milanovic-migrantiБЕОГРАД – Хрватска је данас у 17 сати одблокирала границу са Србијом и сва путничка и теретна возила пролазе без оптерећења, а одговор Владе Србије и укидање контрамера се очекује на седници заказаној за 21 сат.

Хрватска је, после јасних порука из ЕУ, променила своју „санкцију” због избегличке кризе, уведену у ноћи између недеље и понедељка за теретни саобраћај, а потом и пооштрену забрану уласка свих возила са српским регистрацијама, а привремено чак и грађана са српским пасошем.

Гранични прелази Бајаково и Товарник отворени су за сав промет без икаквих ограничења, саопштило је Министарство унутрашњих послова Хрватске.

Екипа новинске агенције Танјуг прешла је прва, после деблокаде, преко граничног прелаза Товарник са возилом београдске регистрације

„У 17 часова је изрвшена деблокада границе. Сви аутомобили без обзира на регистрације могу ући у Хрватску”, објаснио је министар полиције Ранко Остојић.

Он је навео да је смањен притисак избеглица које долазе из правца Србије.

На граничном прелазу Батровци саобраћај је, такође, отворен у оба смера.

Наша граница је сад потпуно деблокирана, потврдио је министар полиције Србије Небојша Стефановић, који то сматра „великом победом за све грађане Србије”.

„Ми смо се понашали озбиљно и одговорно, а показало се да је Хрватска прекршила и Споразум о стабилизацији и придруживању и друге споразуме”, рекао је Стефановић.

Како јавља извештач Танјуга, нешто после 17 сати, нормализован је саобраћај, односно камиони који су већ скоро недељу дана чекали на српској страни границе, почели су да улазе у Хрватску.

Такође у Хрватску преко тог прелаза улазе и путничка возила са српским регистрацијама.

Са друге стране из правца Хрватске у Србију улазе камиони са српским и осталим таблицама, али, како јављају извештачи Танјуга, нису виђени камиони са хрватским регистрацијама.

Један од бројних камионџија је рекао да је чекао читав дан и да је од хрватских цариника добио потврду да је, што се њих тиче, саобраћај нормализован у оба смера.

Претходно је европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан у Београду апеловао на хрватске власти да отворе границу.

Српски премијер Александар Вучић најавио је раније данас да „оног тренутка када Хрватска одустане од противзаконитих мера, све ствари враћамо у предашње страње”.

Извесно је да су због петодневне блокаде граничних прелаза привреде две земље претрпеле значајне губитке, а висина настале штете тек се процењује.

Вечерас седница Владе Србије

Седница Владе Србије биће одржана вечерас.

Како је саопштила Владина Канцеларија за сарадњу са медијима седница ће бити одржана у 21.00 сат у згради владе.

Како се наводи, седница ће бити отворена за медије.

Дачић: Велики успех Владе Србије

dacic kampanjaУкидање једностране и противправне одлуке хрватске владе о блокади границе са Србијом представља велики успех политике Владе Србије на челу са премијером Александром Вучићем, поручио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

То је, према Дачићевим речима, и велики пораз неодговорне политике Владе Хрватске и њеног премијера Зорана Милановића.

Дачић је изјавио да грађане и привреднике у региону овакав исход може само да радује, јер је начело слободе кретања људи, робе и капитала од кључног значаја за економски развој и стабилност.

Грађане Србије може да радује чињеница да Србија има премијера и Владу који су способни и храбри да доносе најбоље могуће одлуке за Србију и да у томе имају подршку ЕУ и других наших партнера, навео је Дачић у изјави коју је Танјугу проследило Минисарство спољних послова Србије.

„То се по први пут јасно видело после дугог низа година и то најбоље потврђује да је Србија на правом и добром путу”, закључио је Дачић.

МУП Хрватске – Прелати отворени без икаквих ограничења

Гранични прелази Бајаково и Товарник су отворени за саобраћај без икаквих ограничења, саопштио је МУП Хрватске.

Министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић је рекао да је у 17.00 извршена деблокада границе.

„Сви аутомобили без обзира на регистрације могу да уђу у Републику Хрватску, као и камиони. До сада је у Републику Хрватску ушло 60.000 људи, а јутрос је та бројка била 58.000. Притисак избеглица из Србије је смањен“, додао је Остојић.

Гранични прелаз Батровци-Бајаково између Србије и Хрватске отворен је нешто после 17 часова, саопштио је АМСС.

„По информацијама Управе граничне полиције Србије у 17.05 извршена је деблокада граничног прелаза Батровци – Бајаково с Хрватском. Почео је улазак теретних возила у Хрватску. Сва возила, без обзира на регистарске таблице, могу ући у Хрватску“, наводи се у саопштењу.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је додао да је премијер Александар Вучић заказао седницу владе за вечерас у 21 сат, те да очекује да ће се као тачка дневног реда наћи и укидање мера које је Србија донела као одговор на економску агресију Хрватске.

Подсећамо, раније у току дана премијер Хрватске Зоран Милановић рекао је да са сарадницима интензивно разговара да данас или сутра укине мере на граници са Србијом.

“Наша мера на граници (са Србијом) можда је била тврда, али она је била у обрани националних интереса и контроле тока миграната који кроз Србију пролазе без икакве контроле“, рекао је Милановић.

Оваква Милановићева изјава дошла је непосредно након што је из Брисела саопштено да је од Загреба затражено хитно објашњење одлуке о затварању граничних прелаза са Србијом за камионски саобраћај.

Портпаролка високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Маја Коцијанчич изјавила је на конференцији за медије у Бриселу да је то учињено у контексту истраге правне службе Европске комисије о могућем кршењу Споразума о стабилизацији и придруживању од Хрватске, након што је премијер Србије Александар Вучић у писму функционерима ЕУ упозорио да је ССА прекршен.

Осим тога, комесар ЕУ за суседску политику Јоханес Хан апеловао је на Хрватску да промени одлуку о блокади граница за озила са српским регистрацијама.


Извор: Танјуг, Вечерњи лист

Оставите коментар

Оставите коментар на Хрватска отворила границу

* Обавезна поља