КОЛМАР – Истражно веће Апелационог суда у Колмару одбило је данас захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја, којег српско тужилаштво за ратне злочине на Косову и Метохији 1998. и 1999. и укинуло му меру забране напуштања територије Француске.

Суд је дао негативно мишљење поводом захтева српских власти за његово изручење, наводи се у саопштењу Апелационог суда у Колмару.

Додаје се да француски јавни тужилац има право да у року од пет дана да уложи Врховном касационом суду Француске.

Харадинај, некадашњи вођа ОВК а данас на челу Алијансе за будућност Косова, ухапшен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потерници коју је за њим расписала Србија.

Министарство правде Србије је потом упутило Француској захтев за његово изручење уз сву пратећу документацију о истрази која је против њега у току.

Харадинај је недељу дана након хапшења пуштен да одлуку суда о захтеву Србије за екстрадицију чека на слободи, али му је одузет пасош и забрањено да напушта територију Француске.

Истрага против Харадинаја у Србији је покренута 2004. године, а у јануару је проширена новим оптужбама и новим доказима који су прослеђени суду у Колмару.

Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине на КИМ, али је 2012. правоснажно ослобођен свих оптужби.

Србија тражи Харадинаја због сумње да је извршио кривична дела ратних злочина против цивилног становништва на КИМ у току 1998. и 1999. године, а реч је, како је Београд саопштио, о делима која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.

Четири тачке образложења срамне одлуке суда у Колмару

У образложењу одлуке француског суда наведене су четири тачке којима се суд руководио у одлуци да не изручи Рамуша Харадинаја Србији, а саопштио их је на прес конференцији премијер Александар Вучић.

То су:

1. Суд констатује да су у разматрању захтева од 6.1. 2017. испуњени сви услови, што знаци да је Србија доставила документа потребна за тај случај

2. Одбацује се поднесак од 1. марта 2017. државе подносиоца, тражен иначе да би се проверило да ли Србија има нове чињенице и исказе, а не само оне које су већ узете у разматрање приликом пресуђивања Хашког ад хок трибунала.

3. Рамуш Харадинај није сагласан да буде изручен

4. Суд је утврдио да изручење Рамуша Харадинаја подносиоцу захтева може да има изузетно тешке последице по њега.

Премијер је истакао да је кључна 4. тачка, која је, како је навео срамна, противправна, апсолутно неправична и пре свега политичка.

Рамуш Харадинај са својом адвокатицом у судници у Колмару

Харадинај: Битка је добијена, слободан сам да се вратим кући

КОЛМАР – Након одлуке суда у Колмару да одбије захтев за изручење Рамуша Харадинаја Србији, лидер опозиционе Алијансе за будућност Косова је изјавио да је „ово победа Албанаца” и да је он данас слободан човек да се врати кући.

Харадинај се обратио својим присталицама испред суда рекавши да је „ова битка добијена” и захвалио им на подршци. Иначе, одлука суда о ослобађању бившег косовског премијера је у судници дочекана аплаузом. „Пошто сам сада слободан, идем да добијем пасош у Стразбуру. Надам се да ћу се данас вратити на Косово. Изгубљена су четири месеца, време је драгоцено, рекао је Харадинај.

Вучић – Срамно, противправно, неправично и политички

Влада сматра да је одлука срамна, скандалозна, противправна и апсолутно неправична, а више од свега политичка, рекао је премијер Александар Вучић на прес конференцији након ванредне седнице владе посвећене одлуци француског суда и најавио протестну ноту Француској и позив амбасадору Србије на консултације.

Вучић каже да одлуку француског суда нико нормалан не може да разуме, јер нема образложења зашто није прихваћен захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја.

Он је затим навео четири тачке образложења одлуке суда, поменувши као посебно спорне трећу и четврту.

Под тачком један суд је констатовао да су услови за разматрање основног захтева за екстрадицију од 6.1. 2017. испуњени, што, каже, значи да је Србија доставила документацију у складу са захтевом.

У тачки два образложења одбацује се поднесак од 1. 3. 2017. достављен од државе подносиоца, иако су, приметио је премијер, на томе они инсистирали да би могло да се утврди да ли имамо нове чињенице, а не само оне које су већ узете у разматрање приликом пресуђивања Хашког ад хок трибунала.

Србија ће Француској упутити протестну ноту због одлуке суда у тој земљи да не изручи Рамуша Харадинаја и позвати свог амбасадора из Француске на консултације у Београд, најавио је премијер Александар Вучић.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да води суверену и независну земљу, те да ће упутити најоштрију протестну ноту Француској, јер се ради о највишим моралним и правним принципима и о томе да ли неко поштује суверену земље или штити злочинце.

„Србија је мала земља, а Француска велика. Никоме, па ни Француској, нећу да дозволим да поништава Србију“, рекао је Вучић током конференције за медије.

Вучић је истакао и да је Србија ступила у контакт са амбасадорима више земља, као и да ће он касније током дана разговарати са руским шефом дипломатије Сергејом Лавровим.

„Звао сам и представнике неких других амбасада, неки су се јавили, неки не. Србија од рада својих тужилачких одлука и рада органа неће да се стиди. Данас је велика победа злочинаца, оних који су могли да чине најстрашнија недела за које модерни свет показује да је било могуће да их почине“, навео је премијер.

„Наша је обавеза због жртава, због силованих жена, убијених, бачених у реку да се не предајемо. Нећемо одустати“, додао је он.

Како каже, реч је о „бруталној, најбруталнијој, огољеној сили“.

Оливер Ивановић: Нисмо ни имали илузије да ће судити по правди

Нисмо имали илузије да ће Рамуш Харадинај бити изручен Србији и овим је само потврђено неповерење које Срби с Косова и Метохије имају у међународну правду, изјавио је данас лидер грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда” Оливер Ивановић.

Ивановић за Танјуг каже да том одлуком нису изненађени ни Срби са КиМ, јер, како наводи, нико није веровао да ће се судити по правди.

„Видели смо Хашки трибунал како делује и закључили да је то још једна политичка организација која има плашт правде, али да заправо не суди по закону, већ по некаквим политичким инструкцијама које су очигледно долазиле све ове године. Немамо ми много амбиција. Ми смо највећи скептици да постоји међународна правда”, рекао је Ивановић.

Нагласивши да лично има много разлога да верује да међународна правда не постоји, примећује истовремено да његов случај и случај харадинаја немају никакве сличности нити се могу поредити.

„Ја немам ама баш никакве везе са тим (са злочинима који ми се стављају на терет), а за њега евидентно постоје докази да је био умешан. Колика је његова умешаност и колики је степен његове кривице то утврђује само суд. Међутим, од почетка нисам имао илузију да ли ће бити изручен Србији или неће”, рекао је Ивановић, уз опаску да су постојале „озбиљне политичке иницијативе и притисци” да се изручење не догоди.

Каже, једноставно је веровао да ће се по старом обичају наћи неко политичко решење.

„У правосудним органима Европе има превише политике и то је једна од мојих разбијених илузија, јер сам некад мислио да они раде искључиво по праву”, рекао је Ивановић.

Лидер Грађанске иницијативе, међутим, уверен је да одлука француског суда неће утицати на живот Срба на Косову и Метохији, да неће бити никаквих промена, али каже и да би постојала опасност да се то претвори у неко организовано насиље против Срба и српских средина јужно од реке Ибар да је одлука била друггачија.

„То нас је и водило у размишљање како ће тај судски процес утицати на нашу безбедност и наш опстанак овде. У оваквом расплету догађаја, који смо сви очекивали, а надали се да ћемо се преварити, ми немамо никакве импликације. Албанци ће се радовати, биће ту мало ватромета и пуцања, али неће се то негативно одразити на стабилност српске заједнице у изолованим срединама”, закључио је Ивановић.

Медијске игре око изручења

Бивши вођа ОВК Рамуш Харадинај ослобођен је на основу преиначене одлуке, по којој је требало да буде изручен Србији, пренела је телевизија „Прва“.

Одлука је, како наводи та телевизија позивајући се на незванична сазнања, образложена тиме да би последице изручења биле веома тешке по Рамуша Харадинаја.

Вест о првобитној одлуци и преиначењу јутрос се појавила на сајту „Јуроњуза“, али је затим повучена.

И „Јуроњуз“ и британска агенција Ројтерс су јутрос под ознаком „хитно“ пренели информацију да ће Рамуш Харадинај бити изручен Србији.

„Француски суд је одобрио изручење бившег премијера Косова Рамуша Харадинаја Србији, где је оптужен за ратне злочине“, стајало је у првобитној информацији коју је „Јуроњуз“ пренео око 10 часова јутрос.

Сат времена касније, „Јуроњуз“ је, такође под ознаком „хитно“, кориговао исту вест.

„Корекција: Француски суд је одбио да изручи бившег премијера Косова Рамуша Харадинаја Србији, где је оптужен за ратне злочине“, наведено је на сајту.

Првобитна вест је скинута, али је остала у меморији паметних телефона као нотификација.

Ројтерс је емитовао тај „флеш“ 10 минута од почетка заседања суда, у 9.00 сати, а потом и целу информацију да ће Харадинај бити изручен Србији, да би након неколико минута уследила исправка.

Суд у Колмару је, иначе, одлучио да Харадинаја не изручи Србији. Исправљену дужу верзију вести британска агенција је емитовала тек у 9.35.

Тачи: Ослобађање Харадинаја је добра вест за Косово

ПРИШТИНА – Косовски председник Хашим Тачи оценио је да је одлука француског суда о ослобађању лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја добра вест за Косово.

У првој реакцији на ову одлуку Тачи је на Фејсбук профилу написао да је ова одлука доказ неправедних оптужби Србије према припадницима ОВК.

„Пресуда суда у Колмару да се господин Харадинај враћа на Косово је добра вест за његову породицу, сараднике и све грађане Косова. Још једном је доказано да су оптужбе Србије против Ослободилачке војске Косова неправедне и противне демократским принципима”, написао је Тачи.

Славље на улицама Приштине

ПРИШТИНА – Ослобађање опозиционог лидера и бившег косовског премијера од одговорности за ратне злочине над Србима од француског суда у Колмару дочекана је у Приштини са ватрометом и пуцњавом.

Грађани Приштине славе ослобађајућу пресуду за Харадинаја, а на приштинским улицама ођекују пуцњи.

Апелациони суд у Колмару у Француској данас је одбацио захтев за изручење Харадинаја Србији.

Харадинај је ухапшен на граници Швајцарске и Француске 4. јануара.

Србија га потражује због ратних злочина почињених над Србима на Косову.

Дрецун: Одлука суда охрабриће екстремисте

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун сматра да је одлука француског суда којом се одбија изручење Рамуша Харадинаја Србији политичка, а не правна, те да ће као таква охрабрити екстремисте међу Албанцима на КИМ.

„Упркос необоривим доказима које је Србија поднела, суд је донео ослобађајућу одуку. Евидентно је да је све са правног отишло на политички терен и то је крајње неприхватљиво, није добро и потпуно је погрешна одлука”, рекао је Дрецун Танјугу.

Он каже да се Француска на овај начин сврстала у ред оних држава које дискриминишу жртве када су у питању сукоби на КиМ и оних који селективно прилазе кажњавању починилаца најтежих ратних злочина.

„Сем тога мислим да ће ова одлука имати веома негативан утицај на догађаје на самом КиМ зато што ће охрабрити екстремисте међу Албанцима да спроводе додатно насиље над Србима”, навео еј Дрецун.

Њега, како је навео, посебно забрињава апсолутна неспремност свих Албанаца, и на КиМ и у Албанији, да се суоче са злочинима које је терористичка ОВК починила и да их осуде.

„Они Харадинаја славе као хероја и тиме шаљу јасну поруку Србима да нису добродошли на Космету и тиме се затвара пут ка изградњи једног стабилног процеса помирења Срба и Албанаца”, сматра Дрецун.

Он је додао да му се чини да је цела прича око Харадинаја „добро смишљена политичка игра између оних који су били на челу терористичке ОВК, а превасходно Тачија и Харадинаја”.

Напомињући да је упозоравао да постоји опасност од оваквог сценарија, Дрецун сматра да ће Харадинај сада бити нека врста националног хероја.

Рама на Фејсбуку – Рамуш се опет појављује као победник у Приштини

ТИРАНА – Албански премијер Еди Рама пожелео је добродошлицу лидеру АБК Рамушу Харадинају из француског града Колмара, након што је он одлуком суда ослобођен за злочине над Србима.

„Рамуш се поново појављује као наш победник у Приштини. Поносан сам на Ослободилачку војску Косова. Боље икад него никад“, навео је Рама на свом Фејсбук профилу.

„Влада“ Косова – Српске потернице су незаконите

ПРИШТИНА – „Влада“ тзв. Косова поздравила је одлуку француског суда да Рамуша Харадинаја ослободи одговорности за ратни злочин над Србима и сматра да је српска потерница, била незаконита и неоправдана.

Такође, саопштила је да сматра да је одлука француског суда „потврда да је право на страни Харадинаја“.

„Српске потернице против Харадинаја и других бораца ОВК су политичке“, наводи се у саопштењу.

Честитајући грађанима Косова на ослобађајућој пресуди и победи над, како се тврди, манипулативним напорима српске државе, влада „изражава своју трајну опредељеност да уложи максималне напоре за спречавање таквих облика неправде од Србије убудуће“

 


Извор: Агенција

Оставите коментар

Оставите коментар на Харадинај слободан

* Обавезна поља