er-srbijaБЕОГРАД – Продаја Јат ервејза Етихаду из Уједињених Арапских Емирата могла би да доведе до тога да српски авио-превозник остане без права да лети у европске земље, сазнаје Данас. Европска комисија је о томе још 2. августа обавестила српски Директорат за цивилно ваздухопловство, указујући на то да је ефективно управљање Јатом, односно новом компанијом Ер Србија, супротно ЕЦАА споразуму о Заједничком ваздухопловном подручју Европске уније са околним земљама, чији је Србија потписник.

Према ЕЦАА правилима, авио-превозници у земљама чланицама не смеју бити у већинском власништву компанија из земаља које нису чланице ЕЦАА споразума, нити се управљање њима сме поверити таквим компанијама. У случају Јата први услов је испуњен, пошто Етихад преузима само 49 одсто власништва, али други, према наводима Европске комисије, није, јер је менаџмент над Ер Србијом пребачен у руке Етихада у наредних пет година.

Уколико би Аир Сербиа биле одузете привилегије које сада ужива по основу ЕЦАА споразума, то значи да српски авиони не би могли слободно да лете ка европским дестинацијама, већ би Ер Србија морала да тражи посебне дозволе од сваке земље у коју жели да лети и та дозвола би у сваком тренутку могла да јој буде ускраћена.

Данас је о свему овоме поставио детаљна питања руководству Ер Србије, које није сматрало за потребно да на њих одговори.

„Нема коментара на ваша питања“, било је све што су у Ер Србија одговорили.

Ни у Директорату за цивилно ваздухопловство јуче нису имали коментар, јер је директор Милан Живановић био на путу, али су обећали да ће саопштење о овом проблему издати данас. У формулисање одговора на медијска питања укључен је, према незваничним информацијама, и кабинет првог потпредседника Владе Александра Вучића.

Како незванично сазнајемо, Директорат је послао одговор Европској комисији у покушају да увери европске ваздухопловне власти да проблема нема и српски званичници верују да су у томе успели, тако да „проблем који је постојао, сада више не постоји“. Ипак, из Комисије није стигао одговор који би указивао да се они слажу са српским тумачењем прописа.

„Пажњу ове комисије недавно је привукла информација у штампи сходно којој се Етихад спрема да стекне 49 одсто власничког капитала у Јату. Поред тога очекује се да ће Етихад да преузме контролу управљања у Јат ервејзу… Учешће Етихада од 49 одсто у Јату је у складу са ЕЦАА уговором… Ово не би могао да буде случај када је у питању ефективна контрола Јата, која ће очигледно бити у рукама државе која није чланица ЕЦАА. Таква ситуација би била у контрадикцији са наведеном регулативом, што значи да Србија не би била у стању да се усаглашава са одредбама ЕЦАА уговора све док правила за контролу управљања Јатом не би била промењена или његова лиценца опозвана“, наводи се у писму које су из Европске комисије послали Директорату за цивилно ваздухопловство.

Комисија је о овом проблему први пут обавестила Директорат још 2011. године када је припреман међународни тендер за продају Јата и тада је прецизирано да би Јат доспео у прекршај ЕЦАА споразума „најкасније на крају другог прелазног периода, када би његова лиценца морала да буде повучена“.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Хоће ли Ер-Србија моћи да лети у ЕУ?

* Обавезна поља