Cacak---Infektivno-u-GBЧАЧАК – Милостина Плазинић (89), штићеница дома за старе „Двоје” у Вранићима код Чачка, преминула је у ноћи између суботе и недеље, и то је био четврти смртни случај од 15. априла, кад је у том смештају дошло до тровања храном. Директор Здравственог центра у Чачку др Радослав Милошевић саопштио је јуче да је та „пацијенткиња преминула у санитетском возилу, тако да није жива довезена на Инфективно одељење Градске болнице”. Касно по подне преминула је још једна особа.

– На том Одељењу тренутно имамо шесторо пацијената из дома. Међу њима су и три раднице дома. Оне су у добром општем здравственом стању и очекујемо да ће у понедељак, ако стигну резултати анализа, бити отпуштене на кућно лечење. Остале три пацијенткиње су старије животне доби и две су у нестабилном а једна у стабилном стању. Имамо и три пацијенткиње старије животне доби које су штићенице дома, у нестабилном су стању, и оне су тренутно на Кожном одељењу, али под медицинским надзором лекара и особља Инфективног – казао је др Милошевић.

Он је навео да је у суботу увече било најава да ће из дома у Болницу упутити још двоје пацијената.

– Претпостављамо да се ситуација стабилизује и да ће, можда, још тај пар пацијената бити допремљен у нашу здравствену установу. Али, до овог тренутка, они нису примљени – рекао је директор јуче у подне.

Поред тога, једна штићеница дома прекјуче по подне превезена је са Инфективног одељења чачанске болнице у Градску болницу у Ужицу тако да је јуче на болничком лечењу било укупно девет станара, 18 је изоловано у карантину у самом дому, а од почетка заразе петоро је, нажалост, преминуло.

Пре Милостине Плазинић, 17. априла умрли су штићеници Петар Перишић (88), Софија Вукелић (77) и Стефан Јосић (75).

Од њих петоро, само Перишић није био заражен салмонелом.

Др Милошевић је навео да су „рађене судскомедицинске обдукције тела преминулих, а налаз је у надлежности судских органа” и да још није добијена „микробиолошка потврда узрочника заразе”. На питање ко је одлучивао када ће штићеници дома бити упућени у болницу, он је одговорио:

– Хоспитализација се врши по препорукама лекара дома или лекара хитне медицинске помоћи, уколико колега из дома затражи њихову асистенцију. Не знам да ли је докторка дома у Вранићима заражена, али ми смо је контактирали и понудили своје услуге, а директор Дома здравља у Чачку организовао је сталне екипе које су дежурале 24 сата и биле на терену, тако да претпостављам да они имају увида у здравствено стање пацијената који су тренутно у дому.

Др Ана Мишовић, директор Завода за јавно здравље у Чачку, саопштила је да је од првог дана, 15. априла, констатовано да је салмонелом у дому заражена укупно 41 особа, и додала:

– Од тога, 29 штићеника ове установе, седам лица која припадају медицинском особљу, троје из редова помоћног особља и двоје мештана из суседства дома који су били у контакту са станарима или радницима. У тренутку избијања заразе, дом је имао укупно 54 штићеника и припадника особља. Оно што је важно, број оболелих од првог дана до сада се не повећава. Уведен је стални епидемиолошки надзор, предложене су мере и врши се непрекидни обилазак дома од стране епидемиолога Центра за контролу и превенцију болести, јер је веома битно да се предложене мере и поштују.

Лекарка је, затим, нагласила:

– Салмонела је изолована код свих оболелих. У четвртак, 16. априла, узорковане су намирнице и узети брисеви радних површина у дому, резултати ће бити познати у понедељак. У дому, пацијенти са симптомима раздвојени су од оних који их немају. У писаном извештају достављеном дому указали смо да заражено особље не може да ради, а по налогу санитарне инспекције, у петак, 17. априла, обављена је дезинфекција комплетног објекта.

На довратку дома у Вранићима је стајала порука да су „посете строго забрањене”, а испред установе разговарали смо с њеним власником Петром Марићем (63), који прича да се у суботу увече вратио са службеног пута по иностранству. Шта он каже о свему?

– Дом је урађен по светским стандардима и по правилнику Министарства за рад и социјалну политику, лиценциран је, увек је вођено рачуна да све буде квалитетно. За ово време колико радимо није стављена ниједна примедба. Чак ових дана кад се ово догодило масовно добијам позиве родбине корисника и подршку њихове деце. И пре пет минута добио сам једну такву подршку, и ноћас ме позвао човек и максимално подржао, рекавши да нема никакву примедбу на рад мог особља и мој. А надлежни органи утврдиће одакле потиче овај проблем – прича Марић, власник робне куће погребне опреме у чачанском насељу Љубић, који је пре три године почео да ради и са смештајем за стара лица.

Овом дому рад је прошле године био забрањен:

– То је било у време кад сам предао захтев за лиценцирање. Затим сам испунио све услове који су од мене тражени и 17. априла лане добио лиценцу за рад.

Марић тврди да му „никако није јасно шта се догодило и да се непријатно осећа због свега”, додајући:

– Сада су у дому стално лекари из Завода за јавно здравље, долазе и друге лекарске екипе. Инспектори су узели узорке. Тренутно је у дому прилично стабилно стање, а особље које је здраво ради са заштитном опремом. Ја се надам да ће све бити у реду.

Власник установе штуро је одговорио на још неколико питања. Како се зове докторка која ради у дому? („Не могу сада да се сетим, лекар је опште праксе, лиценцирана је и ради код мене”.) Инспекција рада утврдила је да дом није имао довољно стручног особља? („Ја сам увек имао довољан број радника.”) Здравствени радници дали су примедбе на хигијену и руковање храном у дому? („Ја нисам био ту, не могу то да коментаришем.”)

Основни јавни тужилац у Чачку Данило Вујичић наложио је обдукцију тела преминулих штићеника дома, коју је обавио патолог др Милош Маниташевић.

– Налаз обдуцента још ми није достављен, потребно је да се прибаве и резултати патолошких анализа из Београда. Прикупљамо информације о свему што се догодило у Вранићима али, што се нас тиче, случај још није отворен, па се не може говорити ни о обележјима неког конкретног кривичног дела – рекао је Вујичић за „Политику”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на И пета жртва салмонеле у дому за старе „Двоје“

* Обавезна поља