ЗАГРЕБ — Министарство спољних и европских послова Хрватске упутило је дипломатску ноту Амбасади Србије у Загребу.

Хрватска нотом изражава дубоко незадовољство због изјава првог потпредседника Владе и министра спољних послова Србије Ивице Дачића на недавном отварању изложбе „Јасеновац-право на незаборав“ у седишту УН у Њујорку.

„У ноти се истиче да су изјаве министра Дачића у УН показале да Република Србија наставља са злоупотребом и манипулисањем жртвама Јасеновца у дневнополитичке сврхе“, наводи се у саопштењу службе за односе с јавношћу хрватског Министарства.

У ноти се, како се истиче у саопштењу, упозорава да такве „неистините и увредљиве изјаве упућене Републици Хрватској и њеним функционерима доводе у сумњу искреност декларативних ставова Србије о жељи за помирењем и изградњом добросуседских односа“.

Дачић је рекао, на отварању изложбе, да је потребно јавно осудити сваку врсту историјског ревизионизма који негира злочине почињене у Другом светском рату и указао да логор Јасеновац мора остати као један од најзначајних симбола страдања Срба, Јевреја, Рома и антифашиста тог времена.

Он је, како је саопштило Министарство спољних послова Србије, рекао да питање меморијализације логора Јасеновац до данас није решено на примерен начин, а да је један од разлога што су усташки логорски објекти систематски уништени, док су нацистички логори очувани и од њих су створена места сећања и едукације, док уз то никада нису извршена ни свеобухватна истраживања.

Изложба у УН отворена је поводом Међународног дана сећања на Холокауст 27. јануара, који су прогласиле УН у знак сећања на дан ослобођења Аушвица.

Дачић – Хрватска нота врхунац лицемерја и безобразлука

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је, поводом ноте коју је Хрватска упутила Србији због његових изјава у УН о Јасеновцу, да је запрепаштен таквим лицемерјем и безобразлуком.

„Пошто су они послали телефаксом ту ноту, ја ћу им послати препорученом поштом имена и презимена 20.000 деце убијених у Јасеновцу и другим концентрационим логорима. Барем би требало да ћуте из почасти и сећања на те жртве“, истакао је Дачић.

Он је додао да је изложбу о Јасеновцу, која је постављена у УН, требало да организује Хрватска, а не Србија, те да она није уперена против Хрватске, већ против злочинаца и оних који правдају злочине, преносе београдски медији.

 

„Просто не могу да верујем да се неко још љути и да ми треба да се извињавамо што смо организовали изложбу о томе како су нас клали и убијали. То је стварно врхунац лицемерја и безобразлука“, истакао је Дачић.

Он је додао да је спреман да поднесе све консеквенце, ако то подразумева нарушавање односа Србије и Хрватске, али да сматра да је историјски важно за српски народ да се истина о Јасеновцу чула у УН.

Дачић је истакао да у свом говору није изнео лажне чињенице и податке већ да је рекао да је то једини логор у Европи који није био под Хитлеровом Немачком већ под усташама и да су тамо људи убијани на најсвирепији начин.

Према његовим речима, систем убијања у концентрационим логорима под контролом Немаца био је другачији – путем гасних комора, док је у Јасеновцу постојало такмичење чувара ко ће колико заклати Срба, Јевреја и Рома.

Дачић је напоменуо да је из хрватских извора познато да је током једне ноћи победник заклао 1.360 Срба и то специјално израђеним оруђем за то – „србосјеком“, ножем за клање Срба.

Он је навео да је премијера Хрватске Андреја Пленковића поменуо зато што је он обишао Јад Вашем у Јерусалиму и рекао да је запрепашћен ужасима Холокауста, те да је том приликом поменуо само Јевреје.

„Али, подсетићу да су у Јасеновцу поред Јевреја, пре свега, страдали Срби зато што су били Срби, зато што је званична политика усташког режима била трећину Срба побити, трећину покрстити, а трећину протерати и то је радио и говорио Миле Будак. Колико градова данас у Хрватској има улицу која се по њему зове“, навео је шеф дипломатије Србије.

Дачић је додао да је немогуће да се деси да испред Маутхаузена или Дахауа стоји „хајл Хитлер“ или „зиг хајл“, као што је испред логора у Јасеновцу стајала табла са натписом „За дом спремни“.

Он је навео да није говорио о актуелној Хрватској, већ о НДХ која је била „велика Хрватска, до Земуна, Новог Сада и Шапца“ и запитао „када је то велика Србија уопште постојала“.

„Они и дан данас у сваком говору говоре о великосрпској агресији, а то је била великохрватска агресија, која је обухватала и Босну и Херцеговину и обухватала део Србије. Тамо је живела трећина православног становништва, 1.900.000“, рекао је Дачић.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Хрватска нота и Дачићев одговор

* Обавезна поља