vucic-pretnja-01Премијер и лидер Српске напредне странке Александар Вучић рекао је синоћ да Војислав Шешељ неће бити хапшен на препад. „Ако мислите да ће неко некога да хапси на препад, е па неће”, рекао је Вучић после завршетка седнице Председништва СНС-а. Он је истакао да се са Шешељем није разговарало о његовом добровољном одласку у Хаг и да Влада Србије још чека документацију из Хашког трибунала, јер досад није добила ништа.

Вучић је казао да Србија брине о сваком свом грађанину, па ће „водити рачуна и о господину Шешељу”. Одговарајући на новинарско питање да ли се знају детаљи здравственог стања лидера српских радикала, Вучић је одговорио: „Нисам лекар, нису ми давали на увид његов медицински картон, нити сам га тражио, јер то није фер, али су холандски лекари рекли да је болестан. Како сад могу кажу да није болестан? У сваком случају, мој је посао и обавеза да водим рачуна о сваком грађанину, па и о господину Шешељу, и тако ћу и да се понашам.”

Премијер је казао да влада чека да види шта је жалбено веће Хашког трибунала закључило да би видела шта траже и додао: „Сећате се да су га они спаковали и послали нам га. Прво су тражили да га шпијунирамо, да видимо где ће да једе, да спава… Ми смо рекли да пристајемо на све оно што се они договоре са господином Шешељем. Он то није прихватио, па су га пустили без икаквих услова, осим да не сме да има пасош. И он нема пасош. Сад ћемо да видимо шта је то ново што од нас траже.”

Лидер напредњака је поновио да је циљ одлуке Хашког трибунала да се Шешељ привремено пусти на слободу био рушење рејтинга Владе Србије и Српске напредне странке.  Вучић је казао да је само Александар Вулин погодио шта се збива и додао: „Само је Вулин схватио да су имали за циљ рушење владе и њеног рејтинга и СНС-а и ништа више. Не знам како је он то погодио, али је погодио. Или је имао неку информацију коју ја нисам, или је паметнији од мене, не знам.” На питање новинара ко су „они”, Вучић је одговорио: „Мислим на Хаг и њихове помагаче, а нисам паметан да кажем ко су они. Ето, признајем.”

На новинарско питање да ли би Шешељ могао да избегне хапшење због здравственог стања, Вучић је рекао да не може ништа да каже јер још ништа није стигло из Хага.

Било је питања и о утицају Шешеља на рејтинг СНС-а, а Вучић је одговорио: „Када је Шешељ требало да се врати из Хага, неки од вас су твитовали да ћу ја, кад он слети у Београд, бити у Зимбабвеу. Ето, нисам у Зимбабвеу. Кад сам видео истраживања од пре два дана, верујте, видео сам да сам далеко од Зимбабвеа, мада је то лепа земља.”

Вучић је рекао да је Србија конкуренција многим земљама у региону и на европском тржишту и додао: „Многи су мислили да реформе у нашој земљи неће успети. Нису случајни притисци на различите начине.” Лидер напредњака је закључио: „Овде је у питању то да ли можете неку земљу да понижавате или не можете, није у питању господин Шешељ.”

Вучић: Вулин да одговори Милановићу, не желим на томе поене

Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас да је његов посао да гради добре односе с Хрватском, а не да их руши, те да очекује да министар Александар Вулин одговир хрватском премијеру на његов коментар одлуке Хага о враћању лидера радикала у притвор.

„Очекујем да Вулин одговори хрватском премијеру Зорану Милановићу. Ја не волим да одговорим никоме у региону, не зато што смо слаби већ зато што смо снажни. Не желим да добијам овде поене на тај начин. Мој је посао да водим државу и градим добре односе са Хрватском а не да их рушим”, рекао је Вучић.

Хрватски премијер Зоран Милановић изјавио је данас у Загребу да одлука Хашког трибунала да лидер радикала Војислав Шешељ мора да се врати у Хаг неће дестабилизовати регион и да је несхватљива изјава да је то удар на премијера Србије Александра Вучића.

„Хрватску сигурно неће дестабилизовати, ако је Хрватска уопште део региона, а Србија ће сада показати да ли је права демократија или заиста зависи о таквим хировима”, рекао је Милановић.

ivica-dacic-foto-trojkars_f_0Дачић – Србија ће тек одлучивати о хапшењу Шешеља

БЕОГРАД – Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио данас да ће влада тек одлучивати да ли ће ухапсити лидера радикала Војислава Шешеља уколико се оглуши о захтев Хашког трибунала да се врати у притвор у Холандији.

Дачић је подсетио да је Шешељево пуштање на слободу била ствар његовог личног договора са хашким Трибуналом, без консултација са српском владом.

Према његовим речима, уколико је у одлуци Хага да се Шешељ врати у притвор „постојала некаква намера”, онда је она уперен ка политичкој дестабилизацији српске владе.

„Влада Србије је политички стабилна и има свој реформски пут, своје јасно зацртане циљеве у односу на ЕУ, на регион и на Русију”, истакао је шеф српске дипломатије гостујући на Тв Б92.

„Овим се Србија директно увлачи у одлуке у којима апсолутно није учествовала”, подвукао је потпредседник владе и оценио да је пуштање лидера радикала на слободу био директан договор Хашког трибунала и Шешеља.

Говорећи о односу ЕУ према Србији, када је реч о санкцијама према Русији, Дачић је подвукао да у овом моменту не постоји никакав правни механизам који би Србију натерао да уведе санкције Русији и указао да не постоји никакав притисак на Србију да промени став, поготово што је тренутно председавајућа ОЕБС-у.

Када је реч о најављеној реконструкцији Владе Србије, Дачић је рекао да су СПС и СНС као коалициони партнери у влади до сада имали коректан однос и да су сагласни о суштинским питањима у вођењу политике.

Дачић је рекао да лично ништа не замера премијеру Србије Александру Вучићу, „јер он (Вучић) може да каже све и ту нема злонамерности”.

Он је оценио да у политичком односу унутар владајуће коалиције не треба инсистирати на томе „да ли ту неко некога воли или мрзи”.

„Мислим да смо имали коректан однос, мање или више, осим проблема на том персоналном плану, а све друго је мање важно”, рекао је лидер социјалиста.


Извор: Политика, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић и Вучић и хапшењу Шешеља

* Обавезна поља