на минуте рекламне, а онда добијао и одређени број бесплатних секунди и рекламног простора од РТС-а, након тога препродавао крајњим оглашивачима, и за себе прибављао вишемилионску корист у еврима. РТС се највећим делом финансира из републичког буџета, а то је новац грађана Србије. Отимајући рекламни простор РТС-а, мимо уговора и закона, Драган Ђилас је директно завлачио руку у џеп грађана Србије“, навела је Обрадовићева.

Поводом привођења запослених у „Дајрект медији“ и РТС-у, конференцију за новинаре одржао је и председник Странке слободе и правде Драган Ђилас и то испред зграде Председништва Србије у Београду. Подсетио је новинаре да је пре 45 дана, када је сличну конференцију држао испред зграде полиције најавио да ће запослени у његовој бившој фирми и људи из РТС бити хапшени с, како је рекао, лажним отпужбама.

„Тада сам вам показао папир који је Драган Бујошевић потписао фебруара ове године, генерални директор РТС-а у коме се јасно каже да по мишљењу свих стручних служби, наглашавам свих стручних служби Радио телевизије Србије, ниједан од тих уговора из 2009. године не да није штетан за РТС, него су сви били корисни и на њима је Радио телевизија Србије направила профит“, рекао је Драган Ђилас.

СТЕФАНОВИЋ О ХАПШЕЊУ

Небојша Стефановић – Снимак екрана/Јутјуб/Инсајдер

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић обратио се медијима поводом хапшења три особе које се терете да су оштетиле државу Србију.

“Ухашена су три лица која су оштетила државу за преко 688 милиона динара. Даке укупна штета за РТС и грађане Србије је преко 688 милиона динара”, рекао је министар.

“Ради се о периоду од краја августа 2009. године до 2018. године. Око 400 хиљада евра је била штета по РТС 2009. и 2010. године.“

“Поред попуста на цену добили су право и на додатни број секунди за Лигу шампиона и Лигу Европе, као и две ТВ серије, “Непобедиво срце” и Мој рођак са села”, изјавио је Стефановић.

“На основу тога причињена је штета и 2011,2012 и 2013. године. Они то свесно нису радили“

Министар Стефановић каже да је ово “Пример како је пљачкан РТС и грађани Србије”.

„Кад тужилаштво некога ухапси то је политички прогон. Немате доказе да се ради о политичком прогону, него се ради о великој пљачки“, каже министар.

Стефановић је нагласио да је истрага трајала неколико година и да је уложен велики напор државних органа. „Хоћу да похвалим припаднике тужилаштва и полиције. Није била лака истрага, трајала је више година. Уложен је заједнички напор државних органа који су били у обавези да утврде где је нестао тај новац. Тужилаштво је донело одуку да се ова лица ухапсе и да иду на суд.“

„Нико их није притискао, ти људи су свој посао радили професионално, а рад професионалаца мора да се поштује“, истакао је министар. „У време док је Ђилас био на власти остваривао је огромну добит, послујући са државним фирмама, један од примера је Телеком, рекао је Стефановић. „Чуо сам од Ђиласа да планира да доведе нове тужиоце, морам да му кажем две ствари. ДС је тражила од својих општинских одбора када је била на власти тужиоце из своје средине подобне за власт, он замишља да доводи нове људе тужиоце који ће одређивати ко иде у затвор. Важно је да кажем да суд одређује ко иде у затвор а не тужиоци. Очигледно да то њима није важно“.

„Драган Ђилас у време вршења власти, када је био минситар и градоначелник Београда у својим фирмама остварио је промете у износу од 60 милијарди динара“, каже Стефановић.

Министар је нагласио и да он није био укључен у ову истрагу. „Нисам ни на који начин био укључен у истрагу. Пуно људи је укључено али не зна шта је резултат. Није тајна да постоји истрага. Никада нисам најавио било чије хапшење. Никад.“

ЂИЛАС: НАЈАВЉИВАО САМ ХАПШЕЊЕ

Драган Ђилас – Фото: Танјуг

Председник ССП Драган Ђилас је изјавио да је пре 45 дана указивао да ће бити ухапшени неки људи из РТС и из његове бивше фирме под, како је рекао, лажним оптужбама да су нанели штету јавном сервису, додајући да је тада показивао и папир стручних служби РТС који то демантује. Они су приведени на основу одлуке Александра Вучића, додао је.

РТС-у је потврђено у МУП-у да су, по налогу Тужилаштва за организовани криминал, ухапшени директор „Дајрект медије“ и двоје запослених у маркетингу РТС-а. Они су приведени на основу одлуке Александра Вучића, а не на основу правних ствари, рекао је Ђилас. „Он је то одлучио, ја му кажем не може“. Навео је да зато одржава конференцију за медије испред Председништва Србије јер се у тој згради, како каже, одлучује о томе ко ће бити ухапшен. „Овде се одлучује о животу у смрти људи у овој земљи…“

„Пре 45 дана смо били у истом саставу испред зграде МУП-а Србије, у некадашњој Улици 29. новембра, тада сам вам најавио да ће људи који су запослени у мојој бившој фирми бити ухапшени и још неки људи са РТС, и процесуирани под лажним оптужбама, о наводним уговорима који су нанели штету РТС. Тада сам вам показао папир који је потписао Драган Бујошевић у фебруару ове године, генерални директор РТС, у ком се јасно каже да по мишљењу свих стручних служби РТС ниједан од тих уговора из 2009. не да није штетан, него су сви били корисни, и на њима је РТС направила профит. У то време је генерални директор био Александар Тијанић и ово што се сада дешава, дешава се и њему, нажалост, који је преминуо“, навео је Ђилас.

Зашто се ово дешава сада, како сам знао да ће ово да се деси – па тако што се исто десило и пре пет година кад сам био председник ДС, када је ухапшено преко 20 људи који су радили у Граду Београду на основу две исконтруисане афере, навео је Ђилас.

„Држали су их у притвору до 11 месеци, да данас, пет година касније, не би било ни оптужнице против њих а камоли судског процеса. Човек који седи овде је пре четири месеца изјавио да се очекују правоснажне пресуде у тим случајевима. Напомињем, дан данашњи нема ни оптужнице, а камоли суђења или могућности да се пресуда изрекне… И пре пет година сам пролазио кроз те ствари, а три године ничега није било јер се тада нисам бавио политиком. Тада сам од тог човека добио понуду да будем потпредседник Владе који води економију, а ако баш нећу, цитирам, у његову владу, да будем градоначелник кога ће они да одаберу. Када сам то одбио и после годину дана се вратио у политику, поново је то све кренуло, медијска харанга, хиљаду двеста његових изјава за 90 дана у којима се говори о криминалу и сличне лажи наводе, петнаест дневно, његови сарадници још толико, пропагандна гласила пута два… Све се то дешавало. И сада поново имамо исту ситуацију, да су неки људи на правди Бога у затвору“, навео је.

Ни од чега Александар Вучић неће презати, посебно у данашњој ситуацији када је његова власт најозбиљније уздрамана у последњих седам година, додао је. Каже да је одбијање учешћа на изборима, које је назвао лажним, велики проблем за ову власт, која је, како каже, „продала све што је могла ових седам година, украла је све што је могла да украде, националне ресурсе“, а да је на крају „дошло време да се испуни обећање од пре седам година и да се прода Косово и Метохија“. Зато је потребно да у парламенту седи опозиција као икебана седи у том парламенту, да би дала легитимитет томе, додао је.

Ђилас је навео да је од пре неколико дана Србија „по налазу Базел Институт он Гаверменс, најкорумпиранија земља у Европи и на врло високом месту по корупцији на свету“. „Зашто је најкорумпиранија? Зато што се краду на стотине милиона евра, зато што се уграђује по 60 одсто на послове, зато што се уграђују на тендере за ауто-путеве и путеве, зато што се купују телевизије државним парама на чудан начин, зато што се Новости продају некој фирми из Смедерева која нема ниједног запосленог, зато што се краде на сваком кораку, а краду они који су на власти. А без Александра Вучића не би могло да степен корупције достигне тај ниво. Под његовом влашћу смо постали најкорумпиранија земља у Европи… Његови сарадници, пријатељи, кумови су данас најбогатији људи у Србији. Купују се куће, станови, лети се приватним авионима, прославља се у Италији прва милијарда, плаћају се деци школарине у страним и домаћим школама и све то од плате од 100.000 динара. Шта мислите да је овај народ луд“, рекао је.

Његова власт се приводи крају, навео је Ђилас који је навео да неће одустати од борбе коју је почео пре годину дана. Нисам се плашио Слободана Милошевића пре 30 година, не плашим се ни Александра Вучића ни људи који уништавају животе људе у Србији, додао је.

Ђилас је рекао да ће сви ти људи изаћи и да нико од њих неће бити осуђен, али додаје – ко ће им вратити дане у животу и то што ће их околина гледати кад прочита у пропагандним гласилима да су најгори људи на свету. На питање да ли очекује да ће бити и сам ухапшен, Ђилас каже: „У овој земљи данас свако може да буде ухапшен, долазимо до времена кад свако може бити и пребијен и убијен“.

„ПИТАЊА ВУЧИЋУ О 500 МИЛИОНА“

„Договорио сам са својим сарадницима да у петак овде направимо конференцију за новинаре и да поставимо питање председнику ове наше мучене државе  – више од 100 пута си поновио да сам украо 500 милиона евра. Изађи и кажи на којим пословима сам крао паре, колико пара сам на тим пословима узео, ко ми је дао те паре, је л дао на кешу или уплатио, на који рачун… Јер ако тврдиш да сам то украо онда и то мораш да знаш и твоја је дужност да кажеш грађанима и да обавестиш надлежне органе“.

Немој више да причаш да стоје моји материјали у фиокама неких „жутих“ судија, кажи њихова имена, да идемо заједно да их отворимо и прочитамо где се то крало, навео је Ђилас и оценио да се то неће догодити јер то није истина. „Он ће наставити са својом полицијом, тужилаштвом да хапси људи и малтретира, он је човек који одлучује ко је невин а ко није, он је човек који је за осумњиченог за убиство Оливера Ивановића каже он је невин. Ко си ти, ти си и полиција и тужилац, ти си суд, ти о свему томе одлучујеш…“ Сматра да је све ближи дан када ће о тако нечем ипак одлучивати стручни људи.

ЗДЕНКО ТОМАНОВИЋ – ПОКУШАЈ ПОЛИТИЧКОГ МАРКЕТИНГА

Хапшење директора ‘Дајрект медија’ Јована Стојановића и подношење кривичне пријаве против бивше директорке Јадранке Дринић и то на преко 150 страница, колико има кривична пријава, је неуспешан покушај да се тужилаштво гурне у политички маркетинг против Драгана Ђиласа.

Адвокат Зденко Томановић – Извор: Н1

„Хапшење директора ‘Дајрект медија’ Јована Стојановића и подношење кривичне пријаве против бивше директорке Јадранке Дринић и то на преко 150 страница, колико има кривична пријава, је неуспешан покушај да се тужилаштво гурне у политички маркетинг против Драгана Ђиласа. Све до почетка кампање против Ђиласа, нико никада, ниједан државни орган, укључујући државног ревизора, ниједан орган управе, ни ‘Дајрект медије’, ни РТС-а, ниједна влада, нико никада није тврдио да постоји штета у пословању између ‘Дајрект медије’ и РТС-а. То је први пут наша политичка елита, и то пре свега извршна власт, изјавила у оквиру кампање против Драгана Ђиласа

Адвокат „Дајрект медије“ Зденко Томановић каже да је директор те компаније Јован Стојановић, након саслушања, пуштен из притвора и да ће се, уколико поступак буде настављен, бранити са слободе.

Полиција је ухапсила директора „Дајрект медије“ и два запослена у служби маркетинга РТС-а због сумње да су злоупотребили положај и оштетили јавни сервис и грађане Србије за 688 милиона динара, саопштио је министар полиције Небојша Стефановић.

Бивши власник „Дајрект медије“ Драган Ђилас тврди да је хапшење уследило по налогу председника Србије Александра Вучића и да га не би чудило и да он буде следећи на списку. Јавност је о свему прво обавестила потпредседница Српске напредне странке Марија Обрадовић.

„Хапшење директора ‘Дајрект медија’ Јована Стојановића и подношење кривичне пријаве против бивше директорке Јадранке Дринић и то на преко 150 страница, колико има кривична пријава, је неуспешан покушај да се тужилаштво гурне у политички маркетинг против Драгана Ђиласа. Све до почетка кампање против Ђиласа, нико никада, ниједан државни орган, укључујући државног ревизора, ниједан орган управе, ни ‘Дајрект медије’, ни РТС-а, ниједна влада, нико никада није тврдио да постоји штета у пословању између ‘Дајрект медије’ и РТС-а. То је први пут наша политичка елита, и то пре свега извршна власт, изјавила у оквиру кампање против Драгана Ђиласа“, казао је Томановић за Н1.

Томановић је рекао да је специјални тужилац, након саслушања укинуо решење о задржавању Стојановића.

„Након саслушања, специјални тужилац не само да је одбио захтев да притвори ове људе, већ је врло брзо укинуо решење о задржавању садашњег директора ‘Дајрект медија’, тако да ће се, уколико буде настављен поступак, он бранити са слободе“, казао је Томановић.

О кривичној пријави против бивше директорке „Дајрект медија“ Јадранке Дринић, Томановић каже: „Што се тиче потраге за Јадранком Дринић, то је апсолутно супротно закону и Уставу, јер се не може расписивати потерница против грађанина Србије који је уредно и у складу са законом, обавестио државу да је напустио пре неколико месеци, који је обавестио државу о новом месту боравка. И да би се то десило у складу са законом, мораће прво да наш надлежни државни орган преко надлежног министарства правде земље у којој се налази Дринић, да упути захтев са молбом да јој се уручи позив, па ако се она не одазове позиву, може се расправљати о евентуалном расписивању потраге“, казао је Томановић.

Он напомиње да „Дринић нема никакав разлог да се не одазове позиву“.

„Осим једне политичке кампање која прикрива најважнију правно релевантну чињеницу, а то је да нема штете у пословању између ‘Дајрект медије’ и РТС-а“, изјавио је Томановић.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Хапшења у Ђиласовој „Дајрект медији“ и РТС-у

* Обавезна поља