Хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман најавио је у Приштини да ће његова земља на КиМ формирати војни камп ради веће безбедности, нагласивши и подршку дијалогу са Београдом и укидању виза ЕУ за косовске житеље.

“Подржавамо билатерални дијалог између Косова и Србије и надамо се да ће решење бити пронађено, рекао је Гордан Грлић Радман на заједничкој конференцији за новинаре с косовском министарком Доником Грвалом.

Истакао је да је Хрватска против сваке промене граница у источној Европи.

“Одлучили смо да на Косову поставимо војни камп који ће допринети стабилности. Хрватска је недавно донела одлуку о повећању свог војног контингента у оквиру мировне НАТО операције на Косову – Кфор, а операција Кфора има посебан значај за Хрватску, јер се налази у нашем непосредном суседству што може да има посебне импликације на стабилност целе регије”, навео је Радман.

Изразио је наду да ће дијалог Београда и Приштине бити настављен у јуну, и пренео очекивање да ће једнострану независност Косова признати и земље које то нису учиниле.

“Република Хрватска даје пуну подршку либерализацији визног режима. Не смемо да заборавимо чињеницу да је Хрватска међу првим земљама признала независност Косова. Дали смо велику подршку Косову да уђе у регионалне и међународне организације. Одлучили смо да на Косову поставимо војни камп који ће допринети стабилности”, рекао је Радман.

Додао је да су “Хрватска и Косово традиционално две пријатељске земље које имају веома добре односе”, и открио да је Хрватска обезбедила 10.000 вакцина против COVID-19 за становнике на КиМ.

Доника Грвала је рекла да је Хрватска подржавала Косово и пре после једнострано проглашене независности и да је подршка настављена у каснијим фазама развоја.

“Разговарали смо и о спољнополитичким приоритетима Косова и евроатлантским интеграцијама и потреби да имамо континуиране консултације са хрватском државом, како бисмо имали користи од хрватског знања и искуства”, додала је Грвала.

Хрватски министар се касније у Приштини састао са косовском председницом Вјосом Османи а онда и с премијером Аљбином Куртијем.

Османи је пренела хрватском министру да процес дијалога са Београдом не би требало да буде повезан с либерализацијом виза, јер је према њеним речима Приштина већ испунила критеријуме за либерализацију визног режима, упркос чињеници да је било двоструко више критеријума од осталих земаља.

Гордан Грлић Радман и Доника Грвала у Приштини – Фото: Анадолија

Вучић: Примили смо поруку

Србија жели да има добре и коректне односе са свима у окружењу, а поступци и изјаве из Хрватске нису израз поштовања према Републици Србији, поручио је председник Александар Вучић поводом најава Хрватске да ће направити војни камп на Косову и Метохији.

Александар Вучић је запитао зашто је некоме потребно да се хвали и да учествују на такав начин.

“Могли су да одбију Кфор, али су са намером донели такву одлуку да би додатно унизили Србију. Примили смо поруку и разумели”, истакао је Вучић након обиласка мобилног пункт за вакцинацију у селу Звечка код Обреновца поводом најаве хрватског министра спољних послова Гордана Грлића Радмана да ће његова земља на КиМ формирати војни камп.

Србима на Косову и Метохији који су због овога забринути, поручио је да се не брину и да ће за неколико дана ићи у Брисел где ће разговарати са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, јер, како истиче, желимо да избегнемо сукобе и сачувамо мир.

“Сви они који мисле да ће бити нових Олуја, нових погрома и протеривања живља, моја порука и гаранција је да се то неће десити”, истакао је председник Србије, додајући да су сви они јаки, али да то што су планирали неће да се догоди.

Он је указао и да Хрватска иако је признала независност Косова не може да се прави да не зна шта Србија мисли о КиМ, да се прави да не зна да је то наша територија и да на њој живи велики број Срба који имају сећање на страдања у прошлости.

“Не може нико да вас унизи, већ можете само сами ако се недолично понашате”, додао је председник.

Вучић је навео и да ће порука сутра бити послата и из Градине где ће се обележавати пробој и страдање српских жртава у Јасеновцу, као и победа над нацизмом у Другом светском рату.

Александар Вучић и Александар Вулин у обиласку касарне Војске Србије – Фото: Снимак екрана/YouTube

Вулин: О саставу КФОР-а одлучује Савет безбедности

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин изјавио је данас да се о томе да ли ће нека земља послати војнике на Косово и колико ће тих војника бити у оквиру Кфора одлучује искључиво у складу с Резолуцијом 1244.

Вулин је таквом изјавом реаговао на најаву хрватског министра иностраних послова Гордана Грлића Радмана да ће “Хрватска поставити војни камп на Косову”,

„Да ли и колико војника Хрватска или нека друга земља може да има у оквиру Кфора, одлучује се у складу с принципима одређеним Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, а не договором ‘браће по оружју’”, одговорио је Вулин на молбу Косово онлајна да прокоментарише најаву шефа хрватске дипломатије и његову изјаву да се Хрватска противи било каквој промјени граница у источној Европи.

Вулин је додао да не сумња “да би Радман волео да може да распореди окупационе снаге на простору Србије, али за то ће му требати много више од оног што с Куртијем може да смисли”.

Вулин наводи и да када “министар државе настале разбијањем СФРЈ, а пре тога Краљевине Југославије, прича о неповредивости граница онда је јасно да се границе не смеју мењати само ако би водиле уједињењу Срба”.

“Лицемерје с којим о неповредивости граница говоре сепаратисти може се поредити само с онима који траже да викар усташке војске Алојзије Степинац буде светац због отпора усташама. Остаје још само да нам се објасни зашто је могуће мењати границе 1941, 1991, 2008. године, а после тога није и како је цепање Србије допринос миру, а уједињење Срба претња стабилности”, изјавио је министар Вулин.


Извор: РТС/Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Хрватска најавила веће војно присуство на Косову

* Обавезна поља