Црногорска полиција ухапсила је посланика опозиционог Демократског фронта Небојшу Медојевића после поноћи и спровела га у затвор у Спуж. До хапшења је дошло одмах након завршетка седнице Скупштине на којој је усвојена Резолуција о Подгоричкој скупштини.

Према полицијском саопштењу, Медојевић је ухапшен по налогу Вишег суда у Подгорици у предмету формираном поводом тврдњи о примању и давању мита.

Виши суд је за Медојевића одредио притвор у трајању до два месеца јер је одбио да сведочи у Специјалном тужилаштву због његових јавно изговорених тврдњи да, наводно, зна да бивишем градоначелнику Подгорице Миомиру Мугоши неће бити одређен притвор из разлога што је главни Специјални тужилац примио мито у износу од 100.000 еура.

Посланици Демократског фронта осудили су хапшење Медојевића на конференцији за медије коју су одржали испред зграде Парламента. Они су саопштили да постоји могућност да на сличан начин буде ухапшен и посланик Милан Kнежевић.

Посланици Демократског фронта су најавили да ће због те ситуације остати до даљег у Скупштини.

У самој згради и около Парламента налази се већи број полицајаца.

Мандић: Црна Гора на ивици грађанског рата

ПОДГОРИЦА Један од лидера црногорске опозиционе коалиције Демократског фронта (ДФ) и посланик Андрија Мандић изјавио је да се Црна Гора налази на ивици грађанског рата, док је такође посланик ДФ-а Милан Кнежевић поручио да се неће добровољно предати полицији и да ће с колегама до даљег остати у парламенту.

Андрија Мандић

Они су то рекли новинарима у четвртак увече, пошто је ухапшен један од лидера тог политичког савеза Небојша Медојевић.

Медојевић, који је и председник опозиционог Покрета за промјене, ухапшен је по налогу Вишег суда у Подгорици у предмету поводом тврдњи о примању и давању мита, саопштио је МУП Црне Горе, преноси Танјуг.

На прес конференцији ДФ-а испред Скупштине Црне Горе, Мандић је одлуку о хапшењу Медојевића оценио као скандалозну и рекао да је ДФ затражио хитан састанак с председником Парламента Иваном Брајовићем, преносе Вијести.

„Ово је нешто што се још никад није десило у Црној Гори, да се посланик за изговорену реч, без скидања имунитета ставља у затвор. Ово је прворазредни скандал и по процени ДФ, Црна Гора се налази на ивици грађанског рата”, истакао је Мандић.

Према његовим речима, Медојевић је на преваран начин, пошто је напустио Скупштину после гласања о резолуцији коју је предложила парламентарна већина ухапшен и одведен у затвор у Спужу.

„Очигледно је реализована намера Вишег суда да Небојшу Медојевића ставе у затвор због тога што су проценили да није сведочио онако како су се надали, а овде видите да стоји још једна марица која чека Милана Кнежевица како би и њега повели у затвор”, рекао је Мандић на конференцији за новинаре.

Посланик Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић поручио је да се неће добровољно предати полицији и да ће, заједно са колегама из тог политичког савеза, до даљег остати у парламенту Црне Горе.

Он је новинарима у четвртак увече, након сусрета са председником парламента Иваном Брајовићем, казао „да је посланик ДФ-а Небојша Медојевић вецерас кукавицки, брутално, противуставно и незаконито ухапшен”, преноси РТЦГ.

„И раније сам саопштио да немам намеру да се добровољно предам, и ја ћу, заједно са колегама, посланицима ДФ-а, остати у Скупштини до даљег”, рекао је Кнежевић.

На тај начин ће, како је казао, демонстрирати принципијелност и став ДФ-а да је у овом тренутку нападнута Скупштина, посланици, а најмање он и Медојевић.

Након разговора с Брајовићем и потпредседником парламента Бранимиром Гвозденовићем, Андрија Мандић је рекао да су отворили тему која оптерећује јавност.

„Имаћемо и колегијум у 12 сати, који ће се одредити према хапшењу Медојевића, који је ухапшен без скидања посланичког имунитета”, казао је Мандић.

Како је навео, ДФ ће наредних дана донети одлуку да ли ће уопште више учествовати у раду Скупштине и њених радних тела.

Медојевић, посланик у Скупштини Црне Горе ухапшен је без укидања имунитета и спроведен је у Завод за извршење кривичних санкција (ЗИКС).

Виши суд у Подгорици одредио је Медојевићу притвор у трајању до два месеца јер је одбио да сведочи у предмету формираном у Специјалном државном тужилаштву због јавно изговорених тврдњи да наводно зна да бившем градоначелнику Подгорице неће бити одређен притвор из разлога што је Главни специјални тужилац примио мито у износу од 100.000 евра, наводи се у саопштењу достављеном Танјугу.

Медојевић је ухапшен касно синоћ после изласка из Скупштине, а након што су посланици парламента усвојили резолуцију којом се проглашавају ништавним одлуке Подгоричке скупштине из 1918. године.


Извор: РСЕ/Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Хапшење Медојевића и реакције

* Обавезна поља