podemosКао у најбољим данима „шпанског пролећа”, мадридски трг Врата сунца био је у прошлу суботу испуњен. Више од сто хиљада ентузијаста одазвали су се позиву Подемоса и дошли на „митинг за промене”.

На истом том месту рођен је пре четири године покрет индигнадоса, када су незадовољници окупирали трг и тражили да се демократија врати у народ, да политички представници почну да спроводе програме на основу којих су изабрани, а да престану да раде по диктату олигарха, финансијских моћника и Брисела. Из масовног покрета незадовољника није тада почело ни шпанско ни европско пролеће, како су многи најављивали, али је тек пре годину дана створена партија Подемос, која обећава да ће на овогодишњим изборима разбити политичке касте и демократију вратити изворним принципима.

Да ли из страха да ће и овога пута наде бити изневерене или због стварне опасности да је Шпанија најподложнија зарази грчким вирусом, тек медији на Иберијском полуострву утркују се у лову на грешке нове странке, која је по популарности надмашила традиционалну левицу и владајућу партију десног центра. Лидера партије Подемос Пабла Иглесијаса и његову групу академских професора оптужују да демагошким крилатицама обмањују народ.

Највише се полемише око плата пет европосланика Подемоса. На мети су људи из најужег руководства: Ињиго Ерехон, лидер покрета „Млади без будућности”, Хуан Карлос Монедеро, незаобилазни организатор локалних народних скупштина или кругова, и сам Иглесијас. За њега се тврди да је део новца који одваја од своје европосланичке плате уложио у продуцентску кућу која емитује његов политички ток шоу. Иглесијаса медији терете да је приказао како је тонепрофитнаорганизација и тако избегао плаћање пореза.

Шта је ту тачно, а шта не, тешко је разлучити. Извесно је да је Подемос обећао ће се њихових пет посланика у Европском парламенту одрећи две трећине своје плате. Али када је после избора у јуну дошло до прве исплате, рачуноводство ЕУ је одбило да им смањи плату. Зато се сада две трећине њихових зарада стечених у Бриселу и Стразбурупреливају у посебан фонд, одакле се финансирају невладине организације које помажу угроженима у Шпанији.

Ињигу Ерехону медији спочитавају то што прима две плате: једну на универзитету Малаге, где би требало да за месечна примања од 1.800 евра ради 40 часова недељно, и другу за партијски рад у Мадриду.

Најубојитије су оптужбе против Хуана Карлоса Монедера, кандидата Подемоса за градоначелника Мадрида на предстојећим локалним изборима.Монедера оптужују да је недавно примио 400.000 евра од „једне стране фирме”.

Монедеро је познати економиста и политиколог, аутор неколико књига, па је пре неку годину израдио пројекат за владе Никарагве, Венецуеле, Боливије и Еквадора о томе како да избегну долар као средство плаћањаи да за међусобну трговинску размену употребе некуфиктивну валуту.

И њему се, као и целокупном руководству, замера што је подлегао утицају левичарског популизма у Латинској Америци, тачније утицају боливарског социјализма Уга Чавеса.

Монедеро је заиста био саветник Владе Венецуеле од 2005. до 2010. Покојног председника Уга Чавеса хвалио је због његове борбе против неолиберализма и напора за повезивање и интеграцију латиноамеричких земаља. Истовремено, Монедеро је бранио Боливарску револуцију, иако његова одбрана није била лишена критика на нека решења која је примењивао Чавес. Покојног лидера боливарског социјализма ценио је зато што је успео да се одупре медијској пропаганди из САД и што је повео свој медијски рат, у чему је имао успеха.

Од успеха Подемоса страхује посебно етаблирана левица у Шпанији, коју Иглесијасева група назива политичком кастом.

Мадридски „Паис”, наклоњен опозиционим социјалистима, последњих недеља доноси велики број колумни у којима упозорава на демагогију и популизам Подемоса. Уместошпанског пролећа, песимисти предвиђају да би нова партија могла да одузме велики број гласача социјалистима. Ако Подемос не успе да освоји довољан број гласова, то би, тврде они, на власт опет довело Народну партију. Оптужбе да врх Подемоса није имун на корупцију, свакако им не иду у прилог.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Хоће ли Подемос освојити Шпанију

* Обавезна поља