dragan-djilas(6)БЕОГРАД – Лидер Демократске странке Драган Ђилас опет је на новинским насловницама, овог пута „у друштву” бизнисмена Мирослава Мишковића и напредњака Владимира Цвијана и Оливера Антића, који је саветник председника Србије, а сви су повезани наводним „тајним планом” за рушење лидера Српске напредне странке и првог потпредседника Владе Александра Вучића.

Али, не жели да говори о томе шта намерава да уради у вези с тим: „На бесмислице које лансирају таблоиди стварно не желим да одговарам.”

У интервјуу за „Политику” Ђилас говори о могућим ванредним парламентарним изборима, ривалству с напредњацима, ситуацији у Демократској странци на чије чело је дошао пре годину дана (не и о томе зашто се почасни председник ДС-а Борис Тадић сели с Дедиња у Вишњицу).

Од када је управљање Београдом преузело Привремено веће, између ДС-а и СНС-а се стално размењују оптужбе о проневерама или неоправданим задуживањима града и републике. Реч је о десетинама милиона евра од којих грађанима може само да се заврти у глави…

Свако ко реално жели да сагледа ситуацију лако ће се уверити да ниједна тврдња коју је СНС по старом радикалском рецепту понавља по сто пута – није истинита.

Како ћете доказати да ове тврдње напредњака о злоупотреби градских пара нису тачне?

Више пута сам рекао да је Београд за претходних пет година задужен за 315 милиона евра, то пише на сајту Владе Србије и то су чак и чланови привременог органа потврдили. Република Србија је за 18 месеци ове владе задужена преко пет милијарди евра и нико не зна где су потрошени. Тврдња да су њима враћани стари дугови није тачна јер да је тако укупни дуг Србије се не би повећао. Београдски кредити су коришћени за изградњу мостова и булевара. Иначе, инвестиције у изградњу Београда су у ових пет година биле пет пута веће од вредности узетих кредита. Када је уведено ванредно стање у Београду 20. новембра све је функционисало. Није било несташица воде, станови су грејани, смеће одношено, аутобуси су нормално саобраћали, плате васпитачицама исплаћиване на време… Сада убеђују грађане да би се све то срушило у ових 30 дана да они нису дошли. Срамота је да озбиљни људи причају тако неозбиљне ствари.

Спремате ли се за ванредне републичке изборе? Имате ли информације да ће их бити заједно с градским?

Ми смо спремни за изборе. Демократска странка је једина која може да заустави пут у диктатуру и личну власт једног човека. Најгоре по грађане је, ипак, што некомпетентна власт задуживањем и незнањем урушава економију земље. А све што ваља, попут ПКБ-а покушава да прикаже као неуспешно. СНС и ЛДП су странке које се залажу за либерални концепт у економији, који је пропао у целом свету. Даћу вам само један податак за ПКБ по чијем моделу може да се покрене цела Србија. Пре три године када га је преузео град вредност капитала је била пет, а данас је 20,5 милијарди по процени највећих светских одитинг компанија. Ако не верујете мени питајте две хиљаде радника ПКБ-а да ли им је било боље пре три године или данас. А СНС и ЛДП данас тврде да је фирма пред банкротством и да тај концепт не може да опстане. Значи, може концепт великих земљопоседника, да не кажем тајкуна, али не може то исто када држава ради. Камо лепе среће да у време када се нисам бавио политиком нису од ПКБ-а одвојени Пекабета, Фриком, Имлек и Имес. Па данашње велике компаније попут Агрокора или Делте имају исту врсту организације као ПКБ некада. И како сад то код њих ваља, а код ПКБ-а не ваља.

Рекли сте једном приликом да западни фактори имају велики утицај на одлуку о ванредним изборима. Хоће ли их допустити сада?

Постојећа власт нема једнозначан став о превременим парламентарним изборима. Николић и Дачић нису за изборе, а једино их Вучић прижељкује иако не сме сам да донесе такву одлуку. Што време буде више пролазило све ће бити већи пад подршке СНС-у јер ће људи живети све лошије и неистине које износе Вучић и СНС ће бити све видљивије. Ниједна маркетиншка кампања и контрола медија то не може да покрије. Супер је акција „Гром” којом је руководио Александар Вучић и у току које ухапшено 250 оптужених за диловање дроге. Али, не може нико, па ни Вучић, да каже да је то највећа акција у последњих 25 година када је 2009, у току акције „Морава” којом је руководио Миодраг Ракић, ухапшено пет стотина осумњичених. Нигде на свету 250 није веће од 500. Да не говорим да би било боље да је сваки од 180 дана колико је на власти Вучић ухапсио три дилера дроге, само тада не би могао да се слика…

Ваша порука је да је глас за ДС једини који неће ићи СНС-у или СПС-у. Тврдите ли још да после следећих избора нећете ићи у власт с неком од ове две странке?

ДС ће предводити једну колону која је јасна опозиција и програмска и кадровска, која је једина алтернатива овој власти. Грађани су сазревали током претходних избора и изневеривања њихове воље, нада и очекивања. Сматрам да они који економски уништавају Србију, који су запослили преко 30.000 својих чланова, који хапсе људе из опозиције, организују кампању по таблоидима не могу бити партнери ДС-у…

Значи, нећете?

Има у ДС-у оних који би по сваку цену да буду власт, па им обећања која им Вучић, као и свим осталим подобним опозиционарима даје, звуче примамљиво. Сматрам да ми 23 године борбе за другачију Србију не дозвољавају да размишљам о коалицији са СНС-ом. Ако већина у ДС-у хоће да погази све оно што наши бирачи мисле, мораће прво да ме смене с позиције председника, па тек онда да стану у ред пред Вучићевим вратима. Занимљиво је да ту опцију данас помињу они који пре 18 месеци нису дозвољавали ни локалне коалиције са СНС-ом, а камоли републичке…

Шта ако следеће недеље на Вождовцу не освојите бар 15 одсто? Да ли у том случају очекујете захтеве за вашу смену?

Упркос најпрљавијој кампањи у историји Србије, у којој је владајућа странка ставила све државне ресурсе у функцији избора у једној градској општини и драстично појачала степен напада на мене и ДС кроз медије, очекујем добар резултат. Верујем да ће грађани направити разлику и да схватају да је неизлазак, односно остајање код куће на дан избора – глас за СНС. А кампања која се одвија пред ове изборе показује да смо опет дошли у ситуацију да тражимо да изборима присуствују посматрачи Оебса.

А хоће ли бити нових избора за председника ДС-а уколико странка не освоји власт на изборима у Београду? Хоћете ли ви можда у том случају понудити оставку?

Ми ћемо на изборе у Београду изаћи са оним што смо у претходних пет година урадили. Као ни до сада нећемо вређати наше политичке противнике, нити се с њима ваљати по блату. С обзиром на то да СПС у Привременом већу гласа за ставове којима се претходна власт осуђује за нерад и неодговорност, очигледно је да смо за све што је рађено у Београду одговорни само ДС и ја као градоначелник. Зато очекујем да сви Београђани који су задовољни оним што је у Београду рађено гласају за нашу листу, а они незадовољни за остале странке. Верујем да ћемо на том својеврсном референдуму о томе шта смо радили у Београду и у ком смеру Београд треба да иде даље победити.

Поједини медији износе незваничне информације да у ДС-у постоји чак пет различитих струја које предводе наводно Драган Шутановац, Борис Тадић, Бојан Пајтић, Балша Божовић и наравно ви. Можете ли после годину дана на челу ДС-а да кажете да се странка коначно консолидовала?

ДС је једина која негује аргументоване и отворене дебате унутар странке. Главни одбор данас је отворенији за унутарстраначки дијалог више него јуче, а мало која странка негује тај демократски принцип. Они који познају само монолог, монопол и монолит не разумеју добро шта су демократске вредности. Гледајући ДС данас и пре 18 месеци морам да кажем да је ова странка прошла кроз фазу реформи, изнедрила нове људе, вратила се левичарским коренима, захвалила се на сарадњи некима који не деле наше ставове и вредности.

Очекујете ли да вам Тадић буде противкандидат на следећим страначким изборима?

Сви функционери ДС-а би требало да имају превасходни циљ победу над другим странкама.

Изгледа да вам нико није остао за сарадњу, пошто сви постају склони Вучићу, чак и традиционални партнери у Војводини, ЛСВ и СВМ? Па и ЛДП, Душан Петровић, Вук Драшковић…

О сарадњи се говори и пре, али и после избора. ДС, за разлику од већине других странака, нема страх од цензуса, као ни потребу да аплаудира Вучићу. Напротив. Као стожерна странка опозиције подвлачимо границу и указујемо на катастрофалне последице рада ове власти…

Је ли помогао састанак с Ненадом Чанком, је ли враћено пољуљано поверење? Зашто му се десет месеци нисте јављали на телефон?

Логично је да странке које су у опозицији међусобно разговарају. ЛСВ нам је указао на проблем да странка попут њихове која на делу територије Србије освоји преко 100.000 гласова не може да буде самостално у парламенту. Наш став је да треба кроз реформу изборног система наћи начин да се такве ствари не дешавају. Разговарали смо и са Странком зелених која је наш поуздани коалициони партнер и с „Богатом Србијом” Захарија Трнавчевића јер верујемо да су пољопривреда и прехрамбена индустрија кључ препорода Србије.

Није време за изборе у Војводини

Да ли одлука Уставног суда о Статуту Војводине значи да је време за ванредне изборе и у покрајини?

Не. То је само један у низу покушаја да се вештачки отвара питање Војводине, односно да се искаже незадовољство што смо ми на власти у покрајини. Та власт коју успешно предводи Бојан Пајтић је довела покрајину међу четири најуспешније регије у Европи када је привлачење страних инвестиција у питању. Уместо изградње и јачања институција, на њих се врши огроман притисак. То је лоше јер власт тиме повећава тензије у друштву, уместо да их смањује.

Осећате ли се угрожено пошто вам је укинуто полицијско обезбеђење?

Обезбеђење ми је додељено пре неколико година на основу процене оних који су за то задужени. Власт је учинила све да ме у ових 18 месеци прогласи највећим лоповом и криминалцем у Србији, не износећи наравно за то ни један једини доказ. Сада када је та кампања достигла врхунац ОКОСО (Онај Који О Свему Одлучује) проценио је да нема потребе да ме полиција обезбеђује. И то је све.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Ђилас – На бесмислице не одговарам

* Обавезна поља