eu-slagalicaБРИСЕЛ – Упркос похвалама из Брисела и Берлина за напоре Србије на путу ка ЕУ, преговори о придруживању наше земље Европској унији готово извесно ће почети, као што је и планирано, у јануару, сазнаје Танјуг из европских извора у Бриселу. „Постоји теоретска шанса да Савет ЕУ на самиту у октобру одлучи да преговори почну раније, али вероватноћа да се то деси заиста је минимална”, рекао је Танјугу функционер Европске уније који је желео да остане анониман.

Он је тиме одговорио на спекулације да Немачка одустаје од тврде политике према Србији, те да би – због напретка постигнутог у дијалогу Београда и Приштине, који је пре неки дан званично похвалила висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон – преговори могли бити отворени већ ове године.

У Бриселу кажу да динамика отварања преговора није условљена политичким отпором придруживању Србије, који је заиста смањен, већ процедуралним разлозима и преокупираношћу европских институција ситуацијом у Сирији.

Европска комисија поднеће средином октобра редован извештај о напретку Србије у европским интеграцијама, али Танјугови бриселски саговорници кажу да шефови држава и влада, који ће се крајем тог месеца окупити на самиту у Бриселу, готово извесно неће тада званично расправљати о темама везаним за проширење. „Сви чекају да виде како ће изгледати нова немачка влада, која до краја октобра готово сигурно неће бити оформљена, а још је важнијекако ће протећи новембарски локални избори на Косову”, указао је функционер ЕУ.

Он је подсетио и да Савет ЕУ традиционално расправља о питањима проширења на децембарским самитима, тако да ће прва међудржавна конференција којом се званично отварају преговори са Србијом највероватније бити одржана у јануару.

Аналитичарка Европске иницијативе за стабилност Александра Стиглмајер каже да, упркос неким најавама у београдској штампи, нема никаквих знакова да се Немачка спрема да промени политику према Србији. „Напротив, од својих саговорника добијам стална уверавања да ће Берлин наставити да инсистира на строгом поштовању свих критеријума за отварање преговора, можда још тврђе него раније”, каже она за Танјуг, додајући да се то односи не само на проблем Косова, него и на борбу против корупције и организованог криминала.

Стиглмајер указује и да су све спекулације о заокрету у немачкој спољној политици преурањене, с обзиром на то да је изборна кампања у тој земљи још у току. „И поред свих напора које Београд улаже, јануар и даље остаје најизгледнији датум за отварање преговора”, тврди она.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Хладне облоге из Брисела

* Обавезна поља