marko-djuricКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да мисли да је дошло време да представници Београда и Приштине директно разговарају и да се окрене нови лист у српско-албанским односима.

Ђурић је, на конференцији „Изградња српско-албанских односа“ која је одржана у јужном делу Митровице, истакао да ће у наредном периоду Влада Србије предузети све што може да у потпуности либерализује проток роба, људи и капитала на овом подручју.

„Мислим да је дошло време да и институције у Приштини ураде исто, мислим да је дошло време да у директном дијалогу седнемо и разговарамо, како ћемо то да постигнемо не свађајући се сваког дана и не производећи свакодневно политички циркус који никога није помирио, рекао је Ђурић.

Он је изнео мишљење да је дошло време да се окрене нови лист у српско-албанским односима поручивши представницима Приштине да у Београду имају партнера за тако нешто.

Ђурић је поручио грађанима на Косову и Метохији да треба да искористе шансу која се налази пред њима како би имали сигурну и мирну будућност.

У том правцу Ђурић је изразио спремност да се размотри оснивање заједничких компанија, заједничка улагања и заједничке иницијативе за привредни развој.

„Оно што су претходних недеља радили премијери Рама и Вучић треба да наставимо да радимо на свим нивоима када је реч о Србима и Албанцима и на свим територијама где живимо, поручио је директор Канцеларије за КиМ.

Само тако ћемо обезбедити сигурну и богату будућност за Србе и Албанце на овом подручју, додао је Ђурић и нагласио да не треба и да нема места свађама.

„Ни Срби ни Албанци неће бити успешни ако не буде помирења. Мислим да је дошло време да нисмо инфантилни, мислим да је дошло време да разговарамо директно, да разговарамо не тако што ћемо стално понављати – ви да сте Република – ми да сте Покрајина, јер се око тога никада нећемо сложити, рекао је он.

Морамо да се разумемо да постоје ствари око којих се нећемо разумети и сложити, баш као што морамо разумети ствари и интересе око којих морамо да постигнемо политички договор, јер без тога нема будућности ни за Србе ни за Албанце, нагласио је Ђурић.

„Мислим да је дошло време да опростимо једни другима, да директно разговарамо, да смо довољно зрели и одговорни да можемо, свако од нас, да сачува своју истину и свој идентитет, своју културу, све механизме националног самоодлучивања, а да то учинимо једни у присуству других. Нису ваљда Срби и Албанци два најгора народа у Европи, рекао је Ђурић.

Конференција на којој је Ђурић говорио организована је у јужном делу Косовске Митровице у просторијама ТВ Митровица, а уз подршку холандске амбасаде на Косову.

На конференцији је учествовало седам Срба и исто толико Албанаца и страних амбасадора на Косову.

Харадинај – ЕУ неуспешна, Србија и Косово да се међусобно признају

Неки од косовских Албанаца, учесника конференције „Изградња српско-албанских односа“ која је одржана у Косовској Митровици, оценили су данас да је развој економије услов за побољшање односа између Срба и Албанаца.

Бивши председник Косова Беџет Пацоли изјавио је да ако се говори о заједничком животу и о интеграцији Срба и Албанаца онда се то мора искључиво гледати са економског становишта и на тај начин развијати друштво, излазећи изван политичких оквира.

Ако нема слободе кретања људи, роба, идеја, капитала ту неће бити интеграције међу људима односно међу нацијама, рекао је Пацоли истичући да треба брзо предузети кораке уз сав потенцијал са којим располажу Србија и Косово и међународна заједница, да се створе услови за слободно кретање људи, капитала, идеја и робе.

„Ако се то гарантује онда смо пуно тога обавили. Морамо изаћи из политичких окова и служити се позитивним примерима Европе која је формирана из једне економске иницијативе“, казао је Пацоли.

За разлику од њега председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај сматра да Косово и Србија треба међусобно да се признају, како се не би стварали, како је рекао, вакуум и неспоразуми.

Харадинај оцењује да би признање Косова од стране Србије било у интересу целог Балкана истакавши да међународна заједница у томе може да одигра важну улогу, али и да је ЕУ била неуспешна на Балкану.

Харадинај наводи да се то посебно односи на БиХ, проблем са именом Македоније али се, како је рекао, касни и у узајамном признању Косова и Србије што, према његовим речима, представља проблем који је отворен на Балкану.

Он је закључио и да Косова треба да заврши са оним што се назива прелазна фаза транзиције и да се озбиљно укључи у све интеграционе процесе.

Харадинај је рекао и да је Трепча богатство од животног значаја за Косово.

„Даље управљање Косовске агенције за приватизацију Трепчом не представља развој ни Трепче ни привреде Косова преко ње већ само одржавање постојећег стања што је погрешно и недопустиво. Реактивирање Трепче у пуном капацитету подразумева развој читаве земље и због тога косовске институције треба хитно да се позабаве тим питањем. Садашње стање је неприхватљиво“, сматра Харадинај.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Харадинај и Ђурић слично о будућности Србије и Космета

* Обавезна поља