toma-nikolic 4Шеф српске дипломатије чека Вучића да се сутра врати са пута и саопшти му шта је одлучио; *Ивица Дачић: Русија може да нас подржи, а не мора *Одлука Вучића о одласку у Сребреницу 11. јула биће саопштена до доласка Ангеле Меркел у Београд

„Не мислимо баш ништа добро о резолуцији о Сребреници која се припрема за усвајање у УН, од мотива, преко садржаја и порука нама, које се желе постићи, све до јасних упозорења, опет нама, а не онима који су кроз целу историју чинили геноцид на туђим, на пример Белгија, па и на својим територијама, рецимо, Немачка и Турска. Та ужасна појава, ужас који се догодио у Сребреници је толико политизован да изазива мучнину“, истичу за Данас саговорници са Андрићевог венца, из кабинета председника Србије Томислава Николића, упитани какав је став председника о резолуцији о сребреничком геноциду која се припрема за усвајање у УН, 7. јула.

Они напомињу да „Сребреница није изолована појава, десила се у грађанском рату, после бројних покоља српског цивилног становништва у околини те исте Сребренице“.

„Србија треба да тражи подршку Русије у Савету безбедности УН да блокира усвајање те резолуције. И то обавезно, не само од Русије, треба свима у СБ УН објаснити да злочини ове врсте нису наша измишљотина, да су се бар осврнули на нацисте и усташе, на први геноцид у историји, на Јермене, о чему се двадесетак западноевропских парламената изјашњавало, и ништа, само Сребреница и једна пресуда Крстићу“, категорични су у кабинету председника Николића.

Потпредседник Владе Србије и шеф дипломатије Ивица Дачић није сигуран да ли би Русија подржала став Србије поводом резолуције о Сребреници коју Велика Британија припрема за Савет безбедности Уједињених нација, уочи обележавања двадесет година од сребреничког геноцида. На питање Данаса да ли би Русија одлучила да не уложи вето у случају да Србија подржи тај текст, или би га уложила, ако Србија не буде стала иза резолуције, Ивица Дачић је одговорио: „Русија може да нас подржи у нашој одлуци, али не мора“.

На питање којој је он одлуци ближи – подршци текста резолуције, или одбацивању, Дачић је рекао да не зависи све само од њега.

„Када се премијер Александар Вучић сутра буде вратио из Осла, рећи ће шта је одлучио и шта ћемо радити“, истакао је Дачић за наш лист.

Он је поновио да Србију нико ништа ни не пита у вези са резолуцијом, односно да се питају само „чланице Савета безбедности УН“.

Према наводима Данасових саговорника из Владе Србије, премијер Србије ће коначну одлуку у вези са резолуцијом о Сребреници донети до краја ове недеље. Он је јуче боравио у Швајцарској, земљи у којој је ухапшен Насер Орић, по потерници Србије. На питање Данаса да ли ће током посете Швајцарској бити тема Насер Орић, с обзиром на то да је његово хапшење оштро критиковано у Босни и Херцеговини, што је резултирало отказивањем посете председника Томислава Николића Сарајеву, али и речима недобродошлице Вучићу на комеморацију у Поточарима, 11. јула, саговорници Данаса дали су одречан одговор.

„Посета премијера Србије Швајцарској нема везе са Насером Орићем. Овде смо на економском форуму и обилазимо школе где је уведен систем дуалног образовања“, напомињу саговорници Данаса.

Како сазнајемо, одлука Србије у вези са резолуцијом о Сребреници неће бити саопштена када и одлука о томе да ли ће Вучић бити присутан на обележавању 20 година од геноцида у Сребреници.

„Та одлука ће бити свакако донета до посете немачке канцеларке Ангеле Меркел, 7. јула“, истичу за Данас у Влади Србије.

Како је Данасу речено у седишту УН у Њујорку, још није утврђено да ли ће текст резолуције бити пред Саветом безбедности или Генералном скупштином УН.

„У Савету безбедности стални чланови (Русија, Кина, Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и Француска) имају право вета и могу блокирати усвајање било које одлуке, док у Генералној скупштини већина одлучује. Само одлуке Савета безбедности су обавезујуће за све државе чланице“, истичу за Данас у УН.

С друге стране, из Русије стижу сигнали јасног противљења тексту резолуције, иако став Србије још није ни саопштен.

„Запад резолуцијом о Сребреници жели да сигнализира да може да покрене механизме који могу бити удар на ауторитет и имиџ Србије јер није увела санкције Русији“, истакао је шеф Одбора за иностране послове Државне думе Савета Руске Федерације у Србији Алексеј Пушков. Он је додао да је то и покушај да се Србија завади са муслиманским народима и указао да није неопходно да се тај документ усвоји, уз образложење да би од његовог доношења било више штете него користи. Пушков је на предавању о актуелним спољнополитичким питањима на Универзитету Карић истакао да у Сребреници није био геноцид и упитао зашто се онда остали случајеви сличних злочина на територији Европе не разматрају на тај начин. Као пример навео је страдање становника у Украјини истакавши да је живот тамо изгубило 6.500 људи.

У нацрту резолуције Велике Британије о Сребреници, чији текст објављује српска и босанска штампа, осуђује се свако порицање геноцида у Сребреници. На цланице УН се апелује да лекције о оваквим злочинима уђу у школске уџбенике.

„У Нацрту резолуције о Сребреници пише да се на најстрожији начин осуђује геноцид, насиље, кршење људских права и међународног хуманитарног права, те геноцид у Сребреници. Важан је податак и да се Резолуцијом осуђује свако негирање геноцида“, преноси босански портал Klix.ba.

„Позивају се државе чланице да развију образовни програм који ће образовати будуће генерације лекцијама наученим из претходних геноцида, ратних злочина, етничког чишћења и злочина против човечности, како би се спречило њихово понављање“, наводи се у нацрту резолуције који преноси портал. „Резолуцијом се изражава и саосећање са жртвама на свим странама у конфликту у Босни и Херцеговини и њиховим породицама, те се позивају државе чланице да наставе са осигуравањем правде и пружања подршке преживелима и то пре свега жртвама сексуалног злостављања.

Државе се позивају да спрече и боре се против геноцида и кршења међународног права, те да заштите становнике од геноцида, ратних злочина, етничког чишћења и злочина против човечности.

Такође, „поздрављају се истраге и изручења оптужених за геноцид у Сребреници, а подвлачи се и фундаментална важност помирења базирана на дијалогу у БиХ“.

Додик: Тразицу вето од Лаврова

Председник РС Милорад Додик најавио је да ће се 18. јуна у Санкт Петербургу сусрести с руским шефом дипломатије Сергејом Лавровом, од којег ће затражити да Русија стави вето на усвајање резолуције о Сребреници у Савету безбедности, преноси штампа. Ивица Дачић раније је најавио за Данас да ће средином јуна путовати такође у Санкт Петербург.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Хоће ли Николић тражити вето?

* Обавезна поља