hrvatska_brak_referendum2ЗАГРЕБ – Већина гласача је на референдуму у Хрватској, према првим резултатима, одлучила да у Устав уђе одредба према којој је брак заједница жене и мушкарца.

Државна изборна комисија објавила је око 20.15 сати, до кад је обрађено скоро 50 одсто бирачких места, да је на референдуму 65,03 одсто бирача гласало за, а 34,36 одсто против тога да се у Устав уврсти таква дефиниција брака.

Подаци се заснивају на више од 25 одсто обрађених бирачких места, а у наставку вечери се очекују детаљнији подаци.

Западне агенције су пренеле прве резултате са референдума у Хрватској, истичући да се Хрватска изјаснила против истополних бракова.

„Већина Хрвата гласала је на референдуму за забрану геј бракова, што представља велику победу конзервативаца у најновијој чланици Европске уније”, јавио је АП.

Нека бирачка места су била „окићена„ распећима, бројаницама и сликом бившег председника Хрватске Фрање Туђмана.

„Будући да се на овом референдуму Католичка црква јавно сврстала за одређену опцију, сматрам да је неприхватљиво да црквени симболи буду истакнути у просторијама у којима се одржава референдум”, написао је један читалац.

„Туђман надгледа гласање”, написао је други читалац, уз фотографију са једног бирачког места у Загребу.

Како Хина наводи, резултат референдума је обавезујући без обзира на број бирача који изађу на гласање.

Према званичним подацима, до 16 сати изашло је само 26,75 одсто од укупно 3.773.850 бирача, што је за око седам одсто мање од одазива на референдум о уласку Хрватске у ЕУ, прошле године.

Одржавање референдума затражила је иницијатива „У име обитељи” након што је прикупила око 750.000 потписа, а референдуму су се супротставиле организације цивилног друштва.

Ово је први референдум у Хрватској који су иницирали грађани, а трећи од стицања независности.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Хрватска против геј-бракова

* Обавезна поља